Högerextrem våg går genom Ryssland

Tsarrysslands världsberömde grå eminens Rasputin (1869-1916) och den nutide Alexander Dugin (f. 1962)

I Axess Magasin nr 8 2008 skriver Lars Gyllenhaal om hur en högerextrem våg idag går genom Ryssland. I Artikeln ”Putins Rasputin” beskriver Gyllenhaal hur ”eurasianismen” vunnit stark legitimitet i den ryska Duman, och att Alexander Dugin – en person med bakgrund i fascistiska och nyhedniska kretsar – blivit geopolitisk rådgivare åt Vladimir Putin.

Under 1990-talet var Dugin hjärnan bakom det Nationalbolsjevikiska Partiet (NBP), och han har länge haft nära förbindelser med antisemiter och t.o.m. med amerikanska Ku Klux Klans ledare, skriver Gyllenhaal. Dugin har gjort en kometkarriär i den ryska inrikespolitiken:

  ”Kort efter att Dugin lämnade NBP utsågs han till rådgivare till den ryska dumans förste talman Gennadij Seleznev och 1999 blev Dugin även chef för dumans geopolitiska kommission. Förklaringen till hur Dugin kunde ta ett så stort kliv uppåt ligger i hans Geopolitikens grunder (1997), den politiskt mest inflytelserika boken i det postsovjetiska Ryssland. Den togs hjärtligt emot av både militären, säkerhetstjänsten och polisen. Dugins variant av geopolitik förklarar både Rysslands kaotiska läge – genom en uråldrig ”atlantistisk” konspiration, numera ledd av USA – och visar en väg ut ur eländet: geopolitisk analys baserad på eurasianism.”

Eurasianismen är ett slags rysk ultranationalism som går ut på skapandet av ett multietniskt imperium som av ”naturliga” skäl bäst leds av ryssar, förklarar Gyllenhaal.

Även Vladimir Putins chefsideolog bekänner sig öppet till eurasianismen och den ryska kulturministern är aktiv i den starkt imperialistiska eurasiska rörelsen. På rörelsens officiella hemsida visar dess ungdomsorganisation upp sig i svarta t-tröjor med två pilkors (snarlika de ungerska fascisternas pilkors) och med diverse tunga vapen på träningsläger i Sydossetien bara några veckor innan krigsutbrottet ägde rum. Det är dock framför allt Dugins inflytande över den ryska militären och säkerhetsapparaten som ska framhållas, skriver Gyllanhaal.

Om Sverige har lärt sig någonting av sin egen, och av 1900-talets, historia så borde man i det här läget sätta igång med kraft att rusta upp det svenska försvaret. Det är nonsens att Ryssland – som enligt internationella konventioner är ett grannland till Sverige – inte skulle utgöra ett militärt hot mot Sverige idag. Ryssland tänker inte som vi, vår historia är inte Rysslands och Ryssland är en fara både för Sverige och för västvärlden.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

2 Responses to “Högerextrem våg går genom Ryssland”


 1. 1 Christopher Dywik november 21, 2008 kl. 0:41

  Tveksamt om NBP verkligen kan klassas som högerextremt. Som extremt, ja. Som höger, tveksamt. är medveten om att wikipedia inte är bästa stället att hämta sin info, men kolla gärna in vad som står om partiet här samt uppmärksamma att NBP tillhör oppositionen MOT Putin.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Other_Russia

  Därmed inte sagt att Ryssland inte vandrar en farlig väg ur en Svensk och västerländsk synvinkel, men min poäng är att denna väg inte är en väg som går högerut.

 2. 2 tegis november 21, 2008 kl. 12:11

  ”Ryssland tänker inte som vi, vår historia är inte Rysslands och Ryssland är en fara både för Sverige och för västvärlden.”

  Jag, en estlandssvensk, är den förste att höra dig Jakob och förstå hotet från öst. Men jag tror också att vi måste ge Ryssland tid att försöka demokratiseras. Det känns ändå som att Medvedev är ett litet steg på rätt väg. Ryssland har aldrig varit demokratiskt och det är i alla fall bättre nu än under Tsarernas tid, både de röda och de vita.
  Jag tror ett ”vi” och ”dom” tänkande är farligt, även när det gäller Ryssland. Jag tror att med handel och ömsesidig dialog kan vi nå långt. Vi skall inte vara naiva och rusta ned vårt försvar, det säger jag inte, vi bör istället förstärka våra gränser och vårt försvar, men låt oss pröva frihandelsvägen först. Den har lett till mycket gott förr, och de andra alternativen förskräcker …


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser