De yrkesarbetande & den växande andelen understödstagare

DE YRKESARBETANDE & DEN VÄXANDE ANDELEN UNDERSTÖDSTAGARE

ANALYS | Jag har tidigare skrivit om att socialdemokratin har utplånat en hel generation svenskars pensionsbesparingar. Tidigare betalade var och en in till sin egen pension, nu betalar de yrkesarbetande pensionen för dem som gått i pension. Detta är alltså ett stort och växande SAMHÄLLSEKONOMISKT PROBLEM allteftersom ”rekordårens barn”, särskilt 40-talisterna, går i pension. Till att börja med medför det att alla föräldrar måste heltidsarbeta. En doktorsavhandling från Umeå visar att barn med frånvarande föräldrar lyckas sämre i livet, liksom undersökningar i USA visar på att i spåren av detta följer en stegring av våldsbrott, ungdomsbrottslighet, välfärdsberoende och fattigdom bland barn. Detta innebär alltså i sin tur dessutom ett stort och växande SOCIALT PROBLEM.

Det räcker dock inte med att alla medborgare i yrkesför ålder idag yrkesarbetar maximal tid i samhället, varför staten tar in invandrare. Det är i alla fall ett stående argument från politikerna för att ta in fler invandrare – att vi har en växande andel pensionärer i befolkningen och att andelen yrkesarbetande inte kommer räcka till för att försörja dem. Att ta in invandrare löser dock bara problemet kortsiktigt, eftersom många invandrare som kommer hit är medelålders och följaktligen inte jobbar och betalar skatt särskilt många år innan även de blir folkpensionärer. Denna lösning fungerar alltså bara så länge som vi har en växande ström av invandrare som kan försörja den även genom invandringen växande andelen pensionärer i befolkningen.

Till detta ska läggas ytterligare en samhällsekonomisk och en social faktor av mycket stor negativ betydelse i sammanhanget. Den ytterligare samhällsekonomiska faktorn, är att en stor andel invandrare som kommer hit går mycket länge på bidrag. D.v.s. de spär på det samhällsekonomiska problemet ytterligare genom att mängden socialbidragstagare ökar markant. Vi får, med andra ord, ännu fler understödstagare som måste försörjas av den minskande andelen yrkesarbetande i befolkningen.

Sedan finns det, som sagt, också en ytterligare social faktor som måste vägas in. Nämligen att i spåren av en stor invandring följer också de växande sociala problem vi ser i framför allt Malmö och Göteborg, men även påtagligt i stockholmsförorterna.

Det samhällsproblem som 65 års socialdemokratiska regeringar har efterlämnat sig är alltså enormt. Väl att märka skulle en total strypning av invandringen, repatriering och sätta in poliser som håller nere brottsligheten – Sverigedemokraternas lösning – inte lösa roten till problemet, som är en växande andel pensionärer i befolkningen. Invandrarna är varken roten till problemet eller ens det största problemet i sammanhanget. De kan tvärtom vara en del av lösningen – men inte så som socialdemokraterna och den nuvarande borgerliga regeringen hanterar migration och integration. Det måste till ett paradigmskifte i politiken, och ifråga om inställningen till den ur min synpunkt tveklöst skyddsvärda välfärdsstaten.

En mycket stor och avgörande del av lösningen på detta, är att vi måste genomföra omfattande reformer framför allt i form av sänkta skatter för barnfamiljer, och gärna ytterligare incitament, som ökar det inhemska barnafödandet. Ju längre man bor i Sverige, desto mer skatt betalar man här och desto större lojalitet känner man till landet. Dessutom är grundskola billigare än vuxenskola. Vidare måste det till omfattande reformer, och gärna ytterligare incitament, för att öka småföretagandet. Småföretagande handlar i första hand om självförsörjning, och i andra hand om att skapa ytterligare arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt. Sverige står just nu på sin all-time-high ifråga om andel av befolkningen som är högutbildad, vi kommer helt enkelt inte ha råd att ha så många högutbildade i framtiden. I detta läge har vi inte heller råd att inte bereda de allra bästa förutsättningarna för nyföretagande, i synnerhet inte som alla storföretag håller på att flytta utomlands eller gå i konkurs. Vidare måste vi avskaffa bidragsberoendet, och ersätta det till största möjliga del med rätt till skatteavdrag. Slutligen måste vi, förmodligen efter att de flesta av de nyss nämnda reformerna genomförts, också påbörja en reform av pensionssystemet, så att var och en återigen betalar in till sin egen pension.

Jakob E:son Söderbaum
-Medförfattare till boken Betongväldet (Empron 2007), som kritiserar hur socialdemokratin har format Sverige under 1900-talet

9 Responses to “De yrkesarbetande & den växande andelen understödstagare”


 1. 1 tegis november 9, 2008 kl. 16:16

  ”En doktorsavhandling från Umeå”

  Well, jag säger inte att det inte stämmer, men det är lite väl vagt. Skulle jag kunna få namnet på den, please?
  Sedan är det väl önskvärt att så många som möjligt arbetar? Problemet är väl snarare att vi skickar iväg våra små till statliga instutitioner och anstalter …

  Hur ställer ni konservativa er förresten till privata sjukförsäkringar m,m, ang det som du nämner sist här?

 2. 2 Populisten november 9, 2008 kl. 21:40

  Arbetskraftsinvandring som på 50- och 60-talen istället för bara flyktinginvandring (där man sedan nästan gör allt för att de stackars flyktingarna inte ska komma in på arbetsmarknaden) skulle så klart vara en del av lösningen. Men egentligen ville jag påpeka en annan sak. Någonstans läste jag att underskottet mellan födda och döda är ca. 25000 personer om året. Antalet aborter är nu ca. 33000 om året. Som nation aborterar vi oss alltså in i en demografisk katastrof.

 3. 3 Söderbaum november 9, 2008 kl. 22:09

  Tegis: Avhandlingen är från 2007 och heter ”The phase-out of the nuclear family? – empirical studies on the economics and structure of modern Swedish families”, av Magdalena Norberg-Schönfeldt. Undersökningens föremål är vad familjen spelar för roll för barnen, och forskaren konstaterar att barn som spenderar mycket tid tillsammans med sina föräldrar har bättre förutsättningar i livet. Bland slutsatserna märks:

  -Att barn som tillbringar mer tid med sina föräldrar lyckas bättre.
  -Att det är viktigare för barnen att mamman stannar hemma än att pappan gör det.
  -Att barn vars föräldrar håller ihop lyckas bättre i livet än skilsmässobarn.

  När det gäller din fråga om privata sjukförsäkringar är ju jag som sagt socialkonservativ. Jag har tidigare skrivit om saken här: Välfärdsstat vs. försäkringssystem.

 4. 4 Tobias november 10, 2008 kl. 5:56

  Hm, fast nu publicerades min nya kommentar. Kanske fastnade den andra i något filter på grund av två länkar på en gång.

 5. 7 Söderbaum november 10, 2008 kl. 10:33

  Tobias: Den där UNT-artikeln är ju ändå rätt fånig. För det första hade vi inte någon välfärdsstat på 1700-talet, inga pensioner och de som arbetade betalade följaktligen inte en riksdal till understödstagare. För det andra levde inte folk lika länge som idag, de flesta blev inte äldre än 65 år. Problemet är alltså att idag är den yrkesarbetande delen av befolkningen utsatt för att behöva försörja en allt större andel understödstagare (pensionärer och bidragstagare) och den situationen i sig gör att man inte kan förlita sig på teknikutvecklingen. I synnerhet inte som vi först har utplånat en hel generations pensionsbesparingar.

 6. 8 tegis november 11, 2008 kl. 17:03

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=850528

  Här är en annan forskning som visar på lika radikala antaganden, fast åt andra hållet.
  Jag tycker vi ska ställa oss kritiska till sådan forskning. Det kan vara möjligt att båda forskningsrapporterna visar på korrekta företeelser men jag är tveksam.
  All forskning är bra forskning dock.

  MvH
  Calle


 1. 1 Demografin är Europas största problem « Crillirc STHML Trackback vid november 9, 2008 kl. 11:17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 044 388 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar