Barnsligt eller sorgligt, varför välja?

Sonja Schwarzenberger, chefredaktör för den feministiska kulturtidsskriften bang.

I den politiska diskursen så finns det mycket som kan orsaka irritation och uppgivenhet, särskilt så när jämställdhetsfrågor kommer på tal. Detta inlägg tänkte jag dock ägna åt en av de mest frustrerande tendenserna: den till vulgarisering av debatten, och det därtill kopplade användandet av ett infantilt språkbruk. Ett övertydligt exempel på detta fenomen publicerades nämligen i DN Kultur under fredagen.

Under rubriken ”Plågsam backlash. I ”Let´s dance” räcker det att ha snopp.” upprör sig Sonja Schwarzenberger, chefredaktör för Bang, över att Kitty Jutbring fick oförtjänt dåliga poäng i Let’s dance. Huruvida hon förtjänade mer poäng än så har jag ingen aning om och lämnar också därhän. Om man är lite välvillig och ser förbi svadorna så är tesen att hon bara fick dåliga poäng för att hon är kvinna, eller med skribentens egna vulgära uttryck: för att hon inte har snopp.

Artikeln kryddas med stycken som:

Efter en kväll framför ”Let’s dance” konstaterar jag förvånat att TV 4 bytt ut konceptet underhållning mot en stunds upptuktelse. Vet hut alla kvinnor för här ska ni fan få lära er att tiga och niga i församlingen, typ.

och

Jag tror till och med jag föredrar att få ett ”sensuell” i ansiktet framför ”Ni måste röra er mer som man och kvinna”. Vad ska man göra av det? Dra upp kjolen och visa f*ttan? Kom igen TV4, ni kan bättre än så.

Visst, skyll resultat i en danstävling på den mäktiga könsmaktsordningen eller ”ignorerande av ett sekel av feministisk maktanalys” om det gör dig glad. Men begär för allt i världen inte att någon ska ta dig på allvar när du får för dig att ett lämpligt sätt att angripa resultatet i ett lekprogram i TV är att publicera debattartiklar i DN där det främsta nyhetsvärdet verkar vara det stora användandet av namn på könsorgan.

Det är något sorgligt över ett politiskt debattklimat där ett inlägg av den infantila art som detta är kan publiceras i en av landets största dagstidningar, och att det faktiskt både förväntas och tas på allvar. Ur min synvinkel så är det ett fattigdomstecken och ett tecken på antingen bristande argument eller bristande uppfostran att skicka in något dylikt. Och vad man ska säga om den redaktör på kultursidorna som valde att publicera det? Ja det lämnas nog bäst därhän…

David Högberg

Annonser

3 Responses to “Barnsligt eller sorgligt, varför välja?”


  1. 1 Frederick januari 27, 2009 kl. 13:56

    Efter att ha sett KJs uppträdande i två program, så måste jag säga att hon faktiskt inte dansade särskilt bra och att det förmodligen var därför hon inte fick särskilt bra poäng av domarna. Ibland är det så enkelt.

  2. 2 Samuel januari 28, 2009 kl. 21:25

    du lämnar hemskt mycket ”därhän”.

  3. 3 David Högberg januari 28, 2009 kl. 21:33

    @Samuel: Ja, eftersom jag inte har sett programet så vore det nog olämpligt att jag gav ett omdömme om huruvida KJ borde ha fått bättre poäng. Avslutningen tycker jag också är ett trevligare sätt att såga redaktören än att faktiskt använda beskrivande termer som utan tvekan måste bli av någon form av nedlåtande art.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser