Meningslös symbolhandling försvagar JAS

Sveriges Klusterbomb BK90

Sveriges Klusterbomb BK90

Kamrat Ordförande Reinfeldt har så för Sveriges räkning undertecknat den internationella konventionen om förbud mot Klustervapen. Detta innebär att den svenska bombkapseln BK90, som klassas som ett klustervapen, och som utvecklats som attackbestyckning för stridsflygplanet JAS39 Gripen, läggs ned.

Detta är dåliga nyheter för Sveriges försvar och för ansträngningarna att exportera Gripen. Enligt försvaret kommer ett vapen som kan ersätta BK90 sannolikt att bli dyrare än den nu förbjudna bombkapseln. Med tanke på regeringens redan uppvisade ovilja att förse försvaret med tillräckliga medel behövs det inte mycket fantasi för att inse att denna dyrare ersättning knappast kommer att anskaffas, och att vår redan usla försvarsförmåga ytterligare urholkas.

Att Gripen vid export, till skillnad från en rad konkurrenter, inte längre kan levereras med klustervapenbestyckning torde knappast underlätta för flygplanets säljare. Är inte detta ett pris värt att betala då? Klustervapen är onekligen obehagliga vapen, och med det stundande förbudet måste väl världen bli en säkrare plats? Nix!

De största tillverkarna av klustervapen, USA, Ryssland, Kina och Israel deltar inte i avtalet. De kommer att fortsätta att tillverka dessa vapen, och exportera till intresserade kunder. BK90:s hädanfärd innebär således inte att världens konflikthärdar befrias från klustervapen, bara att länder som skulle ha köpt BK90 nu istället tvingas vända sig till stormakterna istället.

Inte heller ger det Sverige några garantier att inte klustervapen kommer att användas mot oss om vi skulle bli angripna, om nu inte angriparen är något så osannolikt som en annan signatär till konventionen.

Med detta sagt behöver det inte vara uteslutet att ett svenskt deltagande i konventionen kan motiveras. Om det är så att dessa vapen är så mycket hemskare än andra (jag kan i och för sig tänka mig många andra kandidater – vapen är trots allt till för att döda med) kanske det vore värt att arbeta för ett förbud som verkligen får effekt, ett där alla stormakter och stora tillverkare deltar. Om ett sådant kommer till stånd, men först då, borde Sverige ha skrivit på. Allt annat är bara meningslös symbolpolitik.

Patrik Magnusson

Annonser

1 Response to “Meningslös symbolhandling försvagar JAS”


  1. 1 Anarkokonservativ januari 4, 2009 kl. 11:41

    Slakten av vårt försvar är verkligen upprörande.

    Lika självklart som att ha en hemförsäkring även om det aldrig varit inbrott i just sitt område – lika självklart är det att ha ett starkt försvar.

    Man vet aldrig och människans maktambitioner är detsamma och de stater som människan skapat (se bara de senaste halvårets ryska agerande).

    Samtliga politiker som under de senaste ca femton åren tagit beslut om dessa försvarsneddragningar borde ställas inför rätta för landsförräderi! Håll räfst!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser