Är Kim Jong-ils stödtrupper utilitarister?

nk_paradANALYS | Ännu en gång blir det stående spektaklet Nordkorea uppmärksammat. Denna gång för att bilderna man släppt för att ”bevisa” att Kim Jong-il inte alls är sjuk utan frisk som en nötkärna visar sig vara fejkade. Oh, vad förvånad man blir. Troligen är han riktigt sjuk och har legat på sjukhus de senaste månaderna, givet att han fortfarande är vid liv det vill säga. Nordkorea är som en dålig parodi på en förtryckande kommuniststat, med undermålig propaganda, enorma militärutgifter och massvält, men är givetvis enligt dem själva det mest välmående landet i världen.

Man ska dock inte glömma, när man betraktar hela spektaklet utifrån med ett litet leende på läpparna, att det faktiskt är verkliga människor som tvingas bo i detta land, med detta system. Det är verkliga människor som avrättas och svälter ihjäl medan landet styrs av ett lik, med assistans från en filmgalen playboy.

De som idag stödjer den Nordkoreanska regimen är relativt få, även om de finns. Men det ska inte glömmas att denna stat inte på något sätt är värre än vad Stalins sovjet, Maos Kina eller Pol-Pots Kambodja var, och de staterna fick stöd från många håll långt fram i tiden, ibland ända fram tills dess att muren föll. På samma sätt som galningarna i Svensk-Koreanska föreningen idag stödjer den Nordkoreanska regimen trots att dess fruktansvärda brott mot sin befolkning står utan tvivel, så stöttade många inom den svenska vänstern andra kommunistiska stater trots den kunskap som faktiskt fanns om deras fruktansvärda brott.

Jag tror inte, och tänker inte påstå, att alla de vänsteraktivister som stöttade (och ibland stöttar) alla de kommunistiska diktaturerna gjorde det av någon form av ondska. En del blev kanske lurade på allvar till att tro på propagandan, men alltför många måste utan tvekan ha vetat om att sanningen var mer hemsk. Det jag tror gör att människor ändå kan stödja något sådant är att man relativiserar den grundläggande moralen, och att man faktiskt kan acceptera synen på människor som medel inte som endast mål i sig.

Tror man på allvar att ett kommunistiskt förtryck kommer leda fram till ett paradis på jorden, och om man sedan inte ser människolivets okränkbarhet och varje människas egenvärde som absoluta principer utan som ett tänkbart (dock kanske högt prioriterat) mål som måste avvägas mot resultatet. Kort sagt utgår man från en utilitaristisk moralsyn och blir ilurad att marxism faktiskt kan fungera så är det inte så svårt att se hur en person kan komma fram till att man står på det godas sida när man hjälper och stödjer en regim som avrättar och förtrycker sin egen befolkning.

Man blir ibland lite naivförklarad när man hävdar sig tro på principen om varje människas okränkbara (dvs oändliga) egenvärde, och vågar påstå att det finns objektiva moralprinciper som är nödvändiga för att det mänskliga samhället ska fortsätta vara just mänskligt. Men jag anser att historien ger oss som tycker så rätt.

Jag menar på intet sätt att alla utilitarister skulle kunna tänka sig att stödja en diktatur eller folkmord, inte heller att alla gamla diktaturkramare skulle känna igen sig i denna analys. Jag påstår inte heller att subjektiv moralsyn eller utilitarism nödvändigtvis leder fram till massmord. Men jag vågar faktiskt påstå att de synsätten, i någon form, är en förutsättning för att människor ska kunna stödja massmord och faktiskt kunna inbilla sig att de är ”goda” när de gör det. De är en förutsättning även för att någon ska kunna genomföra massmord.

Oavsett om massmord genomförs av rent egoistiska maktpolitiska skäl, eller om man anser sig handla för något högre gott, så bygger rationaliseringen på något plan faktiskt på att man väljer att värdera annat högre än människolivet, vare sig denna värdering sker medvetet eller omedvetet. Oftast bygger det också på en subjektivisering av moralen, där annat av icke-moralisk karaktär tillåts diktera spelreglerna som vanligen överlåts åt moralen.

David Högberg

(även publicerad på min blogg)

Annonser

0 Responses to “Är Kim Jong-ils stödtrupper utilitarister?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser