Ingen borgerlig regering om KD blir konservativt?

På sin blogg skriver gamle sossepampen Enn Kokk att han både unnar konservativa att organisera sig politiskt, och att KD borde vara huvudalternativet för dessa om KD bara ville. Kokk gör en seriös analys, där han lyfter tesen att emedan KD skulle stärkas rejält av att bli ett mera profilerat konservativt parti så skulle precis det förmodligen leda till att ”swing voters” inte vågar stötta en regeringsbildning med KD.

Jag har alltid sett på det tvärtom, att ett konservativt KD skulle få 10-15% och göra Alliansen mycket starkare eftersom man då också får med sig de konservativa väljarna som idag sitter surare än på många år (då det åtminstone fanns ett levande hopp om en annan politik än den socialdemokratiska) och räknar småsmulor från Reinfeldts bord.

Men Enn Kokks analys är mycket intressant. Den rimmar nog rätt bra åtminstone med Allianstoppens egen uppfattning, där man förmodligen inte ens betänker att det är konservativa frågor som varit Folkpartiet liberalernas framgångsrecept sedan Leijonborgseffekten.

Personligen tycker jag att konservativ opinionsbildning är viktigare än att bara medverka i regeringspolitiken. Så att satsa på konservatismen är enligt min fasta övertygelse den enda vägen ÄVEN om det leder till att man hamnar i opposition. Det är inget fel på att vara i opposition. Ett bra oppositionsparti växer i konfliktlinjen, och ger i alla fall sina väljare hopp och anledning att engagera sig. Att sitta i regeringen och INTE ge sina väljare något hopp kan inte vara bättre. Och att bara försöka ställa sig in hos många utan att skälla på några – som är KD:s nuvarande linje – har inga utsikter att gå hem hos någon. Det handlar om att ta ansvar inför en betydande del av väljarkåren.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Ingen borgerlig regering om KD blir konservativt?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser