Österrike – ett varnande exempel

För tio år sedan bodde och jobbade jag i Wien, Österrike. Ett land som på många sätt liknar Sverige, inte minst politiskt med en stark socialdemokrati och utvecklat välfärdssamhälle. Österrike har dock en annan historia: den stolta kejsarstaten i händelsernas centrum under Första världskriget och en nation som omedelbart anekterades i nazisternas aggressiva imperialism under Andra världskriget. Det går inte en dag utan att Andra världskriget berörs på ett eller annat sätt i de vardagliga diskussionerna, så levande är arvet från denna mörka tid. Vilket ska jämföras med att vi i Sverige ser Andra världskriget mest som en av många viktiga händelser i historieboken – det framhålls som något av det viktigaste att känna till, men ändå betraktar vi det på mycket stort avstånd.

För nio år sedan erfor jag från TV-soffan hemma i Sverige hur valet i Österrike blev en skandalnyhet över hela Europa. Det högerpopulistiska partiet FPÖ, lett av Jörg Haider som så att säga hade de bruna stövlarna i garderoben, fick 27% och bildade regering tillsammans med konservativa ÖVP. Europas länder fördömde Jörg Haider och hans parti, och Haider överlämnade partiordförandeskapet åt HC Strache. Så småningom bröt sig Haider och hans anhängare ur FPÖ och bildade ett eget parti: BZÖ.

Här om dagen (28 september) höll Österrike parlamentsval, och nu visar det sig mot all förmodan att högerpopulisterna snarast gått STÄRKTA ur de senaste nio årens omvälvningar. Med Haider och Strache i två partier istället för ett har de nu tillsammans fått 30%. De under 1900-talet stora konservativa och socialdemokratiska partierna har krympt till oigenkännlighet.

Detta är ett varnande exempel som det svenska politiska etablissemanget bör ta till sig av. De österrikiska högerpopulistiska partierna har ett systerparti i Sverigedemokraterna, som är på väg in i den svenska riksdagen. Det finns, som jag ser det, två lärdomar av utvecklingen i Österrike. För det första att stigmatisering i alla fall inte leder rätt långsiktigt. För det andra att ignorans leder till att man lämnar öppet för dessa partier att själva formulera sig inför väljarna, istället för att behöva bemöta kvalificerade argument. Detta föder i sin tur fram ännu mer av en slagkraftig och lockande men oseriös (d.v.s. populistisk) retorik som de etablerade partierna sedan måste konkurrera med vid valurnorna. Risken i samband med det är att det kommer upp ännu fler populistiska partier på banan, inspirerade av den slags argumentation som visar sig mest lockande. Om man själv inte konkurrerar riskerar man helt enkelt att bli utkonkurrerad.

Det stora politiska hotet idag kommer från populismen, inte från en mycket marginaliserad rasism.

(Bild: Det österrikiska parlamentshuset i Wien)

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

5 Responses to “Österrike – ett varnande exempel”


 1. 1 Populisten september 30, 2008 kl. 16:49

  Söderbaum, FPÖs program kan jag inte uttala mig om men häromdagen tog jag mig tid att göra något som jag gissar att få svenska journalister som nu skriver om högerextremister i Österrike har gjort: jag läste BZÖs program såsom de sammanfattar det på sin hemsida.

  Vad som är extremt är väl en fråga om tycka och smak, men att kalla deras program högerextremt är magstarkt. De är motståndare till kärnkraft och förespråkare för s.k. Tobinskatt. Knappast klassiska högerståndpunkter dessutom nämner de både mångkultur och multikulturalism i positiva skrivningar (även om man så klart kan lägga olika betydelse i dessa begrepp). De förespråkar platt skatt och hårdare tag mot ekobrottslingar. Sedan finns också ”klassiska högerfrågor” som hårdare straff och stärkt försvar. Och så EU-skeptisismen då. Man vill ha ett ”fäderneslandens EU” istället för ett ”brysselcentralismens”. Men ingenstans någon uttalad främlingsfientlighet.

  I ett blogginlägg häromdagen kallade jag dem ”folkkonservativa”. Jag vet inte om det är en perfekt beteckning men den är ett försök att fånga en landsbygdsbaserad och hembygdsorienterad överhetsskeptisk inställning. Frasen ”längtan till landet” kommer för mig ganska osökt när jag tänker på programmet. SD känns faktiskt inte som en uppenbar svensk parallel, men kanske finns heller ingen. Sverige är nog för urbaniserat för att ett lantisprogram ska kunna slå.

 2. 2 Söderbaum september 30, 2008 kl. 18:00

  Populisten: I mitt inlägg kritiserar jag inte partierna för att vara ”högerextrema”. Det är just populismen – odlandet av missnöje och enkla lösningar på komplexa problem som jag varnar för. En sådan enkel lösning som dessa partier har gemensamt är i och för sig invandringskritiken. Vilket förvisso inte i sig motiverar vare sig beteckningen ”höger” eller ”extrem”. Men deras partiprogram placerar dem mer inom högerfältet, även om de tydligt fiskar också till vänster.

 3. 3 Populisten september 30, 2008 kl. 18:38

  Söderbaum, kommentaren var inte tänkt som kritik mot det din text. Det enda jag inte fullt håller med om är när du kallar SD för deras systerparti. Ja och så tycker jag förstås inte att populism är nåt dåligt. 😉

 4. 4 Tobias september 30, 2008 kl. 19:57

  Mycket tråkigt att ni utger er för att vara konservativa och ständigt rackar ned på sd. Sd är inte konservatismens fiende. Sd är dess bästa vän…

  Sd:s direkta systerparti återfinns i Danmark vid namn Dansk Folkeparti (DF). Menar du att de också är ”populistiska” och att deras ”enkla lösningar” inte har fått önskad effekt? Ibland häpnar man över självförnekelsen…

 5. 5 Söderbaum september 30, 2008 kl. 20:49

  Tobias: Om SD:s direkta systerparti i Danmark är Dansk Folkeparti, så kan man ju lugnt konstatera att Konservative Folkeparti är det parti i Danmark som ligger mig närmast. Och rimligen alla regelrätt konservativa, d.v.s. i Edmund Burkes efterföljd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser