Islamistiska terrorister i Sverige

ANALYS | Det internationella, islamistiska terrornätverket Al-Qaidas andreman i Irak hittades i Mosul den 5 oktober, varpå han sprängde sig själv till döds. Han var svensk medborgare och bodde med sin familj i stockholmsförorten Haninge. Usama bin Ladins uttalande för ett par år sedan att ”ett land som Sverige löper ingen risk för terrordåd från al-Qaida” klingar i mina tankar när jag läser artikeln. Förutom denne terrorist har fyra svenska medborgare fängslats utomlands för påstådd koppling till islamistiska terroristgrupper och två utländska medborgare greps tidigare i år i Stockholm och har fängslats av samma skäl i Tyskland respektive Jordanien. Den indonesiska Aceh-provinsens revolutionsledare bor i en stockholmsförort och terroristorganisationen Shabaab i Somalia leds av en svensk medborgare.

Man kommer inte ifrån att Sverige är som gjort för islamistiska terrorister att gömma sig i. Enligt lagen måste vi ta emot de flyktingar som är efterlysta i sina hemländer och riskerar dödsstraff någonstans. Vi har en förhållandevis stor invandring från muslimska länder och en betydande andel muslimer i befolkningen, såväl ortodoxa som mer sekulariserade muslimer. Vi binder dem i segregerade bostadsområden och det anses kontroversiellt att kräva att de ska lära sig svenska. Det är med andra ord ganska lätt här i Sverige för organiserade islamistiska terrorister att kamouflera både sig själva och sina förehavanden.

Så vad gör vi? Hur den omdebatterade FRA-lagen än genomförs så kommer internationella terrorister med anknytning till Sverige sannolikt inte att använda sig av kanaler där de riskerar att bli avlyssnade i samband med att de planerar sina terrordåd – de träffas och promenerar på stan, eller sitter på någon cafeteria eller liknande, och pratar sitt eget språk. Självfallet klär de sig också annorlunda än vi är vana att se islamistiska terrorister på TV.

Fenomenet brottslingar (redan att planera ett brott är kriminellt!) som gömmer sig bland sina tilltänkta offer – även om det inte är offer i samma land – tangerar onekligen både grundläggande medmänskliga och demokratiska frågor. För det första: är jag inte generös nog om jag inte är beredd att t.o.m. offra mig själv? För det andra: riskerar inte demokratin att gå under om odemokratiska element får alltför stort inflytande? För mig är det självklart att goda ideal behöver alla de sympatisörer och försvarare de kan få. Man kan inte visa generositet och hur välgörande en generös attityd är, om man själv har dödats – eller tystats – av den person som allra bäst behövde lära sig vad medmänsklighet är! Och demokratin måste försvara sig för att kunna överleva, i första hand genom normgivningen (en enhetlig uppfattning i samhället om rätt och fel) och ytterst genom våld i form av militära och polisiära insatser.

Kommer en utlandsfödd hit och begår grövre brott och/eller systematiska brott ska vederbörande inte få stanna här, han/hon ska bli utvisad. Vi behöver också en större poliskår, som givet särskilt tillstånd kan avlyssna mail och telefonsamtal från specifika individer (tillstånd från åklagare) eller t.o.m. kritiska grupper (tillstånd från regeringen). Polisens större befogenheter härvidlag skulle förstås också leda till att svenskättade i större utsträckning döms för brott, och att uppställa minimikravet för utlandsfödda att de inte ska begå allvarliga brott om de får leva i fred och frihet i vår välfärdsstat har ingenting med främlingsfientlighet att göra. Det är rent och skärt sunt förnuft.

Det måste finnas gränser. Medborgarskap är inte en rättighet för alla som intresserar sig för Sverige, det är en möjlighet som man föds till eller förtjänar. Och det medför också vissa skyldigheter – som skyldigheten att visa respekt för de medborgerliga friheterna och rättigheterna, och inte gå in för att hota dessa. Frihet under ansvar!

Läs även Henrik L. Barvås ledare i NWT idag.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Islamistiska terrorister i Sverige”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser