Blåkragade konservativa

Sarah PalinANALYS | Så här i amerikanska presidentvalstider är det återigen intressant att studera skillnaderna mellan Sverige och det stora landet i väster. Varför är det till exempel så att amerikansk arbetarklass och landsbygdsväljare i så stor utsträckning är konservativa och röstar republikanskt – eller i alla fall på mer konservativt sinnade demokrater? I Sverige röstar oftast samma väljargrupper på socialdemokraterna. Kan vi lära os något av det?

Valet av Alaskaguvernören Sarah Palin – en älgjagande hockeymamma – till republikansk vicepresidentkandidat illustrerar mycket väl denna kontrast mellan det vanliga Middle America och eliterna vid kusterna, väl personifierade i den demokratiska kandidaten Barack Obama. Det är svårt att tänka sig någon svensk Sarah Palin, men dock inte lika svårt att föreställa sig en svensk Obama. Det förklarar väl också den fäbless som här finns för den senare.

Skillnaderna har i mångt och mycket historiska orsaker. Amerikanska landsbygdsbor och arbetare har ett mycket starkt självständighetspatos och det kommer av hela den amerikanska erfarenheten. Till Förenta Staterna invandrade människor som var trötta på den kontroll och styrning som utövades av såväl statsmakter som feodalherrar och motsvarande. Att rå om sig själva och inte lita till andra än den närmaste kretsen blev idealet – ett i grunden ganska konservativt ideal. Civilsamhället, inte staten, står för tryggheten. Familj, släkt, församling, vänner, arbetskamrater istället för socialtjänst och barnbidrag.

I Sverige och Europa däremot så levde de gamla statsmakterna kvar, även om de så småningom demokratiserades. Banden mellan stat och medborgare/undersåte var starkare. Här blev det det offentliga som tog hand om människors säkerhet och trygghet. I Amerika skulle man se det som ett alltför stort ingrepp i den egna självständigheten. Där kommer säkerheten och tryggheten från självstyret, att inte vara beroende av den sortens statsmakter man (eller i alla fall ens förfäder) en gång korsade Atlanten för att slippa ifrån.

Sverige skiljer också ut sig lite grann från övriga Europa eftersom vi aldrig hade feodalism. Det var till kungen som våra självägande bönder vände sig undan adelns makt, och omvänt så kunde kungen använda bondeståndet som motvikt mot adelns inflytande. Så under lång tid har svenskarna (eftersom flertalet av oss då var bönder) odlat en kultur av att lita på staten/kungen. Det har underlättat framväxten av den starka välfärdsstaten. Det socialdemokratiska folkhemmet tog helt enkelt över kungens roll som folkets beskyddare. Men det har också dessvärre inneburit att beroendet av det offentliga har ökat och att människors självbestämmande minskat. Därför röstar i hög utsträckning svenska arbetare och landsbygdsbor på socialdemokraterna, även om de i många kulturella frågor och i sina värderingar kanske egentligen är ganska konservativa.

Kan vi då lära oss något av det här? Finns det här öppningar för framväxten av en svensk form av ”blue collar conservatism” och som skulle kunna gynna de borgerliga partierna? Ja det finns det. När det gäller att bryta beroendet av det offentliga så är det frågan om en längre process, och där har man också velat gå försiktigt fram från allianspartierna. Det innebär inte att man inte skall gå i den riktningen. Personligt självstyre är alltid bättre.

Det är i värderingsfrågor som den stora öppningen finns. Det finns mängder med människor som sitter inne med konservativa värderingar utan att vara medvetna om att de är konservativa. Ett utmärkt exempel är skolfrågan, där en mycket stor majoritet stöder den linje som regeringen och skolminister Jan Björklund driver med fokus på kunskap, betyg, ordning och reda. Man tycker inte om flumskolan.

Ett annat är familjepolitiken, där undersökning efter undersökning visar att svenska folket vill ha mycket mer valfrihet i barnomsorgen. Här har de borgerliga partierna tyvärr inte nappat. Ett futtigt kommunalt vårdnadsbidrag är i stort sett allt. Var finns den djärva (?) politiker som vågar föreslå att man likställer all barnomsorg och ger alla barnfamiljer samma ekonomiska ersättning som motsvarar vad en daghemsplats kostar? Istället talar man om att införa mer pedagogik i förskolan och kanske till och med göra den obligatorisk! Som om föräldrarna vore ett hinder för de egna barnens utveckling.
Anders Borg
Det här vara bara två exempel och det finns många andra. Om nu de borgerliga partierna är på jakt efter att skapa en ny och långvarig alternativ politisk majoritet så är det bland annat i den här riktningen man måste gå. Det är utsiktslöst att försöka framstå som en sorts ”light-sossar” – eller som den förre nyliberalen Anders Borg sade ”I värderingarna skiljer jag mig inte så mycket från en socialdemokrat.”

Henrik L Barvå

4 Svar to “Blåkragade konservativa”


 1. 1 Jonas oktober 2, 2008 kl. 16:17

  Hallå!

  Intressant artikel så här inpå nedräkningen till valet,tack.

  Visst har SAPs agiterande på landsbygden gjort sitt,men nog känner man av mer traditionella ideal fortfarande när man är ute på vischan.

  Dock känns det mest relevant att en ny fältherre inte intar posten,därav känns Mccain lite farlig med sin patriotism och närmande till President Bush.(något man på högerflanken ofta blir ensam om att tycka).

  Får passa på att tacka för en bra blogg också.

  Mvh

 2. 2 Sanjay oktober 2, 2008 kl. 17:40

  Detta stämmer faktiskt inte alls, bara för att välbärgade människor på Manhattan och i Boston röstar på Demokraterna så gäller det inte för resten av landet. Tvärtom är det väldigt tydligt höginkomsttagare som röstar republikanskt och låginkomsttagare på demokraterna. Alla som bor utanför New York och Boston är inte nödvändigtvis arbetare.

  http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/election_20082/2008_presidential_election/ohio/election_2008_ohio_presidential_election

  ”Obama leads among those who earn less than $40,000 a year while McCain leads among those with higher incomes”

  Tyvärr orkar jag inte leta upp för övriga delstater, men detta är trenden över allt och har mig veterligen alltid varit.

  Allt utanför New York är inte heller nödvändigtvis landsbygd, inte i den meningen man menar i Sveige, norrländsk avfolkningsort.

 3. 3 Sanjay oktober 2, 2008 kl. 18:02

  Jag bjuder på två till

  Iowa

  http://thepage.time.com/more-from-timecnns-iowa-poll/

  Making under $50,000/year: Obama 64, McCain 31
  Making over $50,000/year: Obama 49, McCain 47

  Missouri

  http://thepage.time.com/more-from-the-timecnn-missouri-poll/

  Among voters making under $50,000/year: Obama 55, McCain 42
  Among voters making more than $50,000/year: McCain 57, Obama 38

 4. 4 Janne Karlsson oktober 3, 2008 kl. 8:02

  Tyvärr verkar ingen i Alliansen vilja ta i ordet värdekonservativ med tång och lämnar därför fältet fritt för SD/ND.Vi har en befolkning som till stor del är just värdekonservativ-speciellt i socialdemokratiska kretsar utanför partibyråkratin,inom Centerpartiet och i gamla Moderaterna.Det finns också en strömning av frihetslängtan på åtminstone landsbygden där man konsekvent struntar i lagar som går på tvärs med sin verksamhet.Svart jobb,hembränning,husbygge mm.

  Men vill något parti ta tag i dessa väljare?Gösta Bohman var väl den som senast kunde fånga dessa väljares åsikter och även tala MED dom-inte från ett uppifrån perspektiv.

  När får vi en svensk Sarah Palin?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 060 063 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar