Visst finns en svensk kultur och ett svenskt kulturarv

DEBATT | Enligt som refereras på Tradition & Fason anser det kristdemokratiska kulturregionrådet i Skåne, Rolf Tufvesson, att det inte finns något som kan beskrivas som svensk ”kultur” eller ”svenskt kulturarv”. Och att driva denna tes anser han vara ett effektivt sätt att motarbeta Sverigedemokraterna.

Jag blir onekligen lite förvånad när dessa åsikter tillskrivs min skånske landsman och mångårige gode vän Rolf Tufvesson. På nätet ser jag att han i tidningen Kristdemokraten ställer sig frågan ”Vad är det svenska kulturarvet?” Sedan svarar han själv: ”Det finns inte egentligen. Vi har alltid influerats av andra kulturer och andra religioner”. I samma artikel efterlyser Rolf Tufvesson en djupare och bredare kulturdebatt. Och fortsätter med att slå fast ”kulturen är inte bara betydelsefull, utan en grundförutsättning för ett fritt och demokratiskt samhälle”.

Rolf Tufvesson har rätt, enligt min uppfattning, om han menar att det inte finns någon ”ren” eller hundraprocentig svensk kultur. Men vad som finns är en kulturblandning, en i sig unik kulturmix som mycket väl, och tämligen korrekt, kan beskrivas som ”svensk”. Precis som vi utan att behöva visa på inflytandet från andra kan hävda att det finns ett svenskt språk.

Jag ställer mig helt bakom Rolf Tufvesson när han pekar på det regionala i kulturen. Något det tyvärr inte råder så stor medvetenhet om i Sverige. Det finns influenser inte minst från den danska kulturen. Och då framför allt i de av våra svenska landskap som i krig erövrats från Danmark.

I de gamla danska landskapen finns en kulturell, inte minst folklig, tradition av olika grad. Tyvärr har de influenser, den tradition och de särdrag som funnits motarbetats av den svenska centralmakten. Från den dag landskapen erövrades med vapenmakt, och invånarna skulle tuktas för att bli lojala undersåtar till den svenske kungen, fram till långt in i modern tid, har de historiska skillnaderna inom Sveriges nuvarande gränser ignorerats. Ett land – en historia, var vad som gällde. Idag ser det betydligt bättre ut. Den historia som skiljer plockas lokalt fram allt mer. Den berikar och den förklarar.

Idag finns i de gamla tidigare icke-svenska landskapen en växande medvetenhet om den egna historien. Men givetvis har århundradena som svenska landskap gjort sitt för att prägla.
I Jämtland, Bohuslän, Halland, Blekige, Skåne och Gotland finns speciella kulturblandningar med danskt, norskt och svenskt. Men alla dessa kulturblandningar ingår i den större svenska kulturblandningen och är – svensk kultur.

Jag håller med om mycket i Rolf Tufvessons resonemang. Men dock icke när det gäller avsaknaden av svensk kultur och ett svenskt kulturarv. Vi har båda delar och det finns ingen anledning att vi inte ska vara lika stolta över vår kultur och vårt kulturarv som andra länder är stolta över sina.

Jag ställer mig helt avvisande till tanken att vi ska avsäga oss vår kultur för att lättare kunna möta Sverigedemokraterna. Det är ett för högt, och ett helt felaktigt, pris att betala.
Visst kan man som en del i kampen mot Sverigedemokraterna om de skulle bli allt för svenska peka på de influenser utifrån som finns. Men det är inte på kulturens område som vi gör Sverigedemokraterna mindre intressanta i svensk politik. Men det är en annan diskussion.

Rolf K Nilsson

2 Responses to “Visst finns en svensk kultur och ett svenskt kulturarv”


  1. 1 Tobias november 20, 2008 kl. 1:53

    Bra skrivet. Själv tycker jag dock inte att man ska se sd som en fiende eller motståndare utan som en tillgång, men det är en annan femma i sammanhanget.


  1. 1 Svenskt kulturarv – finns det? « Trollan's Tankar om stort och smått Trackback vid oktober 25, 2012 kl. 12:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 048 279 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar