Vänsterblocket vill slå ett slag för barnen

Visst låter det både lovande och gulligt när de rödgröna på Bommersvik nu slagit fast att deras gemensamma politiska plattform inför valet 2010 ska utgå från ”barnens behov”. Familjen har ju tidigare inte alls intresserat vänsterblocket under 1900-talet, åtminstone inte på annat vis än att Sverige fått västvärldens mest förtryckta familjer. Om detta skrev jag igår på T&F, med kontentan att föräldrar i socialisternas värld enbart är produktionsenheter i statens tjänst. Jag har också skrivit tidigare om att familjen är den viktigaste politiska frågan idag. Värnandet om familjen och om barnens bästa är klassiska högerfrågor.

Har då vänsterblocket gjort en kovändning, och börjat röra sig åt höger? Kanske de t.o.m. börjat tillmäta familjen ett reellt socialt värde som förtjänar att skyddas från statens klåfingrighet? Det kunde man kanske tro, när de går samman för att göra ”barnens perspektiv” till sin valfråga inför 2010. Men nej, nej. Naturligtvis inte. Lars Ohlys (v) uttalande på den socialdemokratiska herrgården Bommersvik (sic!) med anledning av denna inriktning av det rödgröna samarbetet klingar precis så falskt som man kunde vänta sig:

  ”Generell välfärdspolitik är det viktigaste verktyget för motarbeta eventuell diskriminering.
  –Det är alltid när privata och individuella lösningar får breda ut sig som vi riskerar att få stora grupper som hamnar utanför och därmed känner sig diskriminerade, säger han.
  Han anser att kvinnor är den största gruppen ’som är underordnad i samhället’. Det handlar snarare, enligt Lars Ohly, om strukturer än om illvilja.
  –Det har vi särskilt diskuterat. Allt arbete ska syfta till att bryta kvinnors underordning.”

Särskilt barnen (eller hur?) måste ju vara utsatta för kvinnors underordning i samhället. Den där strukturella underordningen, ni vet, som gör att kvinnor (mödrar!) fortsätter att stanna hemma lite mer med barnen än vad männen (fäder!) gör. Bäst måste ju ändå vara om barnen kan tillbringa hela sin barndom i de kollektiva uppfostringsanstalterna, långt borta från de borgerliga strukturer som ondskefullt nog befästs så fort föräldrar själva får ta hand om och uppfostra sina barn så som de vill. Det fick de åtminstone inte i Lars Ohlys favoritland Sovjet. Där var alla vuxna människor jämlika, utbytbara produktionsenheter. Och kvinnor var i alla fall inte mer förtryckta än män.

Intet nytt under den blodröda solen, således. Det är ALLTID de borgerliga som är mest barn- och familjevänliga. Men nu måste Kristdemokraterna inse att det är dags att utveckla partiets idébildning och opinionsbildning kring partiets främsta existensberättigande idag, nämligen familjen i allmänhet och barnens perspektiv i synnerhet. De rödgrönas nyantagna valplattform är en direkt krigsförklaring mot KD, och i slutändan kommer det att handla om trovärdighet. Om KD förblir så otroligt lama som man har varit i familjefrågan de senaste åren (ungdomsförbundet KDU undantaget) så finns en reell möjlighet att de åker ur riksdagen samtidigt som socialisterna skapar en trovärdighet i familjefrågan som i en rationell och historiemedveten värld vore fullständigt otänkbar. Att värna familjen och barnens bästa handlar om så oerhört mycket mer än pappamånad och kvoterad föräldraförsäkring. Och definitivt mer än genuspedagogik på dagis.

Jakob E:son Söderbaum

5 Responses to “Vänsterblocket vill slå ett slag för barnen”


 1. 1 Jonas februari 14, 2009 kl. 13:07

  Jag kom i artikeln att tänka på socialdemokratins strategi om ”ulv i fårakläder” som riktade sig emot Reinfeldt,men nu har nog den sanna ulven förlätt sig för att återigen förleda Svenskarna i familjepolitiken.

  Hursom,bra skrivet Söderbaum,det behövs verkligen sådana skribenter som T&F:s som visar på den egentliga agendan som råder under dom vackra orden så fler kan ta del och läsa om verkligheten istället för förlädda ord.

  Mvh

 2. 2 Söderbaum februari 14, 2009 kl. 13:15

  Jajemän, gå med i Facebook-gruppen och berätta för alla i bekantskapskretsen att T&F är en läsvärd blogg.

  Tackar!

 3. 3 Anarkokonservativ februari 14, 2009 kl. 17:30

  Det vänstern vill är att skapa en social atom inom familjen (som redan är atomiserad) som de vill ”försvara” mot de elaka föräldrarna.

  De vill ännu intensivare redan på barnastadiet insocialisera att barnen är utbytbara kuggar i produktions- och tillväxtmaskineriet.

  Tyvärr har vänstern lyckat ganska bra att motarbeta sådana farliga idéer som att t ex ta hand om sina barn själv och inte lämna in dem på institution.

  Att dagis (”förskolan”)har en läroplan är bara för att tidigt kunna indoktrinera barnen att bli kapitalismens kuggar samt att de visar på att vänstern har inskränkt syn på människan, d v s vänstern vill inte insa att vi är olika på många sätt bl a att barn inte har en massa vuxenbehov som aktiviteter och ”sitt umgänge”. Tyvärr är alltför många vuxna dessvärre infantila.

  ”För barnen” Jo, pyttsan!

 4. 4 Fredrik februari 14, 2009 kl. 17:51

  På lärarutbildningarna härskar Rousseaus arvtagare obehindrat. Vad skulle Voltaire ha sagt?

 5. 5 Patrik M februari 14, 2009 kl. 23:32

  Jag blir alltid orolig när vänstern pratar om att slå ett slag för barnen. Historiskt har de i bästa fall använt barn som slagträ när de vill slå ett slag för något, i värsta fall som slagpåse.

  I Ohlys och Sahlins värld är barn ett problem att hantera, en jämställdhetspolitisk utmaning, och ett hot mot den nya människa, fri från borgerlig sentimentalitet och naturlig omtanke om nära och kära, man vill skapa.

  Lösningen är som alltid ökad politisering och reglering av vardagen, och nya hål att stoppa skattepengar i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 050 773 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar