Humaniora & det klassiska borgerliga bildningsidealet

ANALYS | Kan humanister lösa konflikter i världen? Som just nu den finansiella krisen. För den som ser vad krig och motsättningar tillfogar människan är svaret givet: ”Tack, men vi behöver mera fredsstyrkor och matprogram, sköt ni era medeltidstexter!”

Det är klart att en humanist bör göra sin stora insats innan en konflikt uppstått. Hans mål, att kunna se det berättigade också i den andres strävan, kräver förberedelse. Karaktärsträning efterlyste man förr. För denna bör en grund läggas i de små barnens trygghet hemma och byggas på bl.a. i skolans etik- och religionsundervisning. I det som vi lär om det egna språket och skönlitteraturen, och även om andra länders kultur, får bilden av människan kontur. Den grunden kan fortsätta att fördjupas i vårt livs möten. Många som invandrat till Sverige har sagt: ”Först i er dikt lärde jag mig helt förstå vilka ni är.”

Humaniora och bildning en väg till livskvalitet

En humanist söker det centrala. Inte det tillfälliga. Men det centrala möter oss i form av olika språk, livsformer och religioner. Vi måste därför förstå människor i deras värden och övertygelser så som de möter i lokal inramning. Inte genom tomma abstraktioner.

Inser man dessa samband blir det tapp vi sett för humanistiska synsätt i vårt land beklagligt, kanske en direkt fara. Vi avhänder oss inte bara ett intellektuellt ”njutningsmedel”. Vi avvisar också ett medium som aktivt kan öka förståelsen och bidra till allas livskvalitet. Ändå verkar få vilja se det så. Humaniora anses tillhöra privatlivet och sakna allmänt intresse.

Det har inte alltid varit så. Tidigare politiska ledare insåg att humanioran kan bilda ett kulturellt kitt. En gång utbildade Sverige goda yrkeshumanister. Även allmänna skolor gav mer än basal humanistisk kunskap. Man lärde sig om europeisk kultur och andra tiders kulturella och religiösa villkor i vår skola ända in på 1960-talet. Det gynnade inte bara oss att våra politiker, diplomater, forskare och industriledare mötte utländska motparter med kunskap om deras språk och historia. Det främjade även en vidare respekt mellan folken. En humanistisk ram tyglade vardagens intressekamp så att inte konflikterna urartade.

Respektlösheten breder ut sig

I dag ses dessa kunskaper däremot styvmoderligt. Är det en slump att vi samtidigt som humaniora nedvärderats, också sett en okänslighet och brist på respekt för andras person och egendom sprida sig? Att bristen på kunskap om andra också ökar de negativa fördomarna?

Att som nu alltid säga ”Det här är min rätt!” kan få beklagliga följder. Att visa hänsyn och låta andras väl uppväga det egna intresset är ett motsvarande stort värde. Nog består länders och folkgruppers chans att bidra till samarbetet just i att de får behålla och utveckla – inte överge – sitt språk, sin religion och sin tradition? Vore det inte dags att se humanismens vilja att seriöst förstå och inbegripa andra som en tillgång? Frågan bör ställas.

När världens marknader gungar som värst i finanskrisen, ligger bittra känslor och fördomar på lur. Syndabockar utpekas, känslorna svallar oberäkneligt. Att veta mer om andra människor och grupper kan i sådana lägen förhindra att hat och missunnsamhet tar över.

Vad kan vi göra?

Snart fattar Sverige ordförandeklubban i EU. Då skulle Europakunskap och humaniora kunna bli ett tema att stödja. Kunskapen om dessa är faktiskt låg, inte bara i Norden utan även i det övriga EU. Samtidigt märks en centralism och strävan att styra och övervaka människan. När Gemenskapen möter nya ansökarländer, och i mötena med dess omvärld, är det avgörande att vi har bärande humanistiska synsätt att stödja oss på.

Varför f.ö. inte, efter anglosachsisk förebild, också skapa flera humanistiska colleges i landet? Det kunde bli en utmaning för oss som medborgare, och även ge våra skolledare ett viktigt mål.

Carl Johan Ljungberg

Annonser

4 Responses to “Humaniora & det klassiska borgerliga bildningsidealet”


 1. 1 Lovisa oktober 29, 2008 kl. 15:29

  Hej!

  Har nu äntligen tagit mig tid att sträckläsa Betongväldet och även om många analyser, reflektioner och fakta redan fanns i mitt medvetande var det ytterst intressant att läsa om denna skrämmande företeelse i en sådan helhet! Jag förstår inte hur någon som är frisk skulle kunna rösta på sossarna efter att ha läst er bok! Tack!

  Ni nämner i ett kapitel att beståndet av borgerlig/högerrelaterad litteratur av olika slag är underrepresenterat vid de svenska stadsbiblioteken och så är det nog. Vad som då förvånar mig är att er bok just nu, enligt uppgifter från Bibliotekstjänst (BTJ) bara finns på 6 stycken bibliotek här i landet; Lindesberg, Uppsala, Karlskrona, Vänersborg samt Örnsköldsvik och V8-biblioteken.

  Varför har ni inte sett till att sprida er bok ytterligare?!

  Jag själv gjorde ett personligt inköpsförslag till biblioteket där jag arbetar – och det bör alla kunna göra till de bibliotek man har lånekort vid. Jag hade tidigare köpt boken, så inköpsförslaget var bara för att jag tyckte den skulle finnas på mitt bibliotek.

  Ni måste ju känna folk över hela landet, som kan göra samma sak åt er!

  Det ska mycket till innan ett bibliotek nekar till inköp, trots att det sitter mycket vänsterfolk och beslutar om det…

  Kom igen alla – gör inköpsförslag på era bibliotek av alla möjlig litteratur som ni tycker borde finnas i hyllorna – det kostar i vissa fall 10 kr, för det blir som en reservation/köavgift, men det kan det vara värt!

  Tack igen!
  Lovisa

 2. 2 Red Tory januari 27, 2011 kl. 23:59

  Den bildade borgerligheten är sedan länge död och begraven. Men med Maud Olofsson har den obildade borgerligheten uppstått som ett spännande fenomen.

  Och med VD:n Fredrik Reinfeldt som styr Företaget Sverige AB mot en ständigt ökad tillväxt medan han lyssnar på Magnus Uggla och Da Buzz, så ska det nog gå vägen.

  Vem behöver bildning? Bättre att slynglarna skaffar sig ett redigt jobb, så att de kan tjäna pengar, så de kan konsumera, så att tillväxten ökar, så att Sverige går runt.

  Vasa? Kulturnation? Vad är det för trams! I Sverige gäller Arbetslinjen! Den åt alla fröjd och lycka bär!

 3. 3 essenonvideri januari 28, 2011 kl. 18:54

  ”Vem behöver bildning? Bättre att slynglarna skaffar sig ett redigt jobb, så att de kan tjäna pengar, så de kan konsumera, så att tillväxten ökar, så att Sverige går runt.

  Vasa? Kulturnation? Vad är det för trams! I Sverige gäller Arbetslinjen! Den åt alla fröjd och lycka bär!”

  Anar ett stänk av ironi 😉

  Men visst har du rätt. Dagens allians är nästan lika ointresserad av bildning som sossarna, utan har helt reducerat den uppväxande generationen till att bli lyckliga arbetstagare och konsumenter. Här har vi konservativa definitivt ett uppdrag att vidga borgerlighetens tunnelseende när det gäller bildning.

 4. 4 Red Tory januari 28, 2011 kl. 23:17

  @essenonvideri

  ”lyckliga arbetstagare och konsumenter”. Där slår du huvudet på spiken. Svenska folket anses inte längre vara medborgare eller medmänniskor utan reduceras till att vara just arbetstagare eller konsumenter.

  Man gråter ju när man hör ”kultur”ministern uttala sig. Och hon är en självbeskriven kultur- och socialkonservativ. Eh?

  Det står illa till med landet Sverige…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser