Birger Schlaug visionerar om konservativt block?

På SvD Brännpunkt skriver idag f.d. miljöpartispråkröret Birger Schlaug att han förskräcks över att blockpolitiken cementeras i och med bildandet av en vänsterallians för att möta upp mot centerhögeralliansens samarbetspolitik. Schlaug är uppenbarligen missnöjd med att MP binder sig till vänsterblocket, och jag tycker det är bra att han är så pass rakt på sak i det läge som nu råder.

Jag anser nämligen inte heller att miljöfrågan enbart är en vänsterfråga. Däremot finns det en vänstermiljöagenda som framför allt kännetecknas av klimatalarmismen, medan frågor om utsläpp, miljöförstöring och växande sopberg i konsumismens spår hänger desto mer samman med konservatismen och tanken att det vi efterlämnar åt kommande generationer ska vara någonting lika bra eller bättre än det vi själva har ärvt (den för konservatismen grundläggande förvaltarskapstanken). I så måtto är miljörörelsen oundvikligen en del av konservatismen. Faktum är att Schlaug i sin artikel t.o.m. gör en konservativ problemformulering:

  ”Politiken har snävats in, som om den måste hålla sig inom en tankarnas och idéernas godkända bur.

  Vi har, trots alla möjligheter till motsatsen, fastnat i ett ekonomiskt slaveri där ständig jakt på ökande ekonomiska volymer driver bort möjligheten att ta tillvara allt det goda som vi, och tidigare generationer, uppnått. Risken för detta har många varnat för.

  Den konservative tänkaren Staffan Burenstam Linder (m) skrev i Den rastlösa välfärdsmänniskan (1968) att ”de profana tänkare som utvecklade den ekonomiska tillväxtens evangelium, betraktade ekonomiska framsteg som ett verksamt medel att skapa kulturellt framåtskridande”, men att detta mål redan tappats ur sikte och att vi skulle riskera att hamna i ekonomiskt slaveri ”i de bokförda expansionsökningarnas namn”.” 

Det huvudsakliga resonemang som Schlaug för anknyter också till dessa ”konservativa tankar”. Är det närmast ett konservativt block som Schlaug efterfrågar, vid sidan om det liberala och det socialistiska? Nja, det är det nog inte. Åtminstone inte såtillvida att det med dagens utgångspunkter är fullständigt orealistiskt. Men visionen finns likväl där i bakgrunden. Och Schlaug ska ha all heder för att ta detta grepp på debatten.

Jag har själv tidigare pekat på att miljövännerna, invandrarna och globaliseringsmotståndarna borde göra gemensam politisk sak med konservatismen, och visst är det en spännande tanke att denna stora bredd av intressegrupper skulle kunna bilda ett tredje block i den svenska politiken, och på så vis sikta in sig mot regeringsmakten samtidigt som man bidrar till en förnyad och mindre floskelbetonad samhällsdebatt. Vägen dit idag går förmodligen genom KD och miljörörelsens högersida.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Birger Schlaug visionerar om konservativt block?”


 1. 1 minutz3 december 11, 2008 kl. 18:53

  Måste tipsa om några insiktsfulla skriverier om (K)D (håller självfallet inte med om allt, men de sätter pricken på en del som har hänt med “Krist”demokraterna, mera specifikt det omfamnande om Mammon och abort):
  ”http://beskt.blogspot.com/search/label/(k)d”

 2. 2 Populisten december 11, 2008 kl. 21:43

  ”Vägen dit idag går förmodligen genom KD och miljörörelsens högersida.” Jag tror tyvärr att hoppet till KD är fåfängt. Men visst skulle KD kunna vara den enande faktorn för ett nytt konservativt block, särskilt om man hjälpte till att starta ett islamdemokratiskt broderparti (som man sedan hade valsamverkan med) som kunde fånga upp de stora väljarskaror i de muslimska invandrargrupperna som måste känna sig rejält alienerade av den svenska politiken.

 3. 3 Niclas december 12, 2008 kl. 1:06

  Rätt intressant inlägg

 4. 4 Marthin december 13, 2008 kl. 16:07

  Äntligen får vi se tydlighet i två fundamentalt lika block. Nu kan de sitta, precis som förut, på varsin sida i ”debatterna” och vid halvt dövöra låta oense om politikens ting.

  Helt klart öppnar detta för tredje vägen, ett alternativ som plockat ur båda blocken och samtidigt står tydligt kvar som direkt opposition till de båda.

  För alla som ej övergivit titeln ”statsvetare” till fördel för ”statstyckare” så är det, ONEKLIGEN, ett intressant val vi kommer att se 2010. Även om media givetvis kommer att göra sitt för att undvika saker och ting; men ändock. I Sverige får man ta riksdagspartier och medierna lite för vad det är.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser