Elitklasser – En välkommen reform

Jan Björklund, Borgerlig utbildningsminister

Jan Björklund, Borgerlig utbildningsminister

Tio gymnasieskolor har nu, som Svd rapporterar, fått klartecken att på prov starta så kallade elitklasser. Det handlar om klasser som vänder sig till elever med specialintresse inom humaniora och naturvetenskap, och som vill få en chans att fördjupa sig i detta i en högre takt än vad skolan normalt förmår erbjuda.

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) har om detta sagt:

”– Vi måste göra oss kvitt den socialdemokratiska jantelagen i skolpolitiken. Även duktiga elever har rätt att utvecklas i sitt eget tempo. De ska inte behöva sitta och rulla tummarna för att vänta in sina kamrater”

Så talar en borgerlig utbildningsminister! Skolans område är ett av de få man faktiskt märker att vi fått ett regeringsskifte.

Vi har under lång tid haft speciella klasser för talanger inom t.ex. idrottens och musikens område. Här är det sedan längre ok att prata om elitsatsningar. Inte heller lyfts särskilt många ögonbryn när en elitseriespelare i ishockey, eller en popstjärna tjänar ett par miljoner per år.

När det gäller talanger inom andra områden har det dock varit tvärstopp. Inte kan man väl satsa på att utveckla talanger inom fysik eller medicin? Inte kan det väl vara rimligt att en forskare som uppfinner ett nytt läkemedel som kan bota tusentals svårt sjuka, och generera exportintäkter och arbetstillfällen till landet skall tjäna lika mycket som ett fotbollsproffs? Eller – kan det?

Jag vill inte ifrågasätta vikten av bra idrottare och artister. Ingen blir gladare än jag när Sverige tar sig vidare i fotbolls-VM, och vem uppskattar inte ett stycke vacker musik? Vad jag ifrågasätter är att andra talanger inte tycks värderas lika högt, att vi är beredda att satsa på dem som kan bli våra nästa OS-medaljörer, men inte på dem som kan bli våra nästa Nobelpristagare.

Sedan finns det mycket annat i vår skola som kan förbättras, och som berör fler än det fåtal som ändå kommer att få förmånen att bli försökskaniner i dessa klasser, men det hoppas jag kunna återkomma till i kommande inlägg. Nu skall jag unna mig att njuta en stund av ett – alltför sällsynt – riktigt borgerligt förslag.

Patrik Magnusson, gymnasielärare

Annonser

0 Responses to “Elitklasser – En välkommen reform”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser