IPRED går emot erfarenheten

DEBATT | En viss uppståndelse har den senaste tiden skapats av regeringens förslag till piratjägarlag, eller vad man nu känner för att kalla den. Om man betraktar debatten utifrån, och utan direkt kunskap om förslagets bakgrundshistoria så kan det säkert te sig som en tveksam fråga hur man bör ställa sig. Jag anser dock att det för en konservativ bara borde finnas en rimlig slutsats att dra. Att ställa sig emot lagen.

Det handlar inte om hur man ser på upphovrätten, eller hur långt man är beredd att gå för att upprätthålla den, utan det handlar om den mest grundläggande principen av alla inom konservatismen: förändring är inte i sig något positivt, utan den måste påvisas vara bättre än dagens tillstånd. Denna lag fallerar rejält på den punkten.

Försvaret av lagen faller tyvärr till största delen in i samma schema som för en konservativ orsakar så mycket irritation i de mest varierande fall: (i) vi har problem och behöver förändra något (ii) det här är en förändring (iii) då genomför vi den. Min argumentation för ett konservativt motstånd är väldigt enkelt: se till historien och erfarenheten. Den principen borde ingen konservativ neka, och konsekvensen av den blir i detta fall att man måste se lagförslaget som ett misstag.

Den föreslagna lagen finns i ett flertal länder, och vi kan därför med rätt hög säkerhet säga vad konsekvenserna av den kommer bli. Vad vi kan se är att den inte på något sätt leder till minskad fildelning, eller något annat av det som den sägs syfta till. Däremot så har den i alla länder där den genomförs fått just de negativa effekter som kritikerna lyfter fram: rättsosäkerhet och utpressning mot såväl skyldiga som oskyldiga.

För oss konservativa som ofta lyfter som ett av våra främsta företräden att vi ser på verkligheten och vad som har fungerat samt hur det har fungerat, så går det inte att bortse från hur denna lag faktiskt skulle verka. Alla förslag måste utvärderas på sina meriter och verklighetens utprovning har visat att denna form av lag inte fungerar för sitt syfte.

David Högberg

Annonser

1 Response to “IPRED går emot erfarenheten”


  1. 1 Tobias november 18, 2008 kl. 10:36

    Mycket bra! Instämmer till fullo!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser