Modernismen, allergierna & naturliga samband

Sverige: världens modernaste land. Rekordhögt antal allergier, ökandes som det tycks närmast på årlig basis. Finns det ett samband? Njae, nä… eller jo kanske? Med tanke på att immunförsvaret byggs upp av utmaningar, och vaccinering innebär att man får en liten dos av sjukdomen som immunförsvaret kan bryta ner och bilda antikroppar mot, så är det ganska logiskt att barn som inte utsätts för ”normalt” mycket smuts blir överkänsliga. D.v.s. allergiska mot någonting som deras kroppar inte vant sig vid.

Denna uppfattning har avskytts och med all kraft motarbetats av modernismens apostlar och predikanter, som också gjort allt för att påvisa ”ökad folkhälsa” i övrigt i takt med modernismens segerrika frammarsch. Allteftersom barnens vistelsemiljöer har blivit renare och renare har dock antalet allergiska barn exploderat i antal – idag har över 50% av befolkningen allergiska besvär. Men så har ju också motsvarande inträffat i alla andra västländer, vilket flitigt använts som verbal sköld mot de ondskefullt omoderna idéerna om att ”lite smuts rensar magen” och ”allt som inte dödar härdar”. Det har blivit något av en truism i Sverige att alla människor är mer eller mindre allergiska mot någonting, allergier är ingenting man kan undvika. Oaktat, alltså, att allergi som folksjukdom är ett ungefär lika nytt fenomen som funkishus och dagis.

Men, så händer det! Den 20 november 2008 i det njutbara Svenska Dagbladet går solen upp över allergiforskningen. Nu slår man fast, på basis av de senaste 10 årens tydliga forskningsresultat, att ”barn som växer upp i miljöer med högre förekomst av exempelvis infektioner och djur har en mindre tendens att utveckla allergier”. Men inte nog med det! Man kan inte heller hitta några bevis för att personer med milda allergier skulle bli sjukare av att utsättas för det som de inte tål. Det kan tvärtom vara så att det är bra, eftersom forskningen nu kan konstatera att ”vi förlorar våra skyddande faktorer genom att vi tappat kontakten med naturen”. Andra inställningar till allergi än detta riskerar t.o.m. att göra större skada än nytta, läser jag i artikeln. Skönast är ändå det smått poetiska utropandet att ”vi borde ta av våra barn skorna i juni, och ge tillbaka dem i augusti”!

Nya vetenskapsrön är som allra bäst när de bevisar folkvett som vetenskapen själv länge har ifrågasatt. Förutom att det adlar folkvettet medför det en sund skepticism till teoriernas auktoritet över samhällslivet. Det som visat sig fungera över generationer är och förblir säkrare och mer tillförlitligt än den allra fräschaste nya idé som tänkas kan.

”Älskelige Bröder,
de dyrbaraste gåfvor utöfvas ofta
af den lekande naturen ännu!”

—Ur Fredmans epistel nr 22 av C.M. Bellman

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

3 Responses to “Modernismen, allergierna & naturliga samband”


 1. 1 Markus november 20, 2008 kl. 20:00

  Mycket bra Jakob. Jag instämmer helt!

  När jag var 19 år började jag arbeta som undersökningsman i privata hushåll åt ett företag. Jag vistades upp till två timmar i villor och lägenheter vars ägare hade hund och katt. Jag har alltid, sålänge jag kan minnas, varit allergisk mot just pälsdjur.
  Mycket riktigt fick jag klara symptom för det inledningsvis. Det rann bodde ur näsa och ögon när jag befann mig i dessa hushåll.
  Detta började dock avta och mot slutet av min halvårslånga anställning så var symptomen helt borta. Jag kunde vistas bland pälsdjur utan någon som helst reaktion.

  Nu några år efter, när jag inte utsätts lika ofta för pälsdjur, har allergin börjat smyga tillbaka. Tack och lov utan att bli lika kraftig som förut.

  /Markus

 2. 2 Olof november 21, 2008 kl. 3:51

  Även jag instämmer. Förutom i:

  ”Nya vetenskapsrön är som allra bäst när de bevisar folkvett som vetenskapen själv länge har ifrågasatt.”

  Att det ”bevisar folkvett” kan ju aldrig vara någonting som man ska ta i beaktande när man bedömer kvaliteten i en vetenskaplig teori. Folkvett är bra. Men har det någonting med sanningen att göra?

 3. 3 Söderbaum november 21, 2008 kl. 10:28

  Olof: ”Folkvett är bra. Men har det någonting med sanningen att göra?”

  Ja, uppenbarligen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser