Länge leve gentlemannen!

  ”Ingenting är mer säkert än att våra seder, vår civilisation och alla de goda ting som är förbundna med sederna och civilisationen i denna vår europeiska värld i långa tider har byggt på två principer; och vi är förvisso ett resultat av principerna sammantagna. Jag avser gentlemannaandan och religionen.”

// Edmund Burke

DEBATT | Idag lever vi i ett samhälle som kraftigt indoktrinerats av den socialdemokrati som regerat i mer eller mindre sjuttiofem års tid, med några få års undantag av borgligt styre. På senare tid har mycket kretsat kring jämställdhet vilket jag i och för sig inte ser som något negativt, men det har fört med sig vissa konsekvenser.

Problemet med rådande jämställdhetsdebatt är att man försöker ”sudda ut” skillnaderna mellan könen, vilket göra att manligt och kvinnligt i stor uträckning upphör att existera. Jag skall inte gå in på vad som är kvinnligt och manligt, men häromdagen t.ex. var jag ute på en ”date” med en förtjusande kvinna. Denna kvinna visste precis vad hon ville ha, hon ville ha en man, en riktig gentleman som hon uttryckte det. Hon var trött på allt skitsnack om jämställdhet och menade på att framförallt svenska män är för mesiga och vet inte hur de skall bete sig med en kvinna. Själv blev jag ju naturligtvis lite irriterad då jag är en svensk man och samtidigt inte känner mig speciellt mesig.

Trots att jag kände mig lite förolämpad så kunde jag ju inget annat än att hålla med. Generellt sett tycker även jag att den svenske mannen blivit mesigare och mindre manlig. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på vad jag tidigare skrev, nämligen att vi blivit indoktrinerade med att ”sudda ut” skillnaderna mellan könen. Vilket då innebär att kvinnor blir mindre kvinnliga och män blir mindre manliga.

Problemet för de svenska männen blir då att väldigt många känner sig vilsna i sin egen identitet och blir osäkra, då man inte får framhäva sin manlighet på samma sätt som förut (mitt kön är en stor del av min identitet och jag utgår därför från att det också är så för många andra). Detta bidrar då också med att väldigt få idag vet hur man efter sina förutsättningar skall bete sig på ett korrekt sätt. För vad ”jämställdheten” då gör är att män och kvinnor inte kompletterar varandra på samma sätt som förut. Man vet dels inte hur man skall bete sig och man förutsätter att det andra könet har samma förutsättningar som ens eget. Detta gör då att man inte behöver varandra och skapar, enligt min åsikt, en mer egoistisk men också ett mer osäkert förhållningssätt könen emellan.

Men hur ska man bete sig då? Förr sa man att man skulle bete sig som en ”Gentleman”, ett ord som än idag, som tur är, har en positiv klang. Problemet idag med att bete sig som en gentleman är att förr kunde man utgå från sin manlighet, som då var mycket mer tydlig vad den innebar, men det kan vi inte idag. Så vi måste inse att konsekvensen med att minska skillnaderna mellan könen också har gjort att man inte lika tydligt kan se vad man med sina könsliga fördelar kan bidra med. För kan man inte klart se vilka ens fördelar är, kan man inte heller ta till dem för att vara behjälplig mot andra.

Så vad är då en gentleman? Jag tror inte min syn på en gentleman skiljer så mycket från gemene mans. Dock får jag väl säga att jag inte riktigt delar Wikipedias beskrivning som jag uppfattar beskriver en arrogant person. Inte heller delar jag den syn som boken Gentlemannen av Bernhard Roetzel levererar, även om jag får erkänna att jag gillar klädstilen. Nej, en gentleman för mig är någon som föregår med gott exempel och visar respekt, inte minst för kvinnor. En gentleman skall vara allmänt behjälplig så som att öppna dörrar för kvinnan, skjuta in stolen, men även vara beskyddande. Det är ett enkelt sätt för mannen att påvisa sin respekt för kvinnan. Man skall alltså göra vad man kan utifrån sina förutsättningar, men det förutsätter att vi erkänner och befrämjar skillnader och då inte bara mellan könen utan även mellan människor i allmänhet. För fördelen med att ha ett tydligt och förbestämt beteendemönster gör att man inte behöver förklara varför vissa skall bete sig på ett visst sätt, utan man kan hänvisa till tidigare generationers erfarenheter.

I detta inlägg har jag som ni säkert förstår utgått från den socialistiska synen på jämställdhet, nämligen att alla skillnader skall tas bort. Delar man då denna syn av jämställdhet, anser man ju även att gentlemannaandan är ett hot mot just jämställdheten. Dock vill jag då hävda att gentlemannaandan inte är ett hot mot jämställdheten, tvärt om! Allt som kan skapa större respekt och förståelse för varandra är naturligtvis av godo.

Peter Hermansson

Annonser

5 Responses to “Länge leve gentlemannen!”


 1. 1 Anarkokonservativ december 25, 2008 kl. 16:46

  Mycket bra artikel. Att vara gentleman är ett inre förhållningssätt och som Burke så riktigt påpekar emanerar stora delar av idealet från religionen.

  Det må vara buddhism, katolicism eller islam – alla har de ett manligt ideal som tangerar gentlemannen, dvs den höviske mannen som vördar kvinnor och beskyddar de svaga. En storsint man helt enkelt.

  Vi konservativa borde verkligen gå ut med att bekämpa jämställdhet som är ett socialdemokratiskt politiskt begrepp som alla partier jamsar med. Jämlikhet män och kvinnor emellan – sen får det vara bra oavsett vad genusgestapo har att säga!

 2. 2 Tobias juli 12, 2009 kl. 22:42

  hej! Intressant artikel och jag håller absolut med, men att skylla hela den här inställningen på socialdemokratin har jag väldigt svårt för att ta till mig.

  tror inte det är ett partival att försöka utrota gentlemannen.

 3. 3 Bjoern februari 18, 2010 kl. 18:08

  Vad många missuppfattar när det gäller gentlemannarollen, är att den skulle vara något strikt begränsat till relationen kvinna-man.

  Gentlemannamässigt beteende är något som en gentleman har med sig i allt denne gör. Relationen till vänner, kollegor, konkurrenter – och kvinnor och barn.

  Det är talande för dagens samhälle att gentlemannarollen har förminskats till att bara ses som agerandet mellan karlslok och kvinna. Men, i dagens samhälle så värderas inte artighet, ärlighet, och finess särskilt högt.

 4. 4 Katarina februari 18, 2010 kl. 19:37

  Mycket bra artikel och håller även med Bjoern. dock så tror jag inte att ”mesig” är rätt ord. Däremot har svenska nutida män fått den uppfostran så att när de väl blir äldre så är de så förvirrade, de vet inte vad de ska göra då samhället säger att kvinnor klarar sig själva och att man inte ska underskatta dem. Faktum är att man kan tycka detta utan att låta det påverka. Ordet feminism det som man änvände, när kvinnor kämpade för rösträtt har förstörts av bl.a FI.
  Bara för att en kvinna har rätt till saker och KAN saker, kan vara chef, kan öppna dörrar själv, kan spela fotboll så ska du inte låta bli att visa henne respekt.
  För det är kvinnor som föder dig, som tar hand om dig när du är liten och älskar dig lika mycket som henne själv och som är i genomsnitt de mest sympatiska och hjälpsamma.
  Det du sa om att ”skydda”, håller jag med om också då de flesta kvinnor förutom de MYCKET vältränade är fysiskt svagare.
  Vad gör du? Du har styrkan, ska du skydda henne eller låta henne få ta slagen själv?


 1. 1 Makt och kontroll Trackback vid juli 11, 2011 kl. 3:34

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser