Valfrihet i vården: briljant av Alliansen!

Nu rapporteras att endast ett av 21 landsting (!) har budgetbalans. Över hela Sverige står idag sjukvården inför att säga upp personal, ta bort vårdplatser och förlänga väntetiderna under några års tid. Redan har 6 landsting varslat personal. Det kan ju låta illa. Men jag tror tvärtom att det är riktigt bra, tajmingen kunde ju inte varit bättre!

Per den 1 januari 2009 har nämligen den andra reformen för valfrihet i vården genomförts i lagstiftningen. Så när nu vårdpersonal börjar sägas upp från landstingen är det perfekt att nödvändiga möjligheter enligt lagen för att starta nya privata vårdinrättningar finns på plats. Är man nybliven arbetslös läkare, sjuksyster etc. måste det ju ligga nära till hands att gå in i privata initiativ som blommar upp med anledning av den nya lagen – eller rentutav själv starta ett sådant. Särskilt som det finns mer pengar att tjäna som privatanställd än som offentliganställd. Och då växer den svenska ekonomin istället för att alla pengar äts upp av den ineffektiva offentliga sektorn. En bättre vitamininjektion i ekonomin när det är finanskris och lågkonjunktur får man leta efter! Så att musten kramas ur den helt onödiga beskattningsnivå som landstigen utgör (varför har man inte slagit ihop dem med kommunerna för längesedan??) just nu, har helt enkelt maximala chanser att bli lyckosamt för både svensk ekonomi och svenska vårdtagare/patienter.

Vad innebär då dessa reformer om valfrihet i vården? Tidigare har Alliansregeringen infört en lag om att landstingen ska köpa upp den mest konkurrenskraftiga vården, d.v.s. bäst kvalitet för de pengar som landstinget har avsatt för ett visst ändamål. Om landstinget t.ex. har budgeterat 20 miljoner kr till ryggrelaterade skador och åkommor, så är det den vårdinrättning – offentlig eller privat – som kan leverera bäst kvalitet för dessa pengar som ska få avtalet. Om en privat aktör är bättre så har inte landstinget rätt att ge vårdavtalet till sitt eget sjukhus. I förlängningen leder givetvis detta till att de som är sämre måste anpassa sig och bli bättre på vad man gör för att inte slås ut av marknadsmekanismen. För ändamålet har en särskild tillsynsmyndighet inrättats, som utför kvalitetskontrollen.

I det andra steget som nu precis genomförts, får vårdtagarna själva välja vart de vill kurera sig. Eftersom kvalitet också är delvis subjektivt – t.ex. tycker kanske en vårdtagare att han/hon får bättre förståelse för sina problem på ett ställe än på ett annat – ökas välfärden nu ytterligare. Fortfarande ska välfärden finansieras med skattemedel, och betalningen till vårdinrättningarna ska hänga samman med hur många patienter som listar sig vid en viss vårdinrättning. Det är som upplagt för att många nya specialistaktörer ska kunna etablera sig. Jag tänker direkt på ett föredrag av Fredrik Härén som jag såg på YouTube, där han beskriver någonting så otroligt som en kombinerad tandläkare och spa (i Thailand) – idén var att man ska må så bra som möjligt när man går till tandläkaren.

Än så länge är det i och för sig upp till de enskilda landstingen om de vill erbjuda vårdtagarna denna valfrihet i vården eller inte. 12 borgerliga landsting har redan genomfört det, vilket sätter press på de socialdemokratiskt styrda och sannolikt leder till misstro och dåligt rykte mot de röda politikerna om de inte också genomför detta. Men i det tredje steg i vårdreformen som ska genomföras under 2010, blir valfrihetssystemet obligatoriskt inom primärvården.

Det briljanta med upplägget är att landstinget alltså står kvar som administratör. Därigenom garanteras en bättre välfärd för alla, och mattan dras undan under fötterna på vänstern som i alla år har tjatat om att vård inte ska vara vinstdrivande och att privat sjukvård ”därför” är dåligt. Det är alltså inte fråga om en konkurrens i pris, utan i kvalitet. Det handlar inte om vem som kan erbjuda t.ex. vård för ryggskador billigast, utan vem som kan göra det bäst givet landstingets egen budget.

Alliansens reformer för valfrihet i vården och privata vårdinrättningar är de första mycket välkomna stegen mot ett mer kvalificerat välfärdssamhälle som inte är kontrollerat – bara administrerat – av den offentliga sektorn. Bravo! Nu återstår för politikerna att förstå att det också måste utbildas fler läkare i Sverige.

Jakob E:son Söderbaum (som för en tid varit jurist på ett privatsjukhus i uppstartningsskedet)

Annonser

11 Responses to “Valfrihet i vården: briljant av Alliansen!”


 1. 1 minutz3 januari 28, 2009 kl. 16:42

  Så att folk kan spendera pengar på att operera sig så fina som möjligt istället för att pengarna läggs på att rädda liv?

  Jippi.

 2. 2 Marthin januari 28, 2009 kl. 17:19

  Den allmänna fria sjukvården har väl ändlösa resurser och vårdplatser? Hur kan ansvarsfulla etablerade partier annars driva igenom att den även skall omfatta illegala utlänningar….

 3. 3 Fredrik januari 28, 2009 kl. 17:20

  Just det minutz, det är ju bättre att lägga sina pengar på en fin bil än att operera ryggen! Helst ska förstås all privat egendom konfiskeras.

 4. 4 Söderbaum januari 28, 2009 kl. 17:43

  Minutz3: Är du emot plastikoperationer eller? Såvitt jag vet kan man redan idag plastikoperera sig hur mycket man vill, det drabbar ingen fattig varken idag eller imorgon.

 5. 5 Patrik M januari 28, 2009 kl. 20:16

  Söderbaum:

  Jag delar din uppfattning att det är bra med mer valfrihet och fler privata initiativ i vården. Det kommer att ge oss bättre vård.

  Däremot tror jag inte för ett ögonblick att något upplägg kan neutralisera vänsterns kritik mot reformen.

  Sossar gillar per definition inte system som tar makt från politiker och ger den till medborgarna, som försätter välfärdssystemen i den situation att medborgarnas behov sätts i centrum, inte systemets.

  Därför kommer vi att få höra allehanda skräckpropaganda om hur medborgarna dör i drivor på gatorna, medan sjukhusdirektörerna proppar fickorna fulla med skattepengar. Ungefär som det låtit om friskolorna alltså.

  Men det är inget att bry sig om. Bara politiker som mullrar när deras makt och privilegier hotas. Med tiden lär det visa sig att vården som helhet blir bättre när den konkurrensutsätts, att köer kortas och byråkrati trimmas bort.

 6. 6 Populisten januari 28, 2009 kl. 20:38

  Söderbaum, uppmuntrande läsning med ett undantag: ”För ändamålet har en särskild tillsynsmyndighet inrättats, som utför kvalitetskontrollen.” Ännu en ny medlem i landets jätteflora av myndigheter. Alliansen gick till val på att kraftigt minska antalet men väl vid makten har de varit lika förtjusta som sossarna i att skapa nya myndigheter. Bakom ligger grundinställningen att ingen verksamhet kan vara riktigt bra om det inte finns en statlig tillsynsmyndighet som kontrollerar den. Vad är det för fel med att låta landstingen ta hand om kvalitetskontrollen som en naturlig del av upphandlandet av verksamheten?

  I övrigt håller jag med Patrik M om att sossarna knappast komer att mjukna i sin kritik för detta. Fungerar reformen bra kommer de antagligen att skruva upp tonläget istället så att folk inte får för sig att det faktiskt är nåt att ha. Ibland undrar jag om sossarna ser det som något karaktärsdanande att stå i vårdkö. Lite som muslimerna ser på ramadan.

 7. 7 minutz3 januari 28, 2009 kl. 21:29

  Har inte påstått att privat egendoms skall konfiskeras. Däremot har de som har resurser, mera än de behöver för att försörja sig själva och sin familj, en plikt att hjälpa de svagare i ett samhället.
  Annat vore omänskligt.

  Det jag vänder mig emot med privatiseringar av alla de slag är just att de alltid verka slå snett. Exempelvis privatiseringen av telemarknaden. Visst, det har lett till billigare telefonsamtal, samtidigt ägs hela telenätet utav Telia AB, som nu nyligen informerade några bekanta att deras landställe norrut inte kommer få ha fast telefon längre. Det kostar helt enkelt för mycket.

  Samma sensmoral går igen i det mesta. Det som inte är tillräckligt lönsamt håller man inte på med. Därför befarar jag att privatisering utav vården skulle innebära att läkare sysselsätts med bröstförstoringar istället för att hjälpa cancerpatienter, om det första är mera lönsamt vill säga. Med tanke på att det mig veterligt aldrig funnits ett enormt överskott på doktorer/läkare här i landet så torde det snarare göra att vårdköerna ökar.

  Förutom för de som kan betala för sig – förstås.

 8. 8 Patrik M januari 28, 2009 kl. 23:32

  minutz3:

  De som kan betala för sig kommer alltid att kunna kringgå köer. Med en sjukvård som befrias från den ineffektivitet som brukar förknippas med ej konkurrensutsatt offentlig verksamhet, borde vårdköerna kunna kortas, och även patienter utan tjock plånbok få vård i rimlig tid.

  Vilka prioriteringar som görs i vården kan man naturligtvis ha synpunkter på. Spontant tycker jag nog som du att viss behandling (t.ex. cancervård)borde prioritera högre än andra (t.ex. bröstförstoringar). Nu är väl inte landstingen särskilt bra på detta idag, så det är inte mycket att sträva mot, men jag förstår inte varför ett system med privata aktörer skulle göra andra prioriteringar.

  Fortfarande kommer finansieringen att ske via skattsedeln, och det är fortfarande politiker som genom prissättningen kommer att styra prioriteringarna. Det vore således fullt möjligt för de folkvalda att ge hög ersättning för cancervård, men ingen alls till bröstförstoringar.

  Att jag sedan misstänker att allt för många politiker skulle se det senare ingreppet som minst lika behjärtansvärt som det första är en annan sak. Den som har en mindre cynisk inställning till våra folkvalda borde i alla fall finna tröst i deras fortsatta möjlighet att styra prioriteringarna.

 9. 9 Söderbaum januari 29, 2009 kl. 0:25

  Minutz3:

  De som ”har pengar” får idag betala sjukvården tre gånger om: först har de betalat för den offentliga vården via skattesedeln, och när de väljer att gå till ett privat sjukhus (t.ex. för att slippa de bestialiska vårdköerna) måste de betala sjukvården en gång till och det med beskattade pengar.

  2/3 av de pengar som den privata läkaren i sammanhanget drar in på detta besök går direkt till staten (sociala avgifter för en själv, skatt på lönen och andra skatter relaterade till företagande).

  Väl att märka blir också de offentliga vårdköerna kortare när de som ”har pengar” väljer privata alternativ.

  De som ”inte har pengar” borde vara tacksamma över att det finns privata alternativ inom sjukvården! Och välfärdskramare borde känna ännu mer att det är värt att betala skatt.

  Men socialisterna är egentligen inte alls intresserade av att välfärden blir bättre; det finns ingenting de hatar så mycket som medborgare som klarar av att stå på egna ben. Så lögnen om de ”onda” privata sjukhusen som bara förstör för de ”stackars fattiga” puffas upp som tät dimridå framför verklighetens kuperingar, och förmår helt vanliga medborgare att marschera i takt som sossarnas alldeles egna infanterister i det eviga kriget mot borgarna.

  Det viktigaste för socialisterna är inte att medelsvensson fattar vad som är bäst för honom, utan att han utgår ifrån att de röda politikerna alltid har rätt, och att de alltid tänker på vad som är bäst för honom.

 10. 10 minutz3 januari 29, 2009 kl. 20:37

  Samtidigt så är kapitalism nog ändå snäppet värre…
  Ty i ett rent kapitalistiskt system kan man få skit i lyxförpackning.
  Ett exempel; att man kan köpa sig organ, som tas från så kallade ”levande döda” som enbart hålls vid liv för att organen ska vara i gott skick för kunden.

  Jag tror varken på socialism eller kapitalism.
  Båda systemen är genomruttna.
  Distributism tycker jag verkar intressanr, men har inte läst på tillräckligt om det, och visst vore det väl underbart om det fanns katolska sjukhus i Sverige.

  Sedan förstås jag inte för mitt liv att det finns folk som tycker att staten skall betala för bröstförstoringar. Förstår inte ens varför bröstförstoringar är tillåtet överhuvudtaget.

 11. 11 Fredrik januari 30, 2009 kl. 20:29

  Minutz: vad ska vara tillåtet?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser