Spelar det roll vem som tände på?

Södertälje brinner

Södertälje brinner

Mordbränderna mot ett antal matvarubutiker i Södertälje har väckt berättigad uppmärksamhet och avsky. Både media och många bloggare har varit snabba att spekulera i vem som ligger bakom. Från borgerligt håll förutsätts att det är vänsterextremister som ligger bakom, medan vänsterns apologeter skruvar lite besvärat på sig och lutar åt att det nog är vanliga kriminella, och om det mot förmodan är vänsterfolk, så är det inget riktigt vänsterfolk, eftersom äkta vänsterfolk per definition är goda och kloka och således aldrig skulle göra något så dumt.

Södertäljes något speciella etniska sammansättning gör också att islamister är tänkbara kandidater, inte minst bland de som redan har ett horn i sidan till den svenska flyktingmottagningen, och nu ser sina skräckscenarier besannas. Sedan har vi naturligtvis högerextemisterna, dessa klåpare som knappt klarar av att tända en tändsticka utan att tutta eld på sitt eget hår, men som alltid lyckas framstå som de allra lömskaste och farligaste svenska extremisterna.

Jag tänker inte ge mig in i dessa spekulationer. Egentligen spelar det inte så stor roll vem som ligger bakom denna våg av mordbränder. Oavsett vilka motiv de anser sig ha så är de kriminella avskum, som med sina aktioner riskerar oskyldiga människors liv, raserar verksamheter som handlare tålmodigt byggt upp, hotar arbetstillfällen för de anställda, och leder till ökad otrygghet i samhället i stort.

Jag hoppas innerligt att de skyldiga åker fast, och att de låses in för all framtid. Jag hoppas också att denna händelse kan bli starten på ett nytt politiskt klimat i Sverige, början på en era av nolltolerans mot politiskt våld. Det har i Sverige länge funnits ett mått av förståelse inför det våld som vänsterextrema grupper riktat mot sina högerextrema kollegor. Eftersom offren i sig är avskyvärda kanske den slappheten kanske begripas, men inte accepteras. Det är principiellt fel, och det är oklokt.

Eftersom dessa vänstergruppers definition av högerextremism är milt sagt generös, så är steget inte långt till att slå mot judiska intressen, banker, borgerliga partier, amerikanska snabbmatkedjor, livsmedelsbutiker, poliser, hundägare, bilförare, män, sossar, o.s.v. Vi har haft en olycklig trend i den riktningen på senare år. Det finns bara ett förhållningssätt till det politiska våldet – det är oacceptabelt. Det spelar ingen roll vem som är förövare, och vem som är offer. Alla som gör anspråk på att kalla sig demokrater bör utan reservation skriva under på detta.

Jag hoppas också att vi nu fått tillräckligt med väckarklockor. Att vi börjar inse att Sverige inte är den trygga ankdamm det en gång var, och att vi måste rusta oss mot dessa hot. Vi torde aldrig bli förstahandsmåltavla för den globala islamistiska terrorismen, men som kontroversen med de danska Muhammedkarikatyrerna visar kan man heller inte bortse från risken att en eller annan tokdåre ur den fållan retar sig på något en svensk gör eller inte gör, och utser oss till mål.

Sannolikare är kanske att våra inhemska extremister fortsätter att utvecklas till fullfjädrade terrorister. Personligen tror jag att vänsterextremisterna är farligast, inte minst för att de fortfarande möts av sådan förståelse från politiskt och medialt håll, men det kan även handla om islamister, rasister, veganer eller något helt annat.

Sedan har vi den organiserade brottsligheten, som knappast har någon annan ideologi än ”hit med stålarna”, men som genom sin våldsanvändning och sina hot mot rättsstatens institutioner utgör ett nog så farligt hot mot demokratins grundvalar, som ideologiska terrorister.

Vi behöver bättre verktyg för att bekämpa dessa hot. Vi behöver fler poliser, och förmodligen ett antal poliser med specialkompetens på området. Vi behöver bättre skydd för brottsoffer och vittnen så att rättvisan kan ha sin gång. Polisen behöver sannolikt vissa utökade befogenheter som gör det lättare att bedriva underrättelseverksamhet mot dessa typer av kriminella. Vi behöver särskilda fängelser som kan husera dessa den värsta typen av kriminella, personer som vigt sina liv åt att rasera vårt demokratiska samhälle, och som aldrig bör få skåda utsidan av murarna igen.

Patrik Magnusson

5 Responses to “Spelar det roll vem som tände på?”


 1. 1 Carl februari 28, 2009 kl. 4:14

  Väl talat!

 2. 2 Gustaf Ljunggren februari 28, 2009 kl. 11:18

  Jag instämmer med föregående talare. Tyvärr har vänstervåldet alldeles för länge haft apologeter långt in i det borgerila lägtret som anfört: Visst, politiskt våld kan aldrig accepteras MEN vi måste ändå se till det bakomliggande syftet, vänsteraktivisterna har ju ändå ett gott mål medan högerextrmissternas syften enbart är onda. Innan dylika resonemang slängt på soptippen och enbart handlingarna i sig värderas, får vi inte någon bukt med extremistvåldet. Det är gärningarna i sig som skall straffas, inte ett mer eller mindre konstruerat bakomliggande syfte som används för att knipa snyftpoäng hos mindre vetande.

 3. 4 Tommy Hansson mars 1, 2009 kl. 18:17

  Gustaf har förstås rätt. Eftersom jag själv är från Tokstan och brukade handla i de två butiker som råkade värst ut – Willys och ICA – kan det väl vara befogat med ytterligare ett par kommentarer enligt följande.

  Islamisterna är nog oskyldiga i det här fallet. I Södertälje finns inte särskilt många muslimer, men desto flera kristna syrianer/assyrier som inte ägnar sig åt politisk sabotageverksamhet, om det nu är fråga om detta.

  Personligen tror jag att det är den autonoma rörelsen – här förmodligen Global intifada – som ligger bakom. På detta tyder också de fyra brändernas samordnade karaktär – vanliga kriminella skulle knappast lägga upp det så.

 4. 5 Patrik M mars 1, 2009 kl. 21:32

  Tommy Hansson:

  Jag är böjd att tro att din gissning ligger ganska rätt. Var det inte i närheten av Södertälje ett gäng vänsterextremister försökte bränna ned en skräpmatsinrättning med just en tidsinställd bomb för några år sedan? Kanske har deras rustmästare gjort läxan bättre denna gång.

  Men som sagt, vem som än gjorde det, så är det en usling som förtjänar allt ont. Även om gärningsmannen visar sig vara en konservativ som vill protestera t.ex. mot den urspårade familjepolitiken, så skulle jag fördöma dådet. Å andra sidan skulle jag äta upp min prickiga fluga om detta visar sig vara fallet. Terror och konservatism hör liksom inte ihop.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser