Problemet med populära politiska ledare

I ett ledarstick i Barometern 28 januari skriver Per Dahl om det viktiga demokratiska dilemmat att när en politisk ledare har förväntningar på sig att lösa alla medborgarnas problem, finns en stark tendens till maktkoncentration. Om han (alltför sällan en hon) ska lösa så många problem måste han naturligtvis ha så mycket makt som möjligt, så fungerar i alla fall ömsesidigheten mellan folket och en populär politisk ledare. Och får inte vederbörande ”tillräckligt” med makt kan han alltid skylla på detta, precis som sossarna gjort i alla tider i Sverige – alla problem är ”borgarnas fel” även om det är ett statsvetenskapligt faktum att socialdemokraterna har dominerat den politiska arenan i Sverige i över 88 år och regerat i 71 av dessa år. Dahl skriver:

    ”Kraftfulla ledare utvecklas lätt till caesarer. Även om de inte bryter lagarna formar de en politisk vardag som kretsar kring maktens centrum, inte kring den självständige och oberoende medborgaren.”

Den självständige och oberoende medborgaren, alla konservativas idol, som så länge varit utrotningshotad i Sverige – naturligtvis är det maktkoncentrationen som är boven, det är ingen nyhet. Men Dahl är skarpsynt och ser det inneboende demokratiska problemet i populariteten som sådan – samma popularitet som är själva förutsättningen för att bli vald enligt majoritetsprincipen i ett demokratiskt system.

Så hur undviker man detta? Maktdelning är svaret, och Dahl lyfter fram den konstitutionella monarkin som en definitionsmässigt överlägsen maktdelarinstitution jämfört med republiken. I en konstitutionell monarki har monarken ingen politisk makt, och den som har den politiska makten måste dela glamouren med monarken. Därmed kan den högsta politiska makten i en konstitutionell monarki aldrig bli föremål för folkets ”odelade” dyrkan. Ett perspektiv som antingen avslöjar alla övertygade republikaners stora naivitet i demokratifrågan, eller skvallrar om deras dolda politiska motiv. Men framför allt kan vi ”skatta oss lyckliga” att vi med en hårsmån lyckades rädda den svenska monarkin i början av 70-talet, och vi måste hålla ett vaksamt öga nu på USA:s nye populäre president som alltså klivit in i Vita Huset från en politisk position längst till vänster i den amerikanska senaten.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Problemet med populära politiska ledare”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser