Julen & vikten att värna våra egna traditioner

I samband med jul- eller sommaravslutningar (åter-)uppstår i regel diskussionen kring frågan huruvida skolor ska få hålla dylika högtider i kyrkor, eller om man överhuvudtaget ska få uppmärksamma högtider som är kulturellt- eller religiöst betingade? Diskussionen visar på en tydlig skillnad mellan politiskt korrekta liberaler och socialister som fallit offer för värderelativismen och intar en kulturföraktande ståndpunkt i frågor som den här å ena sidan –och oss konservativa å den andra.

Det borde inte råda någon tvekan om vad svaret på den ovan ställda frågan bör vara. Sverige är en kulturnation och i läroplanen för både grundskolan och de frivilliga skolformerna står tydligt uttryckt att ett av skolans uppdrag ska vara låta eleverna lära känna sitt kulturarv. Ett av de centralaste inslagen i en kultur är de gemensamma högtiderna som exempelvis julen. Det borde således inte bara vara en möjlighet för skolorna att arrangera firandet av gemensamma högtider, utan t.o.m. en plikt. Att avstå exempelvis luciafirande eller julavslutning i kyrkan, då möjlighet till detta finns borde inte anses önskvärt.

Skolan skall inte vara värdeneutral eller hänfalla till kulturrealtivism. Även om alla i dagens Sverige inte firar jul, påsk eller midsommar, så måste kännedomen om att dessa högtider som är centrala i den svenska kulturen finnas. Skolan är och skall vara en kulturförmedlande institution som upprätthåller samhällsgemenskapen och reproducerar en social kontext för de enskilda individerna att verka inom. Tolerans mot andra sätt att leva ska naturligtvis alltid prägla det offentliga rummet, men en balans mellan de universella värden som samhället, och ytterst hela världssamfundet, bör vila på och den enskilda kulturens, nationens och folkets unikum, måste råda. Så uppnår vi en fredlig samhällsutveckling baserat på både tolerans och medvetenhet om det egna kulturarvet. Till skillnad från liberalism och socialism är det en konservativ och kristdemokratisk grundtanke att människan är en social varelse som inte kan existera i ett kulturellt vakuum. Därför ska hänsyn till den gemenskapstörst och vilja till kulturell samhörighet som finns i den mänskliga naturen bejakas och inte föraktas.

Istället för att ursäkta att vi faktiskt har ett kulturarv att förvalta borde vi med stolthet och frid i sinnet fira jul i både skolor och hem. Glöm dock inte omtanken om våra medmänniskor som är så centralt i detta sammanhang. Julen är ett extra bra tillfälle att visa omtanke om människor i vår omgivning.

God Jul!

Kalle Bäck

Annonser

0 Responses to “Julen & vikten att värna våra egna traditioner”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser