Konservativ seriehjälte fyller 80 år

Tintin - 80år

Tintin - 80år

I dag säger vi Grattis till en pigg 80-åring – Journalisten och äventyraren Tintin. Nu i januari är det 80 år sedan han klev på tåget i Bryssel för att åka till Sovjetunionen och för tidningen La Petit Vingtièmes räkning rapportera från den bolsjevistiska diktaturen.

Detta skedde i den belgiska katolska dagstidningen Le XXe Siècle, och bakom serien låg Georges Remi (1907-83), mer känd under sitt artistnamn Hergé. Tintin har ingen uttalad politisk åskådning, men hans äventyr i Tintin i Sovjet och även i Det Hemliga Vapnet placerar honom definitivt som antikommunist.

I bl.a. albumen Blå Lotus och Kung Ottokars spira ser vi honom tampas med japanerna under deras invasion av Kina respektive mot, ett till landet Bordurien hjälpligt förklätt, nazityskland. I det sistnämnda äventyret räddar Tintin den syldaviska monarkin från en kupp, och han kan nog på goda grunder anses vara monarkist. Vad vännen Haddock, slottsherre på Moulinsart, skulle ha sagt om den svenska fastighetsskatten kan vi bara spekulera om.

Tintinalbumen uppvisar även ofta en kritisk inställning till de oetiska aktörer som härjar i kapitalismens utmarker,

Överste Sponz - Skurk med Stalinistiska drag

Överste Sponz - Skurk med Stalinistiska drag

och som utan pardon kör över minoriteter och leker med mindre nationers öde för vinnings skull. Även om jag själv kan tycka att Tintin här framstår som väl antikapitalistisk, så går det inte att missta sig på det konservativa i omsorgen om och respekten för nationella kulturella särdrag.

Tintin har också fått utstå viss ideologisk kritik. Han har anklagats för att vara sexistisk, eftersom Hergé aldrig brydde sig om att kvotera in kvinnliga rollfigurer i serien, en anklagelse som vi konservativa bara alltför väl känner igen, och garvar åt.

Rastapoupoulos - Slavhandlare och Knarksmugglare

Rastapoupoulos - Slavhandlare och Knarksmugglare

Naturligtvis har han även kallats rasist, främst p.g.a. av den stereotypa och nedlåtande beskrivningen av icke europeiska folk som onekligen förekom främst i de tidiga albumen. Kanske ligger det något i den kritiken. Tintin var ändå ett barn av sin tid, då t.ex. afrikaner sågs som stora barn. Ändå måste sägas att Tintin gång på gång tar dessa afrikaner, kineser och muslimska pilgrimer i försvar då de utnyttjas av, ofta europeiska, bovar och banditer.

Den mest allvarliga kritiken är den om antisemitism. Tintin själv hade förvisso inget ont att säga om judar, men i ett antal serier förekommer bifigurer med judiska drag och judiskklingande namn som beskrivs som ohederliga och gnidiga. Att detta främst skedde under den tyska ockupationen av Belgien då Hergé arbetade för en tidning som samarbetade med ockupationsmakten gör inte kritiken mindre allvarlig.

Främst är det dock genom sina ideal och sitt agerande som Tintin framstår som en hjälte för konservativa att beundra. Hergé själv var i ungdomen en entusiastisk scout, och mycket av de ideal man förknippar med den rörelsen, främst ansvarstagande, hjälpsamhet, hederlighet och handlingskraft, kom att prägla Tintin.

Oavsett hans egna politiska preferenser vill jag därför framhålla Tintin som ett konservativt ideal. Att serien är välgjord, med en fantastisk detaljrikedom och fyndig humor, är självfallet också en anledning att rekommendera den.

Patrik Magnusson

Annonser

9 Responses to “Konservativ seriehjälte fyller 80 år”


 1. 1 Anarkokonservativ januari 12, 2009 kl. 12:24

  Och glöm inte att Tintin flera gånger har tagit folk i försvar i det att de har rätt att styra sina egna öden. En mycket burkesk inställning. T ex i albumen Blå Lotus och Tintin i Tibet.

  Att Hergé är till nationers försvar för att själva bestämma sina öden råder det inga tvivel om.

  Hergé må ha varit anfäktad av vissa koloniala stereotyper, när alla andra var det, men han var också i hög grad antikolonial.

 2. 2 minutz3 januari 12, 2009 kl. 18:41

  …framförallt; han var katolskt scout 😉

 3. 3 Oscar januari 12, 2009 kl. 19:58

  Det finns ju de som menar att Tintin är den första homosexuella seriehjälten. Se t ex dagens DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=872974

  En riktig hjälte för de konservativa att beundra 😉

 4. 4 Anarkokonservativ januari 12, 2009 kl. 21:19

  Oscar:

  Att vara mot homosexuella är inget konservativt per se. Det är snarare helt i linje med liberalismens totalitära agenda som började med folkmordet i Vendée.

  Individualism är något för de utvalda och inget för massan. Man föds som individualist och detta gäller även på sexualitetens område.

 5. 5 ajbraw januari 14, 2009 kl. 14:28

  Oscar: Är det inte ganska tidstypiskt att ta dagens slentrianbild av en schlagerhomosexuell och applicera på en seriefigur från 40-talet? Det blir nästan som att peka ut Sven Dufva i Runebergs Fänrik Ståls sägner som en typisk småkorkad läderbög i gammalnationalistisk miljö. Känns som ett ganska dött spår.

 6. 6 Patrik M januari 16, 2009 kl. 23:38

  Tack Oscar,

  för din länk och dina luftade fördomar om konservativas syn på homosexuella.

  Tesen att Tintin skulle varit homosexuell ger jag dock inte mycket för. Att tankens ens framförs är en bra illustration till hur svårt vissa har att hantera och acceptera företeelser som inte är fixerade vid sex.

  Tintin lägrar inte damer till höger och vänster, alltså är han homosexuell, blir då slutsatsen. Men, snälla nån, det finns faktiskt män, både serieförfattare, seriefigurer, och andra, vars hela existens inte cirkulerar kring sex, som kanske anser att det sexuella är något privat som en seriefigur inte skall behöva dela med miljontals läsare, och läsarna med honom, eller som helt enkelt tror på den moralkonservativa hållningen att det är värt att vänta på den rätta.

  För mig är det uppenbart att Hergé helt enkelt inte ansåg att sex hade någon plats i hans serie. Sedan instämmer jag i anarkokonservativs kommentar om homosexuella. Om nu Tintin hade varit homosexuell – so what? Varför skulle han inte kunna vara en förebild för konservativa ändå?

 7. 7 Caspian december 26, 2009 kl. 10:44

  Anarkokonservativ,
  På vilket sätt skulle det vara en liberal hållning att vara emot homosexualitet? Motstånd mot homosexualitet är måhända inte en konservativ slagfråga, men den går att motivera med konservatism som grund. Den går också att motivera med socialism som grund. Men jag förstår inte hur du kan mena att liberalismen har en totalitär agenda i vilken motstånd mot homosexuella skulle platsa.

 8. 8 Joakim Förars december 27, 2009 kl. 17:44

  Nu för tiden är det kanske nödvändigt att blanda in lite kvinnor och romanser om man vill ha alibi mot sexuella perversioner, som dagens litteraturkritiker är besatta av. Men för en serie vars huvudsakliga målgrupp är barn är det vettigare att ignorera såväl politiskt korrekta misstankar som den äldre publikens intressen. En annan konservativ ungdomshjälte, Biggles, fick erfara vådan av romanser när hans författare W.E. Johns mottog indignerade brev av 10-åringar som tyckte att stridsflygarens äventyr med det täcka könet var urlöjligt. Johns kapitulerade och Biggles och hans tre vänner fick leva i en manlig värld livet ut. På den tiden var kritikerna dock nyktra nog att inte sätta detta i samband med homosexualitet, även om deras vänstersympatier renderade Biggles mycken oginhet och censuren motade honom från offentliga bibliotek.

 9. 9 Patrik Magnusson december 27, 2009 kl. 20:19

  Joakim Förars,

  Måhända var dåtidens kritiker tillräckligt befriade från sexfixering för att låta Biggles komma undan med sin kvinnolösa tillvaro, men dagens är definitivt inte så vidsynta. Även Biggles har vad jag förstår blivit föremål för homosexspekulationer från moderna kritiker.

  Biggles är för övrigt vid sidan av Tintin min stora ungdomshjälte, och han bär sannolikt en stor del av skulden till att jag blev obotlig anglofil. 🙂

  Man ryser vid tanken på vilka slutsatser dagens kulturelit skulle dra om en annan seriehjälte, den ensamme cowboyen Lucky Luke. Hans enda stadiga sällskap är hästen Jolly Jumper. Man behöver nog inte vara Jens Orback för att inse vilka misstankar om sexuell läggning detta kan utlösa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser