Bartholomew: Välfärdsstaten vi lever i

THE WELFARE STATE WE’RE IN
Av: James Bartholomew

RECENSION | Hur är tillståndet i vår välfärdsstat egentligen? I boken ”The Welfare State We’re In” tar James Bartholomew med oss på en tur genom den brittiska välfärdsstatens olika områden, socialvård, sjukvård, skola, boende, pensioner, och föräldraskap. Han visar på hur det gick till när dessa områden förstatligades, vad som fanns innan, hur välfärdsstaten lyckats infria sina löften, och vilket pris vi fått betala för den. Naturligtvis är inte allt direkt överförbart på Sverige, men förvånansvärt mycket är väldigt lika.

Bartholomew är mycket kritisk till välfärdsstaten. Förutom att han menar att den haft ett högt pris i form av minskad tillväxt, så har den heller inte levererat vad den skulle. Den offentliga sjukvården är ineffektiv och svårtillgänglig, vilket främst drabbar de sämst ställda i samhället. Skolväsendet är minst lika misslyckat, präglat av mobbing, skolk och bristande kunskaper.

Han visar hur hyresregleringar och miljonprogram leder till brist på bostäder, sönderslagna sociala nätverk och deprimerande boendemiljöer, och hur arbetare luras att sluta spara för att sedan som pensionärer bli utlämnade till en godtycklig och otillräcklig offentlig försörjning. Så långt vad vilken nyliberal som helst kunnat berätta för oss.

Bartholomew går dock ett steg längre. Han visar hur generösa bidragssystem skapar arbetslöshet, fattigdom, och framförallt psykisk ohälsa och alienation, vilket i sin tur både främjar ohederlighet och asocialt beteende. Systemen avskräcker från arbete och sparande, är konstruerade så att de inbjuder till bedrägeri, och undergräver därmed ytterligare ärligheten.

På samma sätt främjas singelliv och skilsmässor av samhällets ekonomiska incitament, medan ansvarsfullt familjeliv straffbeskattas. Detta leder till en explosion av sönderslagna familjer, vars spår sedan kan avläsas i allt från missbruk och kriminalitet, till tonårsgraviditeter och dåliga studieresultat hos den uppväxande generationen. Därmed visar han att välfärdsstatens misslyckande är något som angår oss alla, inte bara tunnelseende räknenissar på Handelshögskolan, att några av de brister i det moderna samhället som bekymrar oss konservativa mest kan spåras till välfärdsstatens expansion.

De kanske mest intressanta avsnitten i boken är de historiska tillbakablickarna som visar att det som föregick välfärdsstaten inte var ett brutalt och otryggt samhälle utan några skyddsnät, utan ett levande och dynamiskt samhälle, där de sociala skyddsnäten byggdes upp underifrån, av människor i frivillig och ömsesidig samverkan, där praktiskt taget alla hade tillgång till både sjukvård och utbildning, där både fattiga och gamla togs om hand, i första hand av släktingar och i andra hand av det lokala samhället eller privata föreningar.

Det går säkert att invända både det ena och det andra om olika fakta i boken, men på det hela taget är Bartholomew för det mesta övertygande i sin argumentation och alltid intressant. En bok som kan rekommenderas både till välfärdsstatens arga kritiker och, kanske framförallt, till dess hängivna försvarare.

Patrik M

Annonser

1 Response to “Bartholomew: Välfärdsstaten vi lever i”


  1. 1 dagelf september 28, 2008 kl. 23:14

    Tack för det här tipset Patrik! Tog och beställde den med en gång, även om jag betvivlar att jag kommer hinna läsa den innan jul.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser