Den konsekventa staten – ett migrationspolitiskt exempel

Smålandspostens Marcus Svensson skriver mycket träffande om problematiken med papperslösa och grunden för uppehållstillstånd. Han driver tesen om statens ansvar att vara konsekvent och inte uppmuntra till illegal invandring. Motsvarande tes drev jag när debatten om papperslösas sjukvårdsrättigheter diskuterades förra året, läs här.

SMP applicerar istället frågan på arbetslinjen. Röster har höjts för att invandrare som först fått avvisningsbeslut men sedan gömmer sig och skaffar ett jobb ska få stanna för att de visat sig så flitiga. Den liberala moderaten Ulrika Karlsson förordade nyligen ett motsvarande system i P1s studio ett. Det är på många sätt ett farligt förslag som riskerar att omkullkasta den konsekventa rättsstatens trovärdighet.

SMP uttrycker det: Det är inte rimligt att en person som fått avslag på sin asylansökan får budskapet: göm dig, skaffa ett jobb och vi låter dig stanna.

De som höjer rösterna för de gömda flyktingarna börjar med få undantag i helt fel ände. Om de vill att fler ska få stanna i Sverige så går det utmärkt att försöka driva igenom en sådan politik. Men det är helt orimligt att kräva att de som väl fått avslag ska ha olika samhälleliga förmåner. Med ett sådant system riskerar staten att bli sin egen fiende.

Dag Elfström

Annonser

1 Response to “Den konsekventa staten – ett migrationspolitiskt exempel”


  1. 1 Erik november 4, 2008 kl. 22:45

    Håller helt med. Problemet är att frågor som dessa inte går att diskutera utan diverse rasistiska tillmälen och pajkastning blir påtagliga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 953,021 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar