Till världselitismens försvar

Nobelpriset. Ett utmärkt sätt att belöna dem som redan gjort stora insatser för natur och samhälle.

DEBATT | Världens problem kan förstås lösas. Men det gäller också att satsa på dem som har potential att lösa dem. Inom idrotten satsar man hur mycket som helst – kanske för mycket – på att kora en allt bättre och bättre elit. Men en diametralt motsatt inställning råder inom utbildningsväsendet. Och politiken. För att inte tala om hur mycket mer folk i allmänhet prioriterar kännedom om sport, än kunskap om samhället och naturen.

  Enligt forskningsrapporter skulle solstrålningen över Marocko räcka för att uppfylla hela världens energibehov.

  En forskare i Göteborg har slagit fast att om man täpper till inflödet av saltvatten i Östersjön, vilket är fullt tekniskt genomförbart, skulle Östersjön på 25 år kunna försörja hela världen med färskvatten.

  Det är allmänt känt att Ukrainas bördiga, svarta jord skulle kunna försörja hela världen med livsmedel.


Fler världsproblem står i begrepp att lösas, t.ex. kall fusion som skulle medföra att alla bilar kan gå på vatten i ett slutet kretslopp, istället för kontinuerlig tillförsel av ändliga drivmedel som sedan går upp i rök, upp i atmosfären. Av alla de stora världsproblemen torde klimatfrågan vara det som engagerar mest. Nu finns det i och för sig en rätt stor del av forskarvärlden som ifrågasätter om det överhuvudtaget finns något fog för den klimathysteri som råder i västvärlden efter Al Gores berömda science fiction-film ”En obehaglig sanning” (2006). Men ett visst mått av tänkande kring de stora frågorna för mänskligheten är förstås nyttigt för alla människor i utvecklade länder.

Faktum är ju att vi lever i en alltmer globaliserad värld, och då måste man inrikta sig på att lösa globala problem. Vänsterns patentlösning är jämställdhet, och att ta från de rika och ge åt de fattiga – särskilt pengar från det demokratiska väst ner i socialistiskt lagda diktatorers fickor är något de vurmar för. Ett större hot mot en bättre värld för alla människor torde inte finnas. De personer som kan lösa de verkligt stora problemen har ju aldrig i historien varit medelmåttorna, och de faktiska problemen i tredje världen handlar inte så mycket om brist på pengar som brist på kunskap.

Kunskap. Ingenting sedan Adam och Eva spatserade runt i Edens lustgård och lockades av Kunskapens träd (en intressant metafor i sig, djupt ner i vår civilisations rötter) har varit viktigare för människan. Man behöver inte ens anknyta till Bibelns skapelseberättelse för att var och en i det informationssamhälle vi idag lever på 2000-talet, ganska enkelt ska förstå att kunskap är nyckeln till all framtid värd namnet. Kunskapen har t.o.m. blivit ett slagträ mot allt det där med Bibeln, oaktat att dess tänkande format hela vår världsåskådning och fått västvärlden att gå om alla andra i civilisationsutveckling. Men nu är det alltså själva vikten av kunskap som jag vill slå ett slag för, och det är bara med glädje jag konstaterar att jag därmed sällar mig till själva den västerländska tankegrunden hur man än väljer att se på den.

Alltså, vad vi behöver är absolut inte global utjämning på alla nivåer ner till skillnader mellan individer såsom socialisterna eftersträvar. Vi behöver inte heller maximal frihet för alla människor såsom liberalerna eftersträvar. Vad vi behöver för att kunna lösa de stora världsproblemen, och en hel del andra problem på vägen, är ett större inslag av elitism i världen. De mästerhjärnor och maktmänniskor som kan uppfinna tekniken och se till att den genomförs politiskt måste födas och växa upp till att få ägna sig åt det ändamålet. Det handlar om att dessa personer måste få all uppmuntran att utbilda sig och att utöva sina färdigheter, och ytterst att de har ekonomiska förutsättningar och incitament att göra just detta. Givetvis kan man inte se på förhand vilka de personer är som kommer att rädda världen imorgon. Men det är inte heller vilka människor som helst, de har egenskaper som får dem att höja sig över den grå, anonyma massan. Vad vi måste göra, är att ge uppåtsträvarna, intelligenseliten och entreprenörerna så goda förutsättningar som möjligt – världen över. Detta, skulle man kunna säga, är världens pensionsförsäkring.

Redan de gamla grekerna i antikens demokratiska Aten löste världens problem med en statsavlönad elit av ”filosofer”. Personer som genom sitt tänkande fortfarande 2500 år senare ligger som omistlig grund för vår tids naturkunskap och samhällskunskap. Det är onekligen ett talande exempel. Satsa på excellensen och på medelnivåns höjande! Världens öde ligger i geniernas händer. Västvärlden måste kasta socialismens förkättrande bojor och i viss mån även tränga igenom liberalismens förvillande dimmor och bli bättre på att respektera och hylla det excellenta i sig. Människans storhet är och kommer alltid att vara till gagn för hela mänskligheten, inte bara för individerna själva eller för deras grupp i samhället.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

2 Responses to “Till världselitismens försvar”


 1. 1 Fredrik december 23, 2008 kl. 21:18

  Nu undrar jag vad du menar med
  ”Redan de gamla grekerna i antikens demokratiska Aten löste världens problem med en statsavlönad elit av “filosofer”. ”?

  Platon och Sokrates var väl knappast avlönade utan rika medborgare som lät slavar och metoiker sköta det smutsiga arbetet. Vad menar du?


 1. 1 När blev det något fult att vara smart? « Aut Linus aut nihil Trackback vid januari 16, 2009 kl. 12:46

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser