Maträttvisa i Sverige

Sönderkokt storkökspasta som legat på golvet för göteborgska skolelever, Euroshopper stångpasta för uppsalastudenter och italiensk färskpasta för kumlafångar. Var vill Du äta Din nästa måltid?

När jag gick på högstadiet i Göteborg under det tidiga 90-talet, debatterades att maten som skoleleverna serverades var värd 5 kr/portion medan maten som internerna på landets fängelser serverades var värd 50 kr/portion. Jag tycker fortfarande att prioriteringen borde varit den omvända. Det uppväxande släktet behöver givetvis maximalt kosttillskott. Och det är bara bra om de dömda och internerade samhällsfienderna får svårt att bygga upp stora muskler i fängelsegymmen.

Nu har alltså skolmatsfrågan dykt upp igen, på ett minst lika absurt sätt. I Kungsbacka söder om Göteborg har kocken Niclas Larsson just fått sparken för att han lagat alltför god skolmat. Hans chef på kommunen motiverar det med att ”det är orättvist mot de andra skolorna att han anstränger sig lite extra”. En stor demonstration ägde rum i Kungsbacka mot beslutet att sparka Larsson, men vad gjorde väl det?

Samtidigt har man visat maximal förståelse för de skolmatskockar i Lundby skolkök som levererade ut pasta som spillts ut över golvet till åtminstone en skolmatsal. De ansvariga får jobba kvar även om kontraktet kommer att omförhandlas, och man måste förstå hur synd det är om dem i det här läget – de har ju haft en oerhört stressad situation efter att detta uppdagades. Chefen för skolköket Håkan Larsson har meddelat att ett kristeam ganska omgående åkte dit, vilket i det här sammanhanget betyder en psykolog som pratar med dem om det hemska som de har tvingats genomgå av att bli avslöjade i TV, en sköterska som klämmer dem lite på pulsen och andra specialister som ska se till att de mår riktigt bra igen. Nej, ett ”kristeam” är inte detsamma som utredare, vilka först tillsattes för att kolla upp faktan kring händelseförloppet med pastan som spilldes ut på golvet, östes tillbaka i kastrullerna och kördes ut till Göteborgs undernärda skolelever.

Jag gör en snabb sondering på fångarnas luncher anno 2009. Enligt en artikel på Newsmill som menar att detta skulle vara sann rättvisa och orimligt att ifrågasätta, är proportionerna desamma idag som när jag gick på högstadiet: 50 kr för fångarna, 5 kr för skolbarnen. Serverad lunch för 50 kr, det låter ljuvligt efter sju år som student. Nog är det allt ganska bisarrt att studenter betalar de högsta matkostnaderna i Sverige – de har ju varken råd i början av terminen eller kylskåp stora nog för att kunna storhandla, så man betalar 50% mer i kilopris på det mesta för de där små förpackningarna jämfört med de yrkesarbetande som inte lever på lån och kan köpa stora förpackningar.

Den svenska maträttvisan känns lika uppochnedpåvänd som den där pastabyttan i Lundby skolkök.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

11 Responses to “Maträttvisa i Sverige”


 1. 1 Daniel Bergström februari 5, 2009 kl. 16:34

  Lysande inlägg Jakob! Kvickt så det förslår…

 2. 2 Anarkokonservativ februari 5, 2009 kl. 16:40

  Det rättvisaste vore att skolmaten återbördades till där den hör hemma, d v s familjen.

  Familjerna vet själva bäst att ge och hålla sina barn med god och närande kost att ha med sig till skolan. Dessutom kommer man runt all problematik kring specialkost som kan behövas av olika skäl.

  Avskaffa skolmat på skattebetalarnas bekostnad.

 3. 3 Carl februari 5, 2009 kl. 18:55

  Nej, skolmaten ska vara kvar.

  För bara några decennier sen så fanns det familjer som inte kunde förse sina barn med skolmat.

  Alla barn måste gå i skolan, och då ska alla ha tillräckligt med närande mat, oavsett familjeförhållanden.

 4. 4 Fredrik februari 5, 2009 kl. 19:57

  Att alla barn ska gå i skolan är väl inget bra argument? De behöver väl mat var de än är? oavsett famljeförhållanden. Bäst vore om skolmaten avvecklades. Men barnen behöver näring och således behöver de kollas av skolsyster. Tyvärr klarar en del föräldrar inte av det så man måste ha koll.

 5. 5 Olof februari 5, 2009 kl. 20:12

  Skäms! Fy!

  Du får inte använda att en slumpvis person på Newsmill skriver att ”En portion lunch i en svensk skola sägs kosta
  ca 5 kronor. En portion lunch på ett svenskt fängelse
  kostar tio gånger mera, ca 50 kronor.” som en källa att dra några vidare slutsatser ifrån. Den personen verkar ju bara återberätta ett rykte som han hört berättas.

  Du får ursäkta den hårda tonen, men du försöker ju göra ett seriöst inlägg i ett allvarligt ämne – och du har ingen annan basis för inlägget än vad som verkar vara väldigt lösa rykten. Det får dig att se ut som den värsta sortens populist, inte en person med högskoleutbildning.

  Återigen, ursäkta utskällningen, men lite krav måste man väl få ställa?

 6. 6 Patrik M februari 5, 2009 kl. 22:26

  Olof:

  Den genomsnittliga kostnaden för en skollunch (råvarorna) är ca 9 kronor. (Källa: http://www.braskolmat.se/www.braskolmat.se/fraga_visa.php?skolmat_id=212)

  En fånges mat (råvaror till frukost, lunch & middag) kostar i genomsnitt 45 kronor, vilket alltså grovt kan översättas till 15:-/måltid (Källa: http://www.kriminalvarden.se/templates/KVV_InfopageGeneral____4850.aspx)

  Min egen erfarenhet (har jobbat både i skolan och i kriminalvården) är att kvalitén på måltiderna är ungefär likvärdig, men att en fånge generellt äter mer än en elev, vilket också visar sig i något högre kostnad.

  Det som jag annars reagerar över i artikeln är hur totalt genomsyrat samhället blivit av socialistiska värderingar när en skolkock kan få sparken för att han gör ett för bra jobb. Visst är vi vana sedan länge att den som gör ett bra jobb inte skall få belönas för detta genom att få högre lön än mindre dugliga kollegor, men att man nu ska få sparken för att dessa mindre dugliga kollegor inte skall behöva framstå i dålig dager i jämförelse är nog nytt rekord.

  Usch och tvi!

 7. 7 Karin M februari 5, 2009 kl. 23:58

  Jag blir vansinnigt arg när jag läser detta inlägg. När försvann det sunda förnuftet? Jag är inte alls säker på att jag vill att mina framtida barn ska få gå i skolan i Sverige om det är såhär respektlöst dom blir behandlade. Att skolväsendet i övrigt har mycket att önska vet vi ju sen tidigare. Säger som Patrik; Usch och tvi!

 8. 8 Carl (ej samma person som i tredje kommentaren) februari 6, 2009 kl. 9:35

  Jag börjar känna mig allt mer obekväm med hur vi konservativa tar till stora slagträt mot människor som har begått brott.

  Missförstå mig inte, jag anser att det är uppenbart att polisen i Sverige inte har getts möjlighet att ägna sig åt brottsbekämpning på ett bra sätt. Och i arbetet med att få skyldiga fällda för brott bör vi vara hårda. Generellt är straffen, särskilt för våldsbrott, också för låga i Sverige.

  Med detta sagt, så går jag vidare till vad jag reagerade på: Som konservativa bör vi vara medvetna om problemet i att hetsa upp retoriken i fråga om straff. Vi bör också vara medvetna om att den bästa långsiktiga botemedlet mot kriminalitet är att bygga ett väl fungerande samhälle. Detta är, som jag ser det, en fundamental konservativ insikt. Konservatismens styrka är ett vi, till skillnad från hårdnackade individualister och kollektivister, kan se både det personliga ansvaret och de sociala omständigheter som formar människor.

  Jag tycker alltså inte att det är bra att använda dömda fångars matkostnader som slagträ. Det jagar upp en form av lynchstämning som jag finner obehaglig. Dessutom är det faktiskt min uppfattning att om vi dömer personer till att sitta inlåsta (vilket vi gör) så måste vi förse dem med bra mat. Det är inte att vara slapp mot brottslighet. Det är att behandla alla människor värdigt. Och det som skiljer oss från våldsbrottslingar är att vi lyckas bättre med att behandla andra människor värdigt än vad de gör.

  I en bredare mening skulle jag säga så här: Kräv att fler brott klaras upp och att straffen blir hårdare. Det är utmärkt. Men inse att lösningen på lång sikt ligger någon annanstans än i straff. Och var försiktig med att jaga upp retoriken för mycket.

  I övrigt läser jag den här bloggen så ofta jag hinner och tycker det är ett jättebra initiativ ni har tagit. Tack för det arbete ni lägger ner!

 9. 9 Giulia G.M. februari 6, 2009 kl. 13:49

  Carl ”den andre”:

  Jag börjar känna mig allt mer obekväm med hur vi konservativa tar till stora slagträt mot människor som har begått brott. […] Som konservativa bör vi vara medvetna om problemet i att hetsa upp retoriken i fråga om straff. Vi bör också vara medvetna om att den bästa långsiktiga botemedlet mot kriminalitet är att bygga ett väl fungerande samhälle. Detta är, som jag ser det, en fundamental konservativ insikt.”

  Jag hade faktiskt redan funderat på saken och måste säga att jag håller med dig.

  Jag stödjer alla försök att bekämpa brottsligheten på ett effektivare sätt genom att att förstärka polisen och rättsväsendet och att ge dem flera resurser. Fler brott ska klaras upp och straffen ska blir hårdare, men man behöver inte hysa en alltför fördömande och strafforienterad attityd gentemot de som har begått brott.

  Vi konservativa (särkilt i USA, där jag för tillfället bor) verkar ofta undvika alla funderingar kring det som orsakar brottsligheten och hur man skulle kunna ”bota” den genom att ”bygga” (eller, snarare sagt, att främja) ett välfungerande samhälle. I min krets talas det väldigt mycket om att bestraffa de kriminella, men inte tillräckligt mycket om att hjälpa, stödja och rehabilitera dem. Det talas också väldigt lite om hur man skulle kunna minska och förhindra brottsligheten. Dessa funderingar och dessa långsiktiga, grundliga resonemang avfärdas dessutom ofta som flummmig, idealistisk mjukhet, svaghet, fehghet och brist på ansvarighet.

  Jag tycker att det är oerhört viktigt att hålla alla medborgare fullständigt ansvariga för sina handlingar, men man måste också vara beredd att skapa de förutsättningar och villkorer som krävs för att alla ska kunna vara ansvariga och självständiga. Man måste också vara villig att hjälpa, stödja och utbilda de som tydligen har svårt att ta detta ansvar, i stället för att enbart fördöma och bestraffa dem.

  Jag förstår dock att denna stränga attityd är en reaktion mot den tråkiga inställningen av de som (alltför försiktigt, eller optimistiskt) verkar vilja tolerera och överse med en viss nivå av brottslighet i ”frihetens och öppenhetens namn”.

  Själv tycker jag att staten ska vara en ”gentle giant” i fråga om brottslighet: stark och tydlig, men samtidigt barmärtig och stödjande.

  Jag tror dock inte att Herr Söderbaums inlägg syftar till att klaga på hur dyr fångarnas mat är, utan på vilken billig och usel skolmat som serveras till skoleleverna: Brottslingar ska inte behandlas på ett ovärdigt sätt, men inte heller betydligt bättre är våra barn!

  Själv tycker jag om det kontinentala systemet där skolan slutar ca. kl. 12.30-13.00 och eleverna får äta lunch och tillbringa eftermiddagen hemma. På så sätt äter de mycket bättre mat och uppfostras i mindre utsträckning av staten och i större utsträckning av familjen, vilket jag tycker är bra.

 10. 10 Söderbaum februari 6, 2009 kl. 14:09

  Carl ”den andre”: Jag såg din mailadress. Tråkigt att Kulturrevolution.se till slut somnat in. Hoppas att T&F i någon mån kan fylla tomrummet efter, även om vi förvisso inte har den liberala inriktning som också fanns på Kulturrevolution.

  Jag förbereder ett huvudinlägg med anledning av din kommentar.

 11. 11 Anarkokonservativ februari 6, 2009 kl. 15:19

  Angående brott och straff: Varför inte både hård mot kriminella och mot kriminalitetens orsaker? Det är inte antingen eller utan både och.

  ”Though on crime and though on cause of crime.”

  Angående skolmat och föräldrar: Även föräldrar med ringa inkomster och resurser vet att ge sina barn god och närinde mat – det är snarare medelklassföräldrar som av bekvämlighetsskäl kanske föredrar att någon annan lagar mat till deras barn så att de slipper – de har ju så lite tid och så viktiga jobb!

  Och i de få fall barnen inte har mat med sig – vilken utmärkt anledning till att kontakta föräldrarna och om det inte hjälper är skolan skyldig att anmäla misstänkta missförhållanden till socialtjänsten. Så bra i sådanan fall att familjerna och barnen kan få hjälp och stöd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser