De nya ”sociala mediepublikationerna”

Under den senaste månaden har en ny opinionsbildningsform sett dagens ljus i Sverige: de sociala mediepublikationerna. I början av september kom det socialliberala Newsmill, följt vid mitten av månaden av det frihetligt socialistiska Arvidfalk.se . Nu i slutet av september har vi lanserat det konservativa Tradition & Fason.

Det som skiljer de sociala mediepublikationerna från vanliga traditionella mediapublikationer är att de är Internet-baserade, inte periodiska och inte heller fastställda till sidantalet. Det som skiljer dem från vanliga bloggar är att det specifikt handlar om att kommentera nyheter och bilda opinion, att det är flera relativt oberoende skribenter, och att det är både bredd och kvalitet på de dagliga inläggen. Man kan säga att de sociala mediepublikationerna förenar bloggens interaktiva funktion och förmåga att leverera right-on-time, med tidskriftens kvalitet. Givetvis i skiftande form mellan de olika sajterna.

När arbetsprocessen med Tradition & Fason drog igång vid mitten av augusti hade vi ingen aning om att vi skulle komma att lansera oss i stort sett samtidigt som en liberal och en socialistisk motsvarighet. Det känns roligt att de tre huvudideologierna (liberalism, socialism, konservatism) på detta vis uppträder i ett sammanhang – ett nyskapande och dynamiskt sammanhang. En likhet som vi alla delar är att vi vänder oss mot etablissemanget, om än på olika sätt. Newsmill har startat för att vara just ett alternativ till de etablerade medierna. Arvidfalk.se har i sin betraktelserna över de sociala mediernas framväxt uttalat sig kritiskt både mot Stockholmscentreringen i svensk politik, samt att ”majoriteten av medierna i Sverige ägs av krafter som står till höger på den politiska skalan”.

Tradition & Fason ansluter sig till kritiken mot Stockholmscentreringen av politik och nyhetsbevakning, samtidigt som vi från vår horisont vänder oss mot att majoriteten av journalistkåren står till vänster på den politiska skalan. Enligt den senaste undersökningen om journalisternas partisympatier från Institutionen för Journalistik och Masskommunikation vid Göteborgs Universitet (JMG) är det 68%, d.v.s. drygt 2/3, av Sveriges journalister som har vänstersympatier. Av dessa röstar den enskilt största gruppen på Vänsterpartiet (31%), följt av Socialdemokraterna (27%) och Miljöpartiet (10%). I detta kan vi också bara hålla med Arvidfalk.se om att ”det påverkar förstås urval av vilka nyheter som förmedlas och på vilket sätt de förs fram.” Och vi, från vårt konservativa håll, är inte heller nöjda.

Svensk samhällsdebatt behöver verkligen vidgade perspektiv för att kunna leva upp till grundläggande demokratiska ideal i det nya informations- och kunskapssamhälle som framvuxit i västvärlden på senare år. Det håller inte att enbart fortsätta i de spår som kördes upp för 50 år sedan, i en helt annan tid med helt andra behov för samhällsdebatten – möjligen också med behov av de mycket stora förenklingar som idag väl ändå måste betraktas som floskler. Det känns roligt, tycker vi, att kunna vara en del av de första initiativen som går den nya utvecklingen till mötes.

Vi på Tradition & Fason kommer alltså att driva opinion från konservativt håll, ett perspektiv som inte märks av från fler än fem ledarsidor i Sverige: Barometern, Gotlands Allehanda, Norrköpings Tidningar, Nya Wermlands-Tidningen och Smålandsposten. Möjligen skulle också den kristna tidningen Världen idag kunna räknas in, givet de andra där det ju ändå bara är en som själv betecknar sig som ”konservativ”. We have a mission.

Redaktionen

Annonser

0 Responses to “De nya ”sociala mediepublikationerna””  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser