Sagan om Ringen som konservativ stridsskrift

jrrt_logoGenom de filmer som lanserades för något år sedan så skapades ett större intresse för J.R.R. Tolkiens boktriologi Sagan om Ringen. För den som ser på statistiken över biobesök så är filmernas lansering väl synlig. Det som visserligen ibland lyftes upp men inte så väldigt ofta diskuterades var Tolkiens budskap med boken.

Han var själv stark motståndare mot alla former av allegoriska läsningar, men inkluderade uppenbart budskap i enlighet med sina egna uppfattningar i böckerna. Böckerna har givetvis en mångfald av teman, så som varje mytologi, en form som han medvetet sökte eftersträva. Att ett av de viktigaste teman i boken var tydligt konservativt är dock tveklöst.

Böckerna inleds med den ganska idylliska skildringen av Hobernas liv i Fylke, och mot slutet så skildras det som känslomässigt blir något av det värsta i serien, när denna idyll invaderas och förstörs av de onda makterna. Denna konflikt är de tydligaste illustrationerna av ett genomgående tema.

Fylke är en idealbild av det gamla England, och ondskans makten visar upp de värsta sidorna av industrialiseringen. Tolkien sörjde över det gamla Englands pågående och i allt högre grad fullföljda bortgång, att industralisering och urbanisering ersatte naturnära småsamhällen med anonyma och färglösa industrisamhällen. Över hur det traditionella livet och dess lugna lunk ersattes med ett mer hektiskt och produktionsinriktat liv.

shire1Han var inte någon framstegsfiende per se, eller emot förbättrad levnadsstandard. Men han sörjde över det vackra och värdefulla som offrades på vägen dit. Han sörjde över när naturen skövlades för dess råvaror, när träden höggs ner för att bli bränsle och när luften förorenades för att driva maskinerna. För dessa industrialismens effekter hyste han ett djupt förakt.

Han upprördes över när den familjära miljön och gemenskapen människor mellan byttes ut mot en instrumentell syn på människan och över den massmänniska som det moderna samhället i allt högre grad baserade sig på, och utifrån vilken ett stort krig rasade runt omkring honom och människor offrades för påstått högre ändamål.

Buskapet är ett djupt konservativt sådant, liksom Tolkiens syn i stort. Den typ av konservatism som kanske inte vet vart man vill, men som ser hur viktiga värden låtes falla till föga och hur människans värdighet förnedras, och då inte kan vara stilla. Den typ av konservatism som uppskattar den goda vi har i livet och som ser med skepsis på allt som nedvärderar eller förnekar människans inneboende värdighet.

David Högberg

Annonser

4 Responses to “Sagan om Ringen som konservativ stridsskrift”


 1. 1 Per Dahl december 11, 2008 kl. 10:01

  För mig var Sagan om ringen en av de bästa illustrationerna till den ”moraliska fantasi” som Carl Johan Ljungberg brukar tala om. D v s vi påverkas sannolikt mer av skönlitteraturens framställning av hur människor bör vara i sitt samhälle än av en massa formellt politiska teser. (Ja, inte bara människor naturligtvis. Vad som är gott eller ont gäller lika mycket för en alv, en hobbit eller en ent, naturligtvis. Ja just det, det är väl ett citat av en replik si boken, om jag minns rätt… Naturrätten gäller alla!)

  Per Dahl

 2. 2 David Högberg december 11, 2008 kl. 10:10

  Ja, det mytologiska format som Tolkien arbetade med innefattar ju en känsla av naturlighet för att våga introducera störra moraliska principer i berättelsen, utan att känna sig tvungen att maskera dem som något annat.

  Jag tror att det, tillsammans med sökandet efter det episka och spännande, är en viktig del i varför Fantasylitteratur efter Tolkien har fått en så stark ställning. Det är ett format som inte bara tillåter utan även uppmuntrar till att öppet behandla moraliska frågor inom berättelsens ramar.

 3. 3 Nilrik augusti 11, 2009 kl. 0:27

  En synnerligen djuplodande och omfattande serie analyser av Tolkiens världsbild finner man här:
  http://fas.motpol.nu/?p=985


 1. 1 Sagan om Ringen som konservativ stridsskrift « Traditio et renovatio Trackback vid januari 3, 2009 kl. 17:36

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser