Alliansens tre hemliga vapen inför 2010

ANALYS | I en tid när opinionsläget ser dystert ut, världskonjunkturen hotande ut och kärnväljarna tycks allt mer besvikna både på innehållet i regeringens politik och sättet på vilken den bedrivs, finns en tröst i bedrövelsen.

Alliansen har tre hemliga vapen. Dessa heter Mona Sahlin, Lars Ohly, och Miljöpartiet. Efter dessa talangers senaste politiska sällskapslekar viker väljarstödet rejält för oppositionen för första gången sedan förra valet.

Utanför de professionella politikernas och opinionsbildarnas led, där de vanliga väljarna bor, är Miljöpartiet knappast någon tillgång. För väljare med knappa ekonomiska marginaler, och särskilt de som är bosatta utanför storstädernas kollektivtrafiknät, utgör partiet ett dödligt hot. Partiets verklighetsfrämmande och tillväxtfientliga idéer slår som hårdast mot just denna grupp, en grupp som för övrigt tillhör Socialdemokratins ivrigaste supportrar. Många är de socialdemokrater som med bitterhet sett hur ett 5%-parti ständigt förmått hålla sosseregeringar gisslan, och som kanske tvekar att rösta s, när rösten i praktiken blir en röst på mp.

En kanske ännu större black om foten är Lars Ohly, vänsterledaren som inte gör hemlighet av att han nog hellre hade titulerats ”kommunistledaren”. Det vänsterparti som under 1990-talet tycktes på god väg att göra upp med sina förflutna sympatier för de kommunistiska massmördarregimerna i öst, har under Ohlys ledning åter blivit synnerligen otydligt i sin uppslutning kring grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter. Tanken att kommunisten Ohly skall få inflytande över regeringens politik sänder nog en kall kår längs ryggen på mången demokratiskt sinnad Socialdemokrat.

Det största sänket torde ändå vara sossarnas egen ledare, Mona Sahlin. Hon som gör anspråk på att bli Sveriges nästa statsminister, men som inte klarar att sköta sin egen privatekonomi. Vad Sahlin har och inte har för kvalitéer vill jag inte uttala mig om, jag känner henne inte, men när man hör henne uttala sig framstår hon milt sagt varken som intelligent eller kompetent, och detta är inte enbart min upplevelse. Jag har hört den från åtskilliga sosseväljare. När väljarna väl ställs inför frågan om detta är den ledare man vill hålla i handen när det blåser är det frågan hur många som låter sig övertygas. Inte ens det egna partiet tycks idag särskilt imponerade.

Med denna trio som regeringsalternativ kanske alliansen trots allt har en chans 2010. Ändå skall man komma ihåg att oppositionen efter det senaste raset fortfarande har stöd av 12%-enheter fler än regeringen. Sedan vore det också lite mera betryggande om regeringen kunde bygga sitt väljarstöd mer på egen kompetens än på alternativets inkompetens.

Patrik Magnusson

Annonser

0 Responses to “Alliansens tre hemliga vapen inför 2010”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser