Om bara inte verkligheten fanns…

"Den svenska högern uppfattar den kristna tro, på vilken våra fäder levat och dött, som en uppehållande och renande kraft i samhället"

Vissa liberaler är svårare än andra för en konservativ att samsas med, och fp-gruppen Liberati representerar i Expressen en av de värsta sorterna. Alexander Bard publicerar där tillsammans med en bunt skribenter en debattartikel där de förklarar hur kristendomen och alla spår av den måste utplånas.

Halva artikeln spenderas åt att förklara hur otroligt kristet allting är och att göra narr av att människor kan få för sig att tro på något annat än den givetvis helt objektiva och neutrala socialliberalismen. Än värre: det går att upptäcka att Sverige av hävd är ett kristet land. Det är uppenbarligen inte lätt för dem att ta.

Sedan får vi till livs allt vad som måste ändras. Bl.a. så skulle man om inte kristendomen styrde allt med järnhand nämligen tillåtas att döda sjuka och lidande människor. Tanken att människolivet har ett okränkbart värde förklaras vara ”ondsint och gammaldags moralism”. All moral måste utplånas, då alla borde hålla med om att sådant ska den enskilde bestämma över. Jag tänker försöka avhålla mig från att raljera (mer än såhär) över att denna ståndpunkt givetvis även den baseras i en egen metafysisk rättighetsuppfattning.

Konfessionella friskolor är ju en gammal fp-käpphäst så givetvis kommer den med. Det förklaras viktigt att elever bara presenteras med ”neutrala” värderingar, till skillnad från värderande värderingar får det antas. De senare är flummiga och ska hållas på fritiden, men de förra är sunda och ska inpräntas i alla. Jag ser inte riktigt hur de menar att de ska ”empiriskt och vetenskapligt” underbygga den kommunala skolans värderinger? Jag får snarast intrycket att de helt enkelt inte gillar kristendomen och på klassiskt fp-manér då inte gillar att någon annan får tycka på annat sätt.

De förklarar uttryckligen sin inspiration från tokliberalernas hetsjakt i USA mot allt som gör att någon ser att någon annan har en tro. De skriver hänförda över det fantastiska i att administrationen där inte kan skicka julhälsningar, utan måste skicka ”helghälsningar”, eftersom de annars får upprörda ateister på sig. Detta tycker jag är den mest talande delen av artikeln, då den pekar på var deras ideal ligger: i en situation där allt som kan antyda att det finns något som är traditionellt, norm, vanligt eller historiskt förankrat döljs. Där de slipper behöva bli påminda om alla dessa hemska människor som ännu inte är ”fria”.

Vad hela artikeln egentligen handlar om är en upprördhet över att vi har en kultur och historia. Att det finns traditioner och historik bakom våra högtider och vårt samhälle. Det handlar om den rationalistiska synen på människan, där man måste göra sig av med allt partikulärt och historiskt i samhället. Allt sådant gör att de känner sig styrda av tidigare generationer.

Det är för många liberaler svårt att tolerera att beslut fattade och handlingar gjorda av människor innan de själva föddes kan tillåtas ha någon påverkan på hur deras liv ser ut och den verklighet de har att arbeta utifrån. Att människan inte lyckas leva i ett vakum. Det är en barnslig revolt mot verkligheten, där de tror sig om att vara fristående självtillräkliga individer. Verkligheten är dock att allt och alla finns i ett sammanhang.

Julfirandet har att göra med vår kristna historia och mängder med traditioner som tidigare generationer har etablerat. På samma sätt med den moraliska uppfattningen om att livet är av yttersta vikt att skydda, och alla de idiosynkratiska fenomen i den svenska offentligheten som skribenterna känner ett så starkt behov av att utplåna.

Verkligheten är skapad i historien, och det är varken möjligt eller önskvärt att utplåna allt som talar om detta. Människan, även liberaler, lever i ett sammanhang. För att parafrasera artikeln: kan vi inte enas om att vi lever i Sverige, och inte i ett abstrakt ickesamhälle där ingen historia finns.

David Högberg

Annonser

5 Responses to “Om bara inte verkligheten fanns…”


 1. 1 Populisten december 17, 2008 kl. 13:25

  Liberaler när de är som bäst. För oss som älskar att raljera om dem alltså! 🙂

  Appropå detta med antipatin mot alla traditionella högtider så är en av mina nära släktingar med familj zenbuhddister. Detta hindrar dem inte på något sätt från att glatt fira jul precis som majoriteten svenskar gör. Det är ju egentligen inte väldigt konstigt när man tänker på att Tomten och Kalle Anka ofta tar störra plats än Jesus i de flesta svenskar julfirande samt att julfirandet i norden är äldre än vår kristna tro. Men de är ju ändå värt att fundera över varför övertygade ateister verkar närmast hatiska mot alla kristna högtider medans människor som aktivt konverterat till en annan religion snarare verkar uppskatta dem.

 2. 2 David Högberg december 17, 2008 kl. 13:34

  Jag tror att anledningen till det faktum du noterat är att det i princip endast är de ideologiskt baserade ateisterna som upprörs över historiens makt över nutiden, medan den troende, i princip oavsett tro, oftast inte har något problem med detta faktum utan endast med situationer där de skulle tvingas till ”troshandlingar”. Dvs man klarar av att i praktiken skilja på kultur och tro.

  Man skulle kunna referera tillbaka till paulus resonemang om offerköttet, respektive det kristna vägrandet att tillbe kejsaren. I det ena fallet så handlar det om att man inte bryr sig om att kulturen innebär att kött har offrats till avgudar först, det berör ju inte ens egna trosuppfattning. Att däremot tillbe någon annan än Gud är ett direkt intrång i religionen.

  Paulus hade alltså större tolerans och förståelse för vad verklig religionsfrihet innebär än Liberati 😉

 3. 3 kyrksyster december 17, 2008 kl. 20:50

  Vet inte om det bara är en politisk fråga. Bloggvärlden svämmar över av dessa barnsliga påståenden om hur bra världen skulle varit om religioner inte fanns… åtminstone inte kristendomen.

  Okunskap är vad det bottnar i. Okunskap i hur lite en människa var värld i de forna livsåskådningarna. Okunskap om vad som driver en människa till de handlingar hon begår. Okunskap om politik och makt. Okunskap om konsekvensanalys…

  Och framförallt okunskap om vad kristen tro är.

 4. 4 MLV december 19, 2008 kl. 15:46

  ”de förklarar hur kristendomen och alla spår av den måste utplånas”

  Nu tycker jag du läser artikeln som fan läser bibeln. Det framgår tydligt att man inte är emot kristendom och religion i almänhet, men att det är en privatsak.

  Om man talar om tro som tradition borde också vidskepelse upphöjas till lag. Förbjud att gå under stege, att lägga nyckar på bord, att fälla upp paraplyet inomhus. Förbjud häxeri också, det har vi trott på i tusen år.

  Med ett röddagskonto får Högberg vara ledig på julen och äta tomtegröt. Andra som inte vill ha jul får ta ledigt en annan dag.

 5. 5 David Högberg december 19, 2008 kl. 16:04

  @MLV: Ja, jag läser artikeln lite som fan läser bibeln, men det tycker jag faktiskt är den tydliga undertonen i artikeln.

  Det du senare skriver förstår jag inte riktigt kopplingen till? Jag har inte förespråkat några lagar om vad folk ska tro på, något sådant vore orimligt och moraliskt förkastligt.

  Vad frågan handlar om är just deras förkastande av det gemensamma arv vi har i samhället bara för att det har grund i kristendomen. Poängen med gemensamma helgdagar är just att de är gemensamma.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser