Nyåret – modernismens högtid framför andra

Så här i anslutning till allt nyårsfirande och i begynnelsen av det nya året 2009, börjar jag fundera på det här med att FIRA nyår. Varför fira ett nytt år? Eller firar vi det år som har varit? Nej, då hade det väl hetat ”årsslutfirande” och inte ”nyårsfirande”! I Sverige, modernismens land framför andra sedan 1930-talet, känns det som att vad man firar alldeles tveklöst är ”ut med det gamla, in med det nya”. Nyåret står här som ett monument över modernismen, och tanken på det eviga framsteget. Nyårsfirandet framstår alltigenom som ett allmänt firande av det nya, obekanta.

Det har nog inte alltid varit så, att vi firat det nya året som en stor högtid. Varför ha en stor högtidsfest bara en vecka efter en annan, det stora hedniska Midvinterblotet som sedermera ersattes med Julafton? Kyrkoåret börjar med 1:a advent, och det borde ju faktiskt ha varit det verkligt relevanta i det gamla kristna Sverige. Så varför överhuvudtaget fira nyåret, ett år längre bort från Jesu födelse?

Nja, nu tror jag i och för sig att nyåret alltid har uppmärksammats på NÅGOT sätt. Och kristendomen tror ju att Messias ska återvända en dag, så att åren går från Jesu födelse torde inte vara något bekymmer. I själva verket har framstegstanken som sådan nog sina rötter i kristendomen, just på detta vis.

Men låt oss då inte glömma det förflutna, när vi skålar in det nya året! Om ens egen födelsedag handlar om att fira den högre åldern – vilket i sig är mycket sympatiskt – så måste nyåret, som alla firar tillsammans, vara den allmänna tiden för reflektion och hopp. Det är i alla fall så jag vill se på nyårsfirandet.

Gott Nytt År 2009!

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Nyåret – modernismens högtid framför andra”


  1. 1 Tobias januari 7, 2009 kl. 14:00

    Nåja, man kan ju, om man vill, göra en mera cyklisk tolkning också. Vi firar ju trots allt varje år årets pånyttfödelse; det gamla årets död och det nyas uppståndelse. Detta gör det knappast mera kristet, snarare mera förkristet.

    Att över huvud taget fira nyår mitt i vintern verkar å andra sidan vara ett delvis nytt påfund. Visserligen lär de romerska konsulerna ha tillträtt i januari, men det hör ändå till undantagen och verkar inte ha slagit igenom i västerländska kallendrar förrän på 1500-talet.

    Din tes stärks ju ockås av hur populärt nyår var i det gamla östblocket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser