Otillåten diskriminering i livmodern

Det socialliberala etablissemangets ologiska inställning till abort upphör aldrig att förvåna mig. Abort är ju inte något man får ifrågasätta, det handlar om kvinnans rätt till sin kropp och ytterst att få ha fritt (och oskyddat) sex utan att behöva skämmas. Men när en kvinna gör abort två gånger i följd därför att det är ett flickebarn hon begåvats med, ja då ryter minsann Expressen till.

På vilket vis, undrar jag, skulle det vara värre att göra abort p.g.a. barnets kön än att göra abort överhuvudtaget?

Till saken hör att kvinnan redan är mor till flera flickor. Det är väl förståeligt om hon och hennes man vill ha en son, vid sidan om flera döttrar. Är inte det jämlikhetstänkande, då? I Sverige sker 35,000 aborter/år, och enligt mitt synsätt är en abort alltid ett stort personligt misslyckande även om det befunnits nödvändigt. Men om den allmänna uppfattningen är (ska vara) att kvinnan har 100% rätt till sin egen kropp, och att det alltid ytterst är hennes val (vilket jag inte alls håller med om) — varför är det då inte så för en moder som redan har flera döttrar?

Skillnaden mellan jämlikhet och feminism tar sig många olika uttryck…

För egen del bryr jag mig inte ett dugg om mitt första barn i framtiden är en flicka eller en pojke. Storasystrar är i allmänhet bättre för småbröder än storebröder för småsystrar. En hel barnaskara vore trevligt. Och får man en son först så vet man ju från början att ens släktgren lever vidare.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

8 Responses to “Otillåten diskriminering i livmodern”


 1. 1 Carl februari 17, 2009 kl. 0:00

  Vore intressant om du ville skriva lite om din syn på aborter, och lagstiftningen kring den.

 2. 2 Karin M februari 17, 2009 kl. 0:39

  Jag håller med Carl, skriv mer om detta ämne, tål definitivt att talas om!

 3. 3 dagelf februari 17, 2009 kl. 12:01

  Carl, Karin:

  Abortfrågan har berörts av mig vid två tidigare tillfällen på den här bloggen:

  https://traditionochfason.wordpress.com/2009/02/06/klimatalarmismen-och-aborthetsarna-i-en-fordarvlig-allians/

  https://traditionochfason.wordpress.com/2008/10/10/sanningen-om-den-amerikanska-abortratten/

  Men jag köper ert budskap, abortfrågan är viktig och dessutom en fråga som väldigt få lyfter. Så det finns alla anledning att ta upp det mer.

  / Dag

 4. 4 Thomas februari 17, 2009 kl. 19:09

  Jag vill bara skriva följande. Jag förstår att en graviditet kan komma helt fel i en kvinnas liv, men… abort handlar om ett avkortande av ett människoliv… och en sådant avkortande av ett liv, gör mig djupt sorgsen…

  Mvh

 5. 5 Anarkokonservativ februari 17, 2009 kl. 19:45

  Med hänsyn till människovärdet och för att det inte skall devalveras ytterligare bör fri abort avskaffas.

  De enda aborterna som borde vara tillåtna är om moderns liv är i fara och kanske, som en kompromiss, de fall där det ofödda barnet är svårt missbildat och förväntas ej överleva utanför moderns kropp.

  I ett land som Sverige finns det absolut inga skäl till abort av ”sociala” skäl. Samhället bör sätta in allt stöd till (för)unga mödrar i sådana fall.

  Sexualupplysningen och synen på preventinmedel gör att ”ofrivilliga” graviditeter är på ett minimum.

  Att barn kommer ”fel” i människors liv är självfallet inget skäl och det visar sig ofta ganska snart att det kanske var rätt ändå när den lille kom.

 6. 6 Thomas februari 20, 2009 kl. 19:33

  Om jag har förstått det rätt, går gränsen för abort vid 12 veckors graviditet i många länder. Från och med den 13: e veckan, är det förbjudet annat än om synnerliga skäl föreligger, dit naturligtvis moderns säkerhet hör. Det lär finnas medicinska skäl till att lagstiftare dragit gränsen vid just den 12: e veckan, nämligen rön från modern medicinsk forskning. Forskare sägs under senare år ha funnit att fostret utvecklas snabbare än vad som tidigare uppfattats. Vid den 12: e veckan är såpass centrala funktioner färdiga, att det är meningsfullt att tala om fostret som en hel och full människa.

  Att trots detta tillåta, och utföra, aborter fram till den 18: e veckan fyller mig med missmod, olust och sorgsenhet. Inte minst med tanke på hur många heterosexuella par det finns som har ett (mycket) ordnat liv, men tyvärr inte kan skaffa barn själva på naturlig väg. Dessa skulle sannolikt vara ytterst intresserade av att adoptera de barn som ex. en ung kvinna inte anser sig kunna ta hand om. Nu ges aldrig chansen att hjälpa detta barn till en god start i livet, eftersom detta liv aldrig tillåts starta genom en framfödsel.
  Att tar slut vid aborten.
  Fruktansvärt.

  Det blir inte mindre fruktansvärt av att studier nyligen lär ha visat att dna taget från foster kort efter befruktningen visar att det handlar om mänskligt dna. Det är liksom inte någon slags icke-mänsklig organism som blir en människa långt efter befruktningen, utan en varelse som är en del av människoriket från befruktningsögonblicket.
  Denna människa får dock inte uppleva ett mänskligt liv, eftersom detta liv som bekant aldrig tillåts starta genom en framfödsel.
  Att tar ju slut vid aborten.
  Vid tanken på dessa senaste forskningsrön, är detta med aborter naturligtvis än mer fruktansvärt.

  Rent omänskligt.

  Mvh,
  Thomas

 7. 7 beatmark februari 25, 2009 kl. 1:59

  Intressant! Jag skrev själv ett inlägg om detta.
  http://suspensoarg.wordpress.com


 1. 1 Selektiva flickaborter väcker känslor : Om människans värde Trackback vid februari 18, 2009 kl. 20:28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser