Vänstern ogillar utländsk arbetskraft

DEBATT | Vänstern vill inte ha lettiska byggarbetare i Sverige. Så de talar om hur dåligt dessa har det här och hur lite de tjänar jämfört med sina svenska kollegor. Ingenting nämns, i alla fall inte från vänsterhåll, om hur överlägset mycket bättre de lettiska byggarbetarna får det i Lettland av att ta jobb i Sverige jämfört med att endast jobba i låglönelandet Lettland. I 50 år har vänstern tjatat om att det genomsocialdemokratiska Sverige är ”världens bästa land” – men när utländska arbetare kommer hit helt lagligt och bidrar till det svenska samhället med hederligt arbete, då minsann är det bara usch och fy! Vad hände med den internationella solidariteten?

Vad det egentligen handlar om för vänsterns del, är ett yrvaket uppvaknande. Plötsligt har även de insett att den gamla socialistiska idén om internationell solidaritet verkligen inte är så bra när det går ut över en själv. Redan 1848 skrev Karl Marx sin berömda slagdänga ”Arbetare i alla länder, förena er!”. Det är så dags att inse att de nationsvärnande motståndarna hela tiden hade rätt, nu på 2000-talet lagom till att det internationella samhället börjar ta form på riktigt. En samhällsordning som kommunisterna i 160 år har slagits, kastat gatsten och begått massmord på miljontals människor för. Sent ska syndaren vakna!

Här om dagen stod Josefin Brink (v) i SVT Aktuellt och talade engagerat och upphetsat, om letter som kommer hit och jobbar för så mycket lägre löner att de dumpar de svenska arbetarlönerna. Jag håller med om denna problemformulering, liksom det antydda (men inte explicit uttalade) förslaget att den eftersträvansvärda lösningen är protektionism. Den klassiska högern har alltid hävdat detta, och velat värna den svenska industrin från utländsk konkurrens (d.v.s. innan liberalismen tog över och började driva svensk politik i samma internationalistiska riktning som socialismen).

Men jag ser en annan viktig aspekt i sammanhanget, som jag gärna kastar in som brandfackla i debatten: svenska byggarbetare tjänar för mycket, proportionellt sett. Medianlönen för chefer i Sverige ligger på 31,000 kr/mån. Svenska byggarbetare tjänar upp till 60,000 kr/mån, vilket är i nivå med många direktörer inom storföretagen. Lettiska byggarbetare i Sverige tjänar 35,000 kr/mån. Viktigt i sammanhanget är också att de flesta (men inte alla) direktörer och chefer i Sverige har högskoleutbildning, med ty åtföljande höga studielån som de ska betala med tusenlappar på nettolönen varje månad livet ut – i motsats till byggarbetarna. Så vad just den svenska byggsektorn anbelangar tycker jag att det kan vara både rätt och rimligt att en löneutjämning sker med utgångspunkt i den lagenliga konkurrensen från letterna. Det skadar inte att vänstern också får en liten dos av sin egen medicin, under något slags övergångsskede.

För ska man satsa på sitt land och bygga en allt ljusare framtid för sitt folk, så är en grundläggande förutsättning att lönens storlek hänger samman med ansvar. Ju mer ansvar desto högre lön – det är ekonomisk och social rättvisa.

Läs också mitt tidigare inlägg:

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

3 Responses to “Vänstern ogillar utländsk arbetskraft”


 1. 1 AnteBragd december 15, 2008 kl. 14:48

  Tycker du verkligen att proktetionism är eftersträvansvärt? Sverige är ju ett väldigt export-inriktat land, svensk tillverkningsindustri har gått bra länge nu, och kommer säkerligen göra det länge i framtiden (när vi har tagit igenom oss recessionen). Att skapa tullmurar, hade för det första inte varit möjligt så länge vi är med EU, och det hade inte varit utvecklande för företagen att skapa articifiella skydd för dem.

 2. 2 Anders P Svensson december 16, 2008 kl. 10:36

  Svar till AnteBragd:
  Konservativa finner och har alltid funnit sitt hem och sin trygghet i helt andra värden än den ständiga profithungern, tillväxt och vinstmaximering. Istället lutar den konservativa sig stadigt mot Gud, nationen, familjen och det gemensamma arv av historia, kultur och värderingar som överförts från generation till generation århundradena igenom. Denna klippa låter sig inte påverkas av tillfälliga konjunkturcykler eller efterfrågenedgångar.
  Protektionism är eftersträvansvärt!

 3. 3 AnteBragd december 16, 2008 kl. 15:22

  Svar till P Svennson:
  Alltså, jag ser mig också som till stor del som konservativ, jag är kristen, familjen är det viktigaste jag har och jag värnar över Sverige och dess historia.
  För mig handlar inte frihandel om vinstmaximering, profithunger och allt. Frihandel handlar om specialisering, att göra det man har goda förutsättningar att göra, att nyttja ett samhälles tillgångar på ett effektivt sätt, och att låta andra göra resten. Om ett samhälle som Sverige skulle försöka göra det mesta själva, och hindra utländska aktörer från att komma in, skulle arbetskraft, kompetens och resurser ”låsas” av ineffetkiva branscher, och de andra bransherna skulle inte kunna blomstra ut. Välståndet vi har hade aldrig kunnat byggas då. Visst, vi behöver inte den rikedomen vi har nu, men vill vi verkligen leva som före industrialiseringen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser