Riksdagsröster om Lissabonfördraget

Torsdagens riksdagsdebatt om lissabonfördraget tog alltså 8 timmar. För mycket sades för att det skall gå att sammanställa på något konstruktivt sätt. Tradition & Fason har emellertid gjort en kort sammanställning av vad några av de riksdagsledamöter som i allmänhet brukar ha kloka ting och säga sade den här gången.

Lennart Sacrédeus (kd):

– Jag är stolt över mitt svenska kristdemokratiska parti som här i riksdagen har varit en tydlig pådrivande kraft i att avvisa ett centralistiskt ämbete som en EU-president. Här i kammaren var samtliga partier utom Göran Perssons socialdemokratiska parti emot att det inrättas ett ämbete som EU-president. Denna EU-president är tänkt att fungera som en permanent ordförande i Europeiska rådet för medlemsstaternas regeringschefer. Det är också just dessa regeringschefer som i sin tur ska utse denna EU-president. Med två och ett halvt år som mandatperiod ges möjlighet till omval vid ett tillfälle, det vill säga totalt fem år för en innehavare av EU:s presidentämbete. Jag är fullt övertygad om att det fortfarande finns en majoritet här i Sveriges riksdag mot en EU-president – ifall vi hade haft möjligheten att plocka ut denna del av Lissabonfördraget och behandla den som en enskild fråga. Nu måste vi ta fördraget i sin helhet eller inte alls.

Hans Wallmark (m):

– För mig är detta tämligen självklart. EU är en värdegemenskap. Flickor ska gå till skolan och tidningar ska kunna ges ut oavsett om det handlar om östra Anatolien eller västra Skåne. Och det är just värdegemenskapen som är vägledande när det i Lissabonfördragets anda sätts in fler gemensamma åtgärder för att jaga den kriminalitet som inte känner några gränser. Där svarar vi verkligen mot många medborgares krav och önskemål. Vad kan göras tillsammans för att stoppa människohandel och trafficking? Hur bekämpas de knarksyndikat vars produkter ytterst kan hitta köpare rent av på skolgårdarna? EU som en värdegemenskap handlar både om hur vi beter oss inåt och utåt.

Sven Bergström (c):

– Fru talman! I det militära fick jag för länge sedan lära mig ett uttryck som jag tycker är användbart i det här sammanhanget, när det är någonting som inte är riktigt bra. Gör om – gör rätt! Det skulle jag säga passar väldigt bra på det Lissabonfördrag som vi nu diskuterar.

Walburga Habsburg Douglas (m):

– EU har en enorm attraktionskraft som får länder utanför unionen att frivilligt förändra sina samhällen och sin politik genom förändringar i lagstiftningen i syfte att ansluta sig till vår tids största fredsrörelse, född ur askan efter andra världskriget. För många länder är EU ett attraktivt alternativ till påtvingat samarbete med auktoritära regimer. Det här visar kraften som finns i den gemensamma marknaden och den gemensamma politiken. Det går att åstadkomma fredliga förändringar med lagstiftning och marknad, inte genom militära muskler. Därför röstar jag ja till Lissabonfördraget.

Alf Svensson (kd):

– Att EU kräver gemensamma normer, bestämmelser och spelregler, ett fördrag där inte varje nation kan hålla kvar all sin egen beslutskraft, menar jag är självklart. Att det fordras ett fördrag anpassat till EU:s utvidgning eller förmåga att fungera effektivt är också självklart. Därför är det också självklart för mig att rösta för Lissabonfördraget.

Ann-Marie Pålsson (m):

– I dag är just en sådan dag, där jag känner att jag inte kan ställa upp på den linje som det parti jag företräder har landat i. Det är inte så att jag i sak nödvändigtvis har en väsentligt annorlunda syn på Lissabonfördraget än vad Moderaterna, alliansregeringen och Socialdemokraterna har. Mina invändningar rör något annat. De rör formalia. (..) Regler finns för att begränsa vårt handlande. Regler finns inte för sin egen skull. De finns för att ordna strukturen så att utvecklingen leds i rätt riktning. Det är detta jag har synpunkter på.

Holger Gustafsson (kd):

– Europaparlamentet kommer att stärkas genom att medbeslutande blir en allmän princip för lagstiftning. Europaparlamentet får också ökade befogenheter på budgetområdet. Detta stärker medborgarnas inflytande i EU, och det ger en större öppenhet och ett folkligare ansvar för fattade beslut. (..) Asyl- och invandringspolitiken måste byggas ut och bli gemensam för EU. Det skulle minska trycket på Sverige och samtidigt bli en väg att hantera illegal trafik över gränserna. (..) Vi hoppas också att Irland hittar sin väg tillbaka in i gemenskapen och att vi ska få möjligheten att gå till val i juni med ett antaget Lissabonfördrag i hela unionen.

För den som är ambitiös och vill läsa hela riksdagsdebatten så finns den här.

Redaktionen

1 Response to “Riksdagsröster om Lissabonfördraget”


 1. 1 Marthin november 22, 2008 kl. 13:04

  Faktum är att politikereliten ej begärt undantag för t.ex Euro som valuta, en valuta som svenskarna tidigare röstat ned. Faktum är att politikereliten nu har inlett en process med permanent tillstånd av icke alliansneutralitet, vilket säkert kan ha sina kortsiktliga fördelar; men svenskarna ärver oundvikligen samtliga medlemmars ”utrikespolitiska konflikter”. Faktum är att politikereliten har tystat svenskarnas förmåga att föra samtal med en millitärt rustande granne, en granne som sätter missiler cirkus 40mil från vår gräns som svar på Nato-övningar vid F21; en ”gemensam röst” från Bryssel skall nu föra dessa samtal för sin ”regions” – det vill säga Sveriges – räkning.

  Och så fortsätter det.
  På punkt efter annan brister det.
  I princip allt som sades under ”debatten” innan omröstningen i Riksdagen är ju kvalificerat dravel.

  Landsförräderi är ett starkt ord och anklagelse; men om icke detta är, så säg vad..?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser