Obama efterträder Bush som USA:s president

Demokraternas Barack Obama vann presidentvalet i USA med klar majoritet. Därmed har USA fått sin första svarte president, och en av de yngsta i historien. Obama gynnades av ett högt valdeltagande och ett starkt stöd bland nya väljare, men också av den massiva kritiken mot den sittande presidenten George W Bush. Obamas slagord under valkampanjen var också ”förändring”. I sitt tacktal sade Obama att ”en ny gryning för amerikanskt ledarskap är här”. Det återstår att se om denne karismatiker verkligen har förmåga att bli en ny John F Kennedy, som många särskilt i Sverige har föreställt sig. Se segertalet här.

I John McCains avskedstal där han erkände sig besegrad, talade McCain om att han hyser den djupaste respekt för Obama, som lyckats engagera och entusiasmera så många amerikaner. Han menar också att denna dag särskilt ska ihågkommas som afroamerikanernas stoltaste dag. McCain visar därmed att han är en oerhört stor man och en god förlorare, som också han eftersträvar att hela folket sluter upp bakom den valde presidenten. Vinnareh har vunnit och är värd all respekt i folkets namn. Så borde det alltid vara, en sådan storhet borde även svenska politiker visa upp.

Valet stod i huvudsak klart efter att McCain förlorat Ohio, som ingen republikansk president har blivit vald utan att ha med sig, och Obamas seger var avgjord när Virginia, som varit trogna republikaner sedan 1964, gav sitt stöd till Obama. Demokraterna har dessutom stärkt sin majoritet i både senaten och representanthuset, så det blir en stark demokratisk regering de närmaste fyra åren under president Obama.

Vi på Tradition & Fason tycker det är beklagligt att USA härmed får vad som förefaller att bli deras mest vänstervridna regering någonsin. Undersökningar har visat att Barack Obama står längst till vänster i den amerikanska senaten. Arbetsmarknadspolitiskt är han med svenska mått mätt socialdemokrat, och tror på fördelningspolitik och rejält höjda skatter. Hans uppfattningar ifråga om handelspolitik, skolval och bidragssystem platsar i socialdemokratins vänsterfåra, och han planerar den största utbyggnaden av den offentliga sektorn sedan Franklin D Roosevelt på 1940-talet.

Tradition & Fasons Kalle Bäck var på plats i USA under presidentvalets slutskede och även på en av de republikanska valvakorna. Inom kort kommer han att ge sin eftervalskommentar.

Redaktionen

Annonser

2 Responses to “Obama efterträder Bush som USA:s president”


  1. 1 Fredrik november 6, 2008 kl. 16:49

    Så Obama kommer att införa svenskt skattetryck i USA? Det ska bli lustigt att se.

  2. 2 MartinE november 7, 2008 kl. 10:50

    Samtidigt som Kalifornien röstade fram Obama så röstade man för ett förbud av könsneutrala äktenskap. Vad säger det om Obamas mandat?

    http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/politics/2008/11/06/dcl.gutierrez.prop8.protest.cnn.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser