Reinfeldts jultal klingade konservativt

ANALYS | På onsdagen höll statsminister Fredrik Reinfeldt (m) sitt årliga jultal (se hela talet här). Ett tal som lär ha klingat väl i de flesta konservativa öron. 4/5 av talet handlade om kriminalpolitik, ett område som varit väldigt eftersatt ur konservativ synpunkt alldeles för länge – och statsministerns besked var alltigenom positiva. Den första 1/5 av talet handlade om hur centralt det är för regeringen att hushålla med skattebetalarnas pengar, i så måtto klassisk borgerlig retorik. Reinfeldt talade om att vad socialdemokraterna givit uttryck för under perioden är att det inte finns någon gräns för hur mycket de för sin del skulle vilja höja skatterna i sådana här lägen, och låta det gå ut framför allt över arbetena (arbetsgivare och arbetstagare). Så som Reinfeldt uttryckte det gjorde han en mycket lyckad borgerlig problemformulering av de politiska skillnaderna, där poängen var lika glasklar som dess relevans.

Reinfeldt inledde sitt huvudtema kriminalpolitiken med att i Sverige är bilden mycket ofta sådan att på brott följer ingen reaktion från samhället. Framåt slutet lyfte han den välbekanta frågan: hjälper straffskärpningar? Och slog fast att vad som i alla fall inte fungerar enligt erfarenheter över hela världen, är att det inte följer någon reaktion på brott. Samhället måste göra klart vad som är rätt och fel, Reinfeldt sade rakt ut att ”vi får inte göra det abnorma till normalitet”. Han berörde frågan om den allmänt sjunkande moralen i samhället, som bl.a. uppenbarligen fått till följd att brottslingar inte erkänner brott de faktiskt begått ens när det finns överväldigande bevis. Det finns alldeles för liten vuxennärvaro i ungdomarnas liv idag, påpekade han och plockade ytterligare konservativa poäng.

Den nya kriminalpolitikiska inriktning som regeringen Reinfeldt nu lanserar handlar om: fler poliser, hårdare straff, fler fängelser, ta tag i ungdomsbrottsligheten för att förebygga att dessa personer utvecklas vidare i den riktningen, och satsa de stora resurserna på den organiserade brottsligheten. Fantastiskt! Reinfeldt talade också om vikten att man får en andra chans när man sonat sitt straff, d.v.s. att en person som suttit i fängelse inte ska ha detta emot sig när man kommer ut och behöver ett jobb. Och det är ju i allra högsta grad rimligt, för att inte säga nödvändigt för att undvika återfall i brott – åtminstone för personer som inte är just notoriska återfallsförbrytare. Reinfeldt kom här också in på den mycket konservativa ståndpunkten att varaktig kriminalitet är ett livsval, d.v.s. dessa brottslingar är inte att betrakta som offer på det sätt som vänstern har utmålat dem i alla tider. I talet ställde Reinfeldt sig också tydligt på brottsoffrens sida. Äntligen! Allt detta sammantaget markerar verkligen något av ett paradigmskifte i svensk kriminalpolitik, och det sker otvetydigt i konservativ riktning.

Reinfeldts tal i stort gick ut på ett starkt värnande om civilsamhället. De ekonomiska aspekterna var en bisak, om än inte alls förbisedd sak, i sammanhanget. Även i så måtto måste en konservativ poäng utdelas. Allra tyngst ur konservativ synpunkt var dock vad Reinfeldt sade om vikten av att lära av hur det varit tidigare och att ta ansvar både för hela samhället och för kommande generationer. Där dök t.o.m. Edmund Burkes anda upp, i ett TV-tal av en svensk, borgerlig statsminister! Tänka sig. Till på köpet hade statsministern på sig en slips i samma färg och mönster som Winston Churchills världsberömda fluga: mörkblå med vita prickar. Hurra!

Detta är alltså Alliansen i halvtid. Statistiskt sett brukar alltid de smaskigaste reformerna komma under andra halvan av en mandatperiod. Det ser ljust ut i så fall, det här är en utmärkt början!

Redaktionen

Annonser

0 Responses to “Reinfeldts jultal klingade konservativt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser