Riksdagens allmänna motionstid – ett urval

Den 7 oktober avslutades riksdagens allmänna motionstid för 2008, perioden då de enskilda riksdagsledamöterna får motionera om allt mellan himmel och jord som de tycker om respektive inte tycker om. Att gå igenom samtliga 3701 st motioner skulle ta alltför lång tid, men vi har i alla fall skummat utbudet efter godbitar.

Guldkornet på det familjepolitiska området är utan tvekan Alf Svenssons och Mikael Oscarssons motion ” stöd för kärnfamiljen”. Annelie Enochsons och Eva Johnssons motion om att göra minskat antal skilsmässor till ett folkhälsopolitiskt mål är också berömvärd liksom Inger Davidsons motion om att utveckla vårdnadsbidraget. De mindre berömvärda motionerna på området dominerar dock. Som exempelvis den miljöpartistiska motionen om ensamstående kvinnors rätt till insemination. Ett antal motioner om könsneutral äktenskapslagstiftning har också inkommit, varav flera är från borgerliga ledamöter – vilket givetvis är oroande. Alliansen höll ihop i fjol när äktenskapsfrågan avhandlades, vi får hoppas att den gör det nu också.

Flera kristdemokratiska ledamöter har visat framfötterna i människovärdesfrågan. Lennart Sacrédeus är som vanligt i framkant med motioner som ”förändring av Socialstyrelsens föreskrifter om abort” och ”skydd för gravida kvinnor och deras ofödda barn”. I samma ämneskategori finns också en hel del mer beklagliga motioner såsom folkpartisten Eva Flyborgs riktigt obehagliga motion om aktiv dödshjälp.

Bland de rättspolitiska motionerna finns också ett och annat att gotta sig i. Som vanligt är det de moderata riksdagsledamöterna som ligger på framkant inom detta område. Här finner vi t.ex. två motioner om kemisk kastrering av sexualbrottslingar (här och här) av Göran Thingwall samt Margareta Cederfelt och Lars-Arne Staxäng. VidareMargareta Pålssons motion om att kriminalisera rymning från fängelser (vilket alltså är en laglig handling idag!) samt Andreas Norléns och Anti Avsans motion om att återinföra livstidsstraff som praxis för mord. Vänsterpartiet satsar stort och lägger en omfattande kriminalvårdspolitisk motion där de fortsätter driva sitt galna förslag om att släppa brottslingar efter att de avtjänat endast halva sitt utdömda straff (det räcker uppenbarligen inte med att vi redan har en riktigt mesig straffpraxis i Sverige).

Motioner i diversekategorin som tål att uppmärksammas är Anne-Marie Pålssons och Göran Lindblads motion om att avskaffa värnskatten, Hans Wallmarks motion om vikten av humaniora, Anne Marie Brodéns och Hans Wallmarks motion om att allmänna arvsfonden ska ge pengar till väsentligheter och inte trams, Mikael Oscarssons motion om kristofobi i riksdagens och regeringens utrikesarbete, Lennart Sacrédeus och Eva Johnssons motion om att göra Du Gamla Du fria till Sveriges officiella nationalsång, Marianne Watz motion om återinförandet av ordensväsendet, samt Yvonne Anderssons motion om avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.

Tradition & Fasons katolske skribent kan också skrocka en sekund åt att Lars-Arne Staxäng tycks ha motionerat om att avskaffa vigselrätten för protestantiska kyrkor i Sverige, alltmedan Tradition & Fasons svenskkyrkliga och frikyrkliga skribenter kan ta sig för pannan åt vad som snarare måste vara ett slarvfel i de tilltänkta argumenten för värnande om religionsfriheten.

Sist men inte minst har Tradition & Fasons egna riksdagsledamot Rolf K Nilsson bidragit med flera bra motioner varav speciellt ”Svenska e-postadresser till Regeringskansliet” och ”Svenska som officiellt huvudspråk i Sverige” bör framhållas.

Detta var bara ett axplock, några av de motioner vi fastnade för när vi ögnade igenom årets skörd av riksdagsmotioner. Se den kompletta listan här.

Redaktionen

Annonser

4 Responses to “Riksdagens allmänna motionstid – ett urval”


 1. 1 Christian oktober 20, 2008 kl. 9:52

  Tack för detta – själv är jag för lat för att ens skumma efter bra motioner.

 2. 3 Dywik oktober 20, 2008 kl. 22:12

  Hade inte Chatrine Pålsson(kd) skrivit en motion om just kemisk kastrering av sexualbrottslingar? Eller måne det bara vara en utspel? Vad gäller den utmärkta motionen om svenskans ställning som officiellt språk i Sverige så undrar jag om redaktionen vet om huruvida det är en motion som lagts tidigare(med tanke på den språklag som nu är på remiss)?

  Tack för en trevlig artikel
  /Christopher

 3. 4 FredrikN januari 4, 2010 kl. 17:24

  Just svärdsorden borde vara mycket aktuellt när nu Sverige är i krig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser