Statskyrkan ger upp om äktenskapet

Ärkebiskop Anders Wejryd

Svenska Kyrkan, som i allt väsentligt fortfarande är en statskyrka trots den formella skilsmässan, har gett upp kampen om äktenskapet. Frågan är om den ens var särkilt inblandad i den från början, trots att man i alla fall i ett inledningsskede sade sig värna om den traditionella definitionen som en förening mellan en man och en kvinna. Det blev tydligt när ärkebiskopen Anders Wejryd intervjuades av Ekot i lördags.

Där gjorde Wejryd det helt klart att Svenska Kyrkan kommer att ändra vigselordningen så att samkönade par också skall kunna ingå ”äktenskap” i kyrkan. Först var det en liten fnurra på tråden då kyrkostyrelsen först föreslagit att just ordet ”äktenskap” inte skulle användas under själva ceremonin. Istället skulle termen ”sammanviga” användas. Men bara några dagar senare, efter att både anhängare och motståndare till ”könsneutrala äktenskap” uttryckt sitt ogillande, så lyfte man in termen ”äktenskap” igen.

Det var kanske lika bra det, även om det säger en hel del om hur respektlöst man slänger sig fram och tillbaka med ett gammalt hävdvunnet begrepp. För det var ändå mest en fråga om semantik. I lördagsintervjun gjorde Wejryd klart att oavsett vad prästen sade under vigselakten så skulle det vara fråga om ett äktenskap för både hetero- och homosexuella.

Att använda en annan term istället för just äktenskap har annars varit en idé som en del lekt med – och då har det inte rört sig om ”partnerskap” utan snarare om ”giftermål” eller ”vigsel”. Det hade inte förändrat något i sak eftersom det i alla fall hade rört sig om en omdefinition av ett urgammalt begrepp. Många språk gör heller ingen åtskillnad på ”äktenskap” och ”giftermål”. Försök till exempel förklara skillnaden för en engelsktalande.

Nej, här har den förment oberoende Svenska Kyrkan utan knot glatt gått statsmakterna till mötes och hjälper till med att omdefiniera äktenskapet. De gamla statskyrkotakterna sitter djupt i den politiserade Svenska Kyrkan. Medan andra samfund protesterat mot detta flagranta brott mot religionsfriheten så har Wejryd med flera nickat bifall.

Det kommer inte att spela någon roll att man inför någon form av samvetsklausul för de enskilda präster som inte vill viga samkönade par. Trycket kommer att vara enormt på dem både inom och utom kyrkan från de dominerande politiskt korrekta krafterna. Motsvarande problem kommer inte att finnas inom andra samfund som är mer fasta och trygga i sin förkunnelse, som katolska kyrkan eller muslimska församlingar. Där säger man rakt av nej till det här nya påfundet.

Den Svenska Kyrkan kommer också att utmönstra en hel del gamla klassiska fraser ur vigselakten, som till exempel: ”Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar.” Istället kommer man att säga det politiskt korrekta: ”Kärleken har sitt ursprung i Gud, förmågan att älska är guds gåva till människan.”

Inte heller Bibelorden ”Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.” (Matt 19:4-6) finner någon nåd i nyordningen.

Egentligen kan man inte vara särskilt förvånad över den här utvecklingen, men det är sannerligen anmärkningsvärt att så få har reagerat mot detta statliga övertramp, och hur det har godtagits utan större protester av den organisation som drabbats av övertrampet. Det blir svårt att i fortsättningen räkna Svenska Kyrkan som bärare av historiska traditioner och värderingar.

Henrik L Barvå

2 Responses to “Statskyrkan ger upp om äktenskapet”


 1. 1 Thomas januari 16, 2009 kl. 5:08

  Det faktum att Sverige alltmer tycks gå mot att bli ett land för en slags vänsterorienterade ”sekulär-progressiva”, som gör sitt bästa för att sudda ut kristna traditioner, ex. en traditionell syn på äktenskapet, livets okränkbarhet osv., fyller mitt hjärta med stor sorg.

  Det är nästan så att jag börjar fundera på att konvertera till katolicismen.

  Mvh

 2. 2 Olbap januari 21, 2009 kl. 12:12

  Vad har äktenskap med kärlek att göra och vice versa? Snart kommer muslimerna ändå att ta över europa och sverige, lika bra att INTE ge offentligt uttryck för eventuell homosexualitet, kan vara farligt för hälsan då. Ironiskt bara att samma krafter som försvarade islamisterna i Gaza, samma vill att homolobbyns 5% av befolkningen ska styra livet för de andra 95%…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser