Lissabonfördraget & möjligheten att folkomrösta

Signaturen Hampus aktualiserar i kommentarsfältet två mycket vanliga påståenden från Lissabonfördragets Ja-sägare. Det är bra att de kommer upp här i diskussionen, så jag lyfter fram dem och bemöter dem så här i ett huvudinlägg.

  Det är ett påhitt att ratificeringsprocessen av Lissabonfördraget är odemokratisk.

Nej. Men möjligen kan det göras till en fråga om vad man har för demokratisyn – det är jag dock skeptisk till. Den gällande grundlagen i Sverige ger inte något utrymme för riksdagen att hänskjuta beslutanderätt till en politisk församling utanför Sverige. Nuvarande svenska riksdag är inte heller tillsatt på något vis för att hantera denna tunga sakfråga. Vidare har svenska folket senast sagt tydligt Nej till att ersätta krona med euro (med Lissabonfördraget följer euron), och ursprungligen har folket inte ens folkomröstat om att ingå i EU utan i det betydligt mer mellanstatliga EG-samarbetet. Det är fyra mycket goda skäl som talar för att den slags ratificeringsprocess man nu har är direkt odemokratisk. Sedan borde rimligen folket och inte politikerna rösta om ett överstatligt samarbete, eftersom det rör själva grunderna för demokratin i den form som folket tidigare har vant sig vid. D.v.s. oavsett vad man egentligen tycker om den befintliga demokratiska formen (jag för min del kallar den för Betongväldet, läs gärna min bok med den titeln).

  Det finns ingen anledning att folkomrösta om just detta beslut, då kan vi lika gärna lägga ner riksdagen och folkomrösta om allt.

Jag tycker i och för sig att den schweiziska demokratimodellen är mycket sympatisk. Där folkomröstas om väldigt mycket ända ner på lokalnivå, och vill man inte vara med och bestämma så behöver man inte. Det innebär ett aktivt val att någon annan i så fall får bestämma i ens eget ställe. I Sverige idag beslutar våra politiker själva vad de ska få bestämma om. Och inte nog med det, det är regeringen som beslutar vad riksdagen ska bestämma. För närvarande är det dessutom statsministern som slår fast vilka politiska beslut som ska fattas, under hot att riksdagsledamöter inom regeringskonstellationen får sina karriärer förstörda om de inte röstar så som statsministern vill.

Vad, åter, gäller frågan om folkomröstningar i Sverige så har vi alltså tidigare haft folkomröstningar om bl.a. högertrafiken och kärnkraften. För mig är det pyttefrågor jämfört med Lissabonfördraget, och i relation till detta frågor som riksdagen i så fall rimligen borde ha beslutat om. Då kanske vi ska avstå helt från att ha folkomröstningar framöver? Något slags proportionalitet måste det ju ändå vara. Min personliga uppfattning är dock den motsatta, att de folkvalda församlingarna ska sköta den löpande förvaltningen av landet och folket ska få rösta om alla stora beslut.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

3 Responses to “Lissabonfördraget & möjligheten att folkomrösta”


 1. 1 Peter Ingestad november 26, 2008 kl. 18:18

  sossen e som polyfem
  enögd, tycker folks problem

  är ofina, för underklass
  dom ska ha det riktigt kass

  ”rörelsen” vår struntelit
  tycker vanligt folk är skit

  läxar upp oss varje da
  säjer bara bla bla bla

  floskler floskler floskler blaj
  inte minst på första maj!

  +

  nog fanken e man liberal
  oljigt inställsam och hal

  överklassen kan nog dra
  maktens slipsten ganska bra

  kallar sig vår frihetsvän
  älskar bara pånboken

  den egna, haha, vilken sköld
  för rätten, tycker skatt är stöld

  vill ni komma ingenstans?
  rösta på vår Allians!

 2. 2 kcl december 2, 2008 kl. 18:40

  RF 10:5 1st, ger möjligheter att överlåta offentlig beslutsmakt (oklart till vad/vem) inom ramarna för samarbetet i EU. De begränsningar som finns är att det inte får kränka principerna för statsskicket (vilka de nu är) och dels inte får kränka Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Jag är ingen större vän av Lissabonfördraget och anser att vi borde ha folkomröstat om det (jag anser också att vissa av förändringarna är så långtgående att man kan ifrågasätta om det inte kränker t.ex. demokratins roll i det svenska styrelseskicket), men att RF 10:5 1st skulle utesluta den typ av delegation det är fråga om stämmer inte.

  I retrospekt borde mer än en borgerlig EU-förespråkare komma fram till att ett EES-avtal hade räckt gott och väl.


 1. 1 Mot folkomröstningar « Tradition & Fason Trackback vid november 26, 2008 kl. 13:26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser