Det här duger inte, polisen!

Polis- Ett viktigt yrke med höga krav

Polis- Ett viktigt yrke med höga krav

Polisen har ett mycket viktigt arbete, och inte minst på denna sida brukar vi tala gott om ordningsmakten och kräva mer resurser till den. När det nu visar sig att det finns åtminstone enskilda poliser som ger uttryck för rasistiska attityder och slagskämpementalitet är det dock dags att säga ifrån. Det här duger inte!

Polisen måste ha höga krav på sig vad gäller respekt för demokratiska värderingar, och får absolut inte bli en uppsamlingsplats för adrenalinstinna unga män och kvinnor som vill ha lagens stöd för att utdela ”duktigt med stryk”.

Det är bra att händelserna hos Skånepolisen utreds, men jag är lite rädd att det hela kommer att landa i ännu någon verkningslös plan som andas politisk korrekthet och som skall värma hyllorna hos polischeferna.

Jag tror att det är dags att titta brett och förutsättningslöst på polisens och polisernas situation. Det vi bör inse är att en polis idag har en mycket utsatt och stressig tillvaro. Kriminaliteten blir allt grövre, och idag måste en polis vänja sig vid tanken på att kunna dödas, eller tvingas döda i tjänsten.

Polisen dras med knappa resurser, och kan inte undgå att känna av allmänhetens uppgivenhet och ilska över att inte få det skydd man som medborgare borde kunna begära. Polisen är ständigt ifrågasatt och blir allt oftare anmäld av brottslingar de griper, inte nödvändigtvis för att polisen gör fel, utan för att det är den kriminelles chans att ge igen, och att lägga ut rökridåer kring sin egen brottslighet.

Lägg till detta frustrationen över att ibland inte få ingripa när huliganer går bärsärkagång i en stadsdel, eftersom blotta åsynen av poliser anses provocera de stackars huliganerna. Inte heller det obegåvade tassandet kring det faktum att unga invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken torde vara till nytta.

Inget av detta ursäktar rasistiskt och obalanserat uppträdande, men kan väl förklara en hel del. En polis som är trygg i sin yrkesroll, får rimliga förutsättningar att lösa sina uppgifter, och känner att han eller hon har stöd från chefer, politiker och allmänhet kläcker inte ur sig dumheter som ”blatte”. Personer som är trängda fattar ofta dåliga beslut. Det finns det inte utrymme för i den verksamhet som polisen bedriver.

Därmed inte sagt att det inte finns rötägg inom polisen som aldrig borde ha fått dra på sig en uniform. Allt sedan en god vän till mig misslyckades att bli antagen som polisaspirant för tiotalet år sedan har jag haft funderingar kring hur man väljer ut blivande poliser. Min vän klarade alla tester, men sorterades bort i en intervju. Visst, är jag partisk i fallet, men jag kan inte undgå att tänka att polisen där gick miste om en idealisk aspirant; lugn och stabil, hjälpsam, modig och genomhederlig. Sedan dess har jag stött på ett flertal mera ytligt bekanta med liknande personlighet som alla sökt, men inte blivit antagna till polisen. Kanske finns det anledning att se över hur antagningen till polishögskolan ser ut.

Patrik Magnusson

Annonser

7 Responses to “Det här duger inte, polisen!”


 1. 1 Gustaf Ljunggren februari 8, 2009 kl. 9:06

  Hade aktuella poliser från barnsben fått en uppfostran till ”gentlemän” hade uttalandena aldrig fällts. Ännu ett bevis på socialismens misslyckane i fråga om uppfostran & skola.

 2. 2 Patrik M februari 8, 2009 kl. 9:38

  ”Hade aktuella poliser från barnsben fått en uppfostran till “gentlemän” hade uttalandena aldrig fällts. Ännu ett bevis på socialismens misslyckane i fråga om uppfostran & skola.”

  Touché! 🙂

 3. 3 Lovisa februari 8, 2009 kl. 15:31

  Men det vet väl alla att polisskolan nästan bara tar in kvinnor och ”blattar” nuförtiden! En svenska man som är ”lugn och stabil, hjälpsam, modig och genomhederlig”, kan nog se det som ett under att komma in på utbildningen… Har heller inte riktigt förstått hur kvinnor (och män) på under 175 cm i längd kan antas varken som polis eller värnpliktig/officer… vad har de att sätta emot?! En pistol eller en rapp käft räcker inte alltid. Och att hellre anta sökande med utländsk bakgrund framför svenskar av ren princip är i alla sammanhang ett enormt hån och jag förstår inte hur folk tänker… det är äckligt.

  Håller med föregående kommentarer om att det är brist på uppfostran, både samhällelig och privat, att inte kunna knipa käft när man är på jobbet – sådana kommenterar hör köksbordet till.

  Allt handlar som sagt hur man sköter sina uppgifter – jag ska kunna tycka att alla invandrare är ett jävla pack eller att försvarsmakten borde vara enkönad och heterosexuell och ändå respekteras på mitt arbete – saken kommer till sin spets om man sedan inte gör skillnad på en svensk eller utländsk misstänkt eller inte gör skillnad på manlig eller kvinnlig officerskollega, och håller sig för god för att gå och bli kär i en kollega. Kriminell som kriminell, officer som officer – kärlek på kontor och kärlek på gatan/försvarslinjen är inte riktigt samma sak. Men det är många som har svårt med professionalismen.

 4. 4 Carl Teglund februari 8, 2009 kl. 16:43

  Gustaf: ”Hade aktuella poliser från barnsben fått en uppfostran till “gentlemän” hade uttalandena aldrig fällts”

  Att familjen och föräldrar rent generellt tar för lite ansvar idag har du helt rätt i. Däremot så ska man ju påpeka att många av de som ansågs vara ”äkta gentlemän” var ju de ledande rasisterna i södra Afrika. T ex ledaren för Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, Ian Smith.

  Lovisa: ”Och att hellre anta sökande med utländsk bakgrund framför svenskar av ren princip är i alla sammanhang ett enormt hån och jag förstår inte hur folk tänker”

  Alltså jag håller med dig i att kvotering är förkastligt, men när det gäller just polisyrket kan det finnas en poäng. Att ha kvinnor i tjänst kan vara bra när man tar itu med kvinnor som är kriminella eller kvinnor som är brottsoffer. Att försöka göra polisen mer representativ för samhället är också positivt om vi ser i vilka områden de verkar. I Bronx är i stort sett alla poliser svarta, det är positivt för då blir det en brobyggare mellan de minoriteter som lever i eller anser sig leva i utanförskap. De får lättare att sköta sitt jobb helt enkelt.
  De kan också fungera som rolemodels för att visa att det finns seriösa vägar ut ur ett destruktivt liv som många annars kanske fastnar i.
  Självklart ska de dock ha samma krav på sig som alla andra poliser.

 5. 5 Gustaf Ljunggren februari 8, 2009 kl. 20:32

  Carl: Lika litet som en socialist eller kommunist kan vara en gentleman kan en rasist vara det, i vart fall enligt min personliga definition. Man måste skilja mellan den yttre och inre polityren, en sann gentleman har både, medan ovan nämnda grupper, understundom, endast har den sist nämnda.

 6. 6 Carl Teglund februari 8, 2009 kl. 21:47

  Och som du själv skriver, det kommer aldrig vara mer än en personlig definition – därför också ringa värd.
  Ett gentlemannamässigt beteende enligt mig torde då vara snarare förknippat med ett respektfullt beteende jämnte sin nästa och ett ödmjukt och klokt beteende i allmännhet, snarare än vara förknippat med vissa politiska värderingar.

  Kan en nationalsocialist vara en gentleman? Kan en trotskist vara det? Om inte – varför då? Är det endast förärat dem som använder utdöende tidsadverbial som ”understundom”, eller kan vi vanliga dödliga som säger ”ibland” också få vara med på ett hörn?

 7. 7 Marthin februari 10, 2009 kl. 12:06

  Efter en handfull intifador på kort tid så finns det ingen människa av denna värld som ej briserar. Omoraliskt – visst – men ändå förståeligt, och jag är övertygad om att andra mindre trevliga ord skulle användas om liknande arbetssituation skulle råda i ett område med svenskar. Ett klipp som filmats bland de egna, för de egna, ger nu massmedia tillfälle att älta Sverige som en enda stor rasiststruktur i kanske ett halvår. Rättigheter hit, kvotering dit.

  I detta av media så älskade klipp hör man även en kvinnlig polis som uttrycker oro över att behöva lämna bilen och stå med sin kropp mot slangbomber; och det dröjer väl inte länge innan en byråkrat, med arbetslivserfarenhet från det stilla Sverige, även kräver att all utrustning skall av och blott en väst vilken lyder ”dialogpolis” är vad som gäller under rasande intifada. För övrigt samma byråkrater som på allvar talar om att avväpna poliskåren, för aj aj, poliskåren består ju av mästerliga dialogproffs vilka löser vilken situation som helst. I ledet av idioti får detta ställa sig jämte nummermärkningen på hjälmarna.

  Världens kanske mest politiserade poliskår bubblar rejält under den enade fasaden. Tag gärna en titt på utbildningsmaterialet i dessa så kallade ”värdegrundsutbildningar”; mycket skall man se…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser