Lite mer borgerlig stolthet, tack!

ANALYS | Sedan två år tillbaka har vi en borgerlig regering i Sverige. Nu invänder säkert några att vi inte sett så mycket av den borgerligheten, utan att Reinfeldt & Co mest utgör bleka kopior av sossarna. Dessvärre har ni delvis rätt. Jag är den förste att beklaga sveket mot rikets säkerhet som svältfödningen av försvaret innebär, den fortsatta klappjakten på familjen, och den tämligen beskedliga takten i de ekonomiska reformerna, för att bara nämna några exempel.

Gör då regeringen inget rätt? Jo då, de reformer bort från bidragssamhället och mot ett mera sunt ekonomiskt system som ändå har genomförts är i rätt riktning. Även på skolans område finns åtminstone goda ambitioner, även om det kan vara svårt att åstadkomma något på detta sönderreformerade område.

I opinionen går det väl milt sagt lite knackigt för regeringen. Från vänsterhåll förklaras detta med att det är väljarnas hårda dom över ett brutalt och ovälkommet systemskifte. Att de säger så har jag inga synpunkter på. Det är deras jobb att göra det. Att det sedan inte är sant är en annan sak. När hade politik senast med sanning att göra?

Vad som däremot bekymrar mig är borgerliga politikers och debattörers tendens att svälja detta budskap, och huka sig i bänkarna. Med svansen mellan benen förklaras att det minsann inte är något systemskifte på gång, att alliansen minsann försvarar den svenska (läs socialdemokratiska) modellen, och att man naturligtvis inte skall föra borgerlig politik, utan socialdemokratisk, för det är vad folk vill ha.

Genom sakpolitiska eftergifter och ideologisk avbön hoppas man återvinna de mittenväljare som nu tycks vandra tillbaka över blockgränsen. Frågan är om det är rätt taktik?

Två intressanta inlägg av P J Anders Linder på SvD:s blogg ger ett annat perspektiv på saken. Det ena citerar en opinionsundersökning som visar att hälften av gapet mellan blocken idag beror på att många sossar rest sig från sofflocket och mobiliserats för sitt parti, medan många borgerliga väljare samtidigt i besvikelse över sin regering lagt sig på soffan istället.

Det andra visar att allianspartierna som styr i Stockholm, och som till skillnad från regeringen klart stått upp för sin borgerliga politik, klarar sig betydligt bättre i opinionen än deras partibröder ute i landet.

Mitt tips till regeringen är: Var borgerliga – Var stolta över att vara borgerliga. Vi har en alternativ vision för ett gott samhälle. Ett samhälle fyllt av driftiga och kreativa människor. Ett samhälle där välfärden byggs underifrån, av individer och gemenskaper i frivillig samverkan. Det är det samhället vi skall bygga, och vi tror på den visionen.

Inte har de borgerliga soffliggarna vänt ryggen till alliansen för att de förfäras över en förment högerpolitik. De är besvikna för att en alliansregering visade sig bara vara en fortsättning på den förra, men med orangea ballonger istället. Ge dem något att hoppas på, något att vara stolt över, så kommer de nog åter.

Jag skulle även vilja hävda att föreslagen hållning kan vinna tillbaka marginalväljarna. De väljare som avgör valen i Sverige påverkas inte av ideologiskt innehåll i första hand, särskilt som de ideologiska skillnaderna mellan partierna är så små. De är pragmatiker. De röstar på dem som inger förtroende, de som verkar ha en idé, och som tror på sin idé.

Inte kommer regeringens velande och ursäkter att inge något förtroende hos dessa väljare. Tvärtom, regeringen praktiskt taget uppmanar tveksamma väljare att gå till sossarna, genom att själva antyda att man tror mer på sossarnas politik än den egna.

Så visa lite mer tåga, är ni snälla.

Patrik M

Annonser

5 Responses to “Lite mer borgerlig stolthet, tack!”


 1. 1 Fredrik september 26, 2008 kl. 3:49

  Vad de måste göra är att stänga socialdemokraternas främsta språkrör, Statsradion och statstelevisionen. Det borde ha skett redan av Fälldin.

 2. 2 Calle september 26, 2008 kl. 15:38

  Det finns ingen svensk borgerlighet längre, det finns ett infiltrerat gäng putsade nyliberaler i riksdagen vilka är totalt orepresentativa för svenska folket. Det enda sanna och trovärdiga värdekonservativa alternativet i svensk politik är sd. Sen kan man hålla på att låtsas i bloggar som ovanstående så mycket man vill. För värdekonservatismens skull får vi hoppas att sd blir vågästaren i nästa val, och styr upp borgerligheten, likt skett i Danmark.

 3. 3 Patrik M september 27, 2008 kl. 13:21

  Hej Calle och Fredrik!

  Välkomna till ”Tradition och Fason”

  Jag är liksom Fredrik skeptisk till statliga etermedia, och deras förmenta opartiskhet. Vem minns inte hyllningsorgien till Castro för något år sedan?

  Däremot tycks det som jag och Calle ser lite olika på det politiska landskapet. Visst finns det brister i vår alliansregering, vilket jag också påpekat. Låt mig dock en gång för alla klargöra att jag inte ser sd som ett trovärdigt konservativt eller borgerligt alternativ.

  Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti, inte ett konservativt. Visst finns konservativa drag, precis som hos de borgerliga partierna, men värdegrunden är i allt väsentligt främmande för den borgerliga konservatism som jag efterlyser.

  Den ensidiga fixeringen vid invandring som roten till alla problem i det svenska samhället är både en förenkling av det slag som är konservatismen främmande, och ett uttryck för en egoistisk och känslokall människosyn där omsorgen om det egna folket (vilket i sig är gott) fått slå över i en likgiltighet inför andra folks välfärd.

  Sedan finns det ganska mycket annat i sd:s politik som man som konservativ torde känna sig främmande inför, den ekonomiska politiken som vurmar för den socialdemokratiska välfärdsstaten och således är allt annat än borgerlig, och den isolationistiska hållningen till omvärlden, för att ta ett par exempel.

  Om Calle kan och vill påverka sd i en riktning som är mer konservativ och mindre nationalistisk är jag den förste att lyckönska. Själv satsar jag på att påverka borgerligheten att bli mer konservativ och mindre socialliberal.

 4. 4 tegis september 28, 2008 kl. 14:44

  SD är inte ett borgligt alternativ.

 5. 5 Patrik M september 28, 2008 kl. 19:10

  Hej Tegis,

  Välkommen till ”Tradition och Fason”. Eftersom jag sett en del av dina kommentarer på bl.a. Jakobs blogg är jag säker på att du kommer att komma med intressanta kommentarer även här, men också att vi allt som oftast inte kommer att tycka riktigt lika. I detta fall är vi dock som synes helt överens.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser