Vägen till framgång för KD

>Publicerat i Kristdemokraten nr 32 2008

VÄGEN TILL FRAMGÅNG FÖR KD

De tongivande nyckelpersonerna i KD viker sig dubbla av ansträngning för att göra KD till hela svenska folkets andrahandsalternativ i det kommande riksdagsvalet. Man vill bli uppfattade som ”moderna” och ”snälla”. Problemet är att i ett så sekulariserat och modernistiskt land som Sverige kommer ett parti som heter ”Kristdemokraterna” aldrig att kunna uppfattas som ett ”modernt” parti, och därmed leder ”snällheten” till att ingen tycker att partiet har någonting att säga.

Istället borde man satsa på att bli ett s.k. 80/20-parti. D.v.s. ett parti som provocerar 80% av folket och får med sig 20%. Media är intresserade av tydliga konfliktlinjer, inte av foglighet och flexibilitet. På samma sätt vill väljarna ha tydliga alternativ när de går till valurnorna. Dem vi ska provocera är socialister och liberaler. Vi ska både peka på att dessa ideologier har fel i grunden, och att deras sakpolitiska frågor leder framför allt till problem för familjen och till en uppluckring av samhällsgemenskapen. Detta är stora problem som alla svenskar känner igen sig i, och som KD är ensamma om att intressera sig för (men som KD idag är för fega för att driva, eftersom de inte är ”moderna” eller ”snälla” frågor).

Detta alltså som principiell framförhållning när man bygger sin (nya) mediaprofil nu inför ”andra halvlek”, med två år kvar till valet 2010.

Sakpolitiskt borde KD gå in stenhårt för att värna civilsamhället, stärka Sveriges familjer (från västvärldens mest nedtryckta position), vägra en könsneutral äktenskapslagstiftning, slå vakt om den personliga integriteten, mer resurser till brottsbekämpningen (både polis och rättsväsende), befrämja småföretagandet – och varför inte satsa på att befria Svenska Kyrkan från den politiska styrningen genom kyrkovalen.

KD bör absolut inte medverka till den pågående sovjetiska utvecklingen i Sverige, med ofrihet för riksdagsledamöterna att rösta efter eget huvud och hjärta, med avlyssning av alla medborgare (FRA), kameror på offentliga platser (bl.a. i Stockholm city), och t.o.m. angiverisystem (skrota omedelbart det långt skridna KD-projektet med den s.k. Angiveri- och uppviglingslagen!).

Det är lika förbluffande som upprörande att KD i allt snabbare takt är på väg i motsatt riktning mot vad Bengt Germundssons valanalys pekade på.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Vägen till framgång för KD”


 1. 1 nils.a augusti 10, 2008 kl. 16:21

  Mycket bra skrivet, att tydliggöra sig och dra upp stridslinjer! Kan ju inte va så svårt om man är negativ till socialism! Men före snällisterna i Kd är nog detta en utopi?

 2. 2 Jonatan augusti 10, 2008 kl. 19:45

  Fast man bör väl i huvudsak driva de frågor som man brinner för? Inte de som är gångbara i oppinionen.

  Sen ska vi komma ihåg att kd har bildat en allians med tre liberala partier och genomför nu i regeringsställning den liberala politik som är resultatet av regeringsbildningen. Det vore märkligt om kd gick ut i konfrontation mot sin egen motvilliga (?) liberalism.

  Personligen tror jag att den liberalt sinnade väljaren hellre väljer c, fp eller m och att den värdekonservative väljaren hellre väljer sd. Jag tycker faktiskt att det ser ut som om kd har blivit utan stol i hela havet stormar.

  Mitt tips är att kd, om man inte gör helt om beträffande inställningen till mångkulturen och massinvandringen, kommer att trilla ur riksdagen med dunder och brak 2010. De sakfrågor som du framhåller kommer inte att locka några större skaror väljare.

  Kd:s enda chans är att återgå till rötterna, krydda med en sverigevänlig profil och närma sig sd för bildande av ett nationellt block. Med dagens partiledare och ungdomsförbund och övriga snällister kommer det dock inte att gå. Således – exit kd 2010.

 3. 3 Aloysius augusti 11, 2008 kl. 2:27

  Medhåll till Jonatan, som bevisligen lever i verkligheten. Där ingen bryr sig om KD och inte gjort på bra länge.

  (Jo, då, jag var en gång korkad nog att rösta på KD.)

 4. 4 feminix augusti 16, 2008 kl. 0:05

  Kd har svikit sina hjärtefrågor och sina kärnväljare. Värdekonservativa Sverigevänner har nu bara ett parti; Sd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser