Varför blir kvinnor äldre än män?

Svenska kvinnors genomsnittsålder ligger på 82 år, och mäns på 75 år. Ingen bryr sig om skillnaden, det där är ju bara ett faktum. Ungefär som att jorden är rund, eller att Sverige är världens bästa land.

Hade förhållandet istället varit tvärtom, så kan Du ge Dig på att stora forskningsanslag hade gått ut till allt från att undersöka dess orsaker till att hitta lösningar på hur man kan utjämna skillnaderna. Opinionsbildare som påstått att det är ”männens fel”, och ”dolda maktstrukturer som ligger bakom” att kvinnor lever kortare hade haft både media och politikerna på sin sida. Andra som påstått att det beror på biologiska skillnader hade avfärdats och hånats som mossiga och förlegade patriarkatanhängare.

Men nu är det alltså så: kvinnor blir sju år äldre än män, i genomsnitt. Vem bryr sig?

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

11 Responses to “Varför blir kvinnor äldre än män?”


 1. 1 Johan Stenberg november 10, 2008 kl. 12:38

  Man kan kanske vinkla det så att männen kommer fortare till himlen än kvinnorna straffas med några år extra i denna tåredal. 😉

 2. 2 Linus Dagbäck Printz november 10, 2008 kl. 14:58

  Vad jag har hört beror skillnaden i ålder på att killar dör oftare: alltså att vi dör såväl som 15, 27, 75 som 87, emedan kvinnor dör i ett jämnare tidsspann som t.ex. 72, 80, 82 som 84.

  Med det inte menat att kvinnor inte också dör unga, men vi män lever lite mer våghalsigt vid yngre åldrar och vi ger oss ut i krig (kanske inte vi svenskar) vilket då ger resultatet att killar dör oftare i yngre åldrar och drar således ner genomsnittsåldern till 75.

  Jag kan dock inte säga att det är så här med 100 % säkerhet, men jag har för mig det är något sådant som är källan till ålderskillnaden. Likväl tycker jag då att det ger anledning att se på genusforskningen och genusdebatten på ett annat sätt.

 3. 3 Söderbaum november 10, 2008 kl. 18:03

  Dagbäck Printz: Jag har svårt att tro att man räknar genomsnittet på det viset. Då skulle man ju när man räknar ut ”genomsnittsåldern för pappor och mammor” också räkna med farfar och mormor och kanske farmors mor om hon lever – de är ju också pappor och mammor, och då måste genomsnittsåldern för svenska pappor hamna omkring 65 år. Vilket ju inte skulle ge en rättvisande bild av det man vill undersöka. I det fallet räknar man dock på dem som är ”pappor och mammor till barn under 18 år”. Rimligen räknar man också den allmänna genomsnittsåldern för män och kvinnor med utgångspunkt i de som fyllt 50 eller kanske t.o.m. 65 år, och därmed vet att det verkligen är åldern som tar ut sin rätt och inga andra faktorer.

  Det verkar helt enkelt inte vetenskapligt att räkna så.

 4. 4 ninus nylanderianus november 10, 2008 kl. 23:35

  För att vi inte dricker konjak, röker cigariller och sjunger manschauvinistiska sånger.

 5. 5 tegis november 11, 2008 kl. 17:15

  Kvinnor arbetar generellt sett inte lika hårt som männen under deras livstid. Kan väl ha med det att göra?
  Jag håller med Jakob, medias feministisering av vanliga nyheter i Sverige är skrämmande.

 6. 6 viaveritasvita november 11, 2008 kl. 20:33

  Pffffffft!
  De flesta moderna kvinnor idag har ju två heltidsjobb.
  Det är bara att inse, att om det existerar en s.k. ”ojämlikhet” i samhället så är det männen som förlorar på det. Vilka är mest kriminella? Och hur många tjejer på en skala äter chips, cola och snus till frukost? Skönhetsideal => god hälsa.

 7. 7 tegis november 11, 2008 kl. 21:02

  Det har ju alltid varit en åldersskillnad mellan kvinnor och män när det gäller alla möjliga demografiska undersökningar.
  Det du pratar om där är något mansideal jag i alla fall inte känner igen mig i. Möjligen för att det är också socialt betingat. Det där känns mera arbetarklass och jag skulle aldrig leva så.

 8. 8 MartinE november 12, 2008 kl. 15:58

  Söderbaum: Jo, man räknar ut medellivslängd som Dagbäck Printz hävdar. Eftersom det handlar om förväntad medellivslängd från födseln. Ser man på vilken förväntat livslängd man har kvar från till exempel 65 så blir siffran en annan. En stor orsak till att medellivslängden är så hög i Sverige är ju att barnadödligheten är så låg.

  Men jag håller ändå med om ditt resonemang =)

  http://www.scb.se/templates/tableOrChart____25830.asp

 9. 9 David april 12, 2009 kl. 19:34

  Genomsnittsåldern är en siffra som är totalt irrelevant i sammanhanget. Frågan här gäller ju snarare hur länge man lever innan man ”dör av ålder”… som en undersökning av hur gamla män resp. kvinnor blir av den andel människor som inte dött före pensionsålder. Någon sådan statistisk sammanställning har jag aldrig sett. Kan nån tipsa?

 10. 10 Ture Sjolander mars 23, 2010 kl. 0:54

  Ta det lungt det kommer att ändra sig till det motsatta könet!
  Om du skall hålla på att fylla år så här hela tiden så kan du dö.

 11. 11 Stefan Lund maj 31, 2014 kl. 19:21

  Dina uppgifter är felaktiga..men det var ändå kul att läsa kommentarerna 🙂 Här är dom korrekta siffrorna för sverige Under 2013, var den förväntade medel­livs­längden för kvinnor 83,7 år och för män 80,1 år…och som kuriosa kan jag meddela att vissa kommuner erbjuder gratis tandvård (ej material) till folk över 85..undrar om det är en slump att man statistiskt skall vara död innan man får ngt gratis 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser