Rush Limbaughs tal till CPAC

Den gågna helgen anordnades den årliga amerikanska konferansen CPAC, Conservative Political Action Conference. Konferensen, som är inne på sitt 36:e år, är som namnet avslöjar en konservativ konferens där disskusion kring konservativ opinionsbildning står i centrum. Den brukar locka tunga namn till sin talarlista och är därför väl omskriven. Vid varje konferens hålls också en omröstning för att kora ”den konservativa favoriten” bland politikerna, alltså vilken politiker som borde bli framtida republikansk presidentkandidat. I år vann Mitt Romney för tredje året i rad. Det är tydligt att Romney föredras av många som verkligen definierar sig som ideoligiskt uttalat konservativa i USA. Romney vann också mycket riktigt den prestigefyllda konservativa veckotidningen National Reviews gillande under de republikanska provvalen förra året.

Nåväl, nog om detta. Vi hade tänkt att rekommendera den välbekante, excentriske och provocerande radioprataren Rush Limbaughs tal från den gångna helgen, som på ett kärnfullt sätt beskriver de konservativa utmaningarna i USA och vikten av att inte refomera bort sina ideér i jakt på folkligt gillande. Talet är förvisso rätt långt men det är väl investerad tid. Det känns också aktuellt ur ett rent svenskt perspektiv, då det Limbaugh varnar för faktiskt är precis vad som skett i Sverige (högern säljer ut sin själ i jakt på väljare).

Se Rush Linbaughs tal i sin helhet här.

Redaktionen

Annonser

8 Responses to “Rush Limbaughs tal till CPAC”


 1. 1 minutz3 mars 3, 2009 kl. 20:48

  Mitt Romney har ju varit ett litet osäkert kort när det gäller abort. Han var först för abort, nu är han emot abort.

  En så kallad ”flip-flopper”. Det brukar inte vara populärt.
  Dessutom har han tydligen påstått att abort är okej i vissa fall, såsom incest och våldtäkt. Om kristna skall rösta på en kandidat bör det inte vara några tvivel om att personen ifråga är för livets okränkbarhet.

 2. 2 Vilhelm Skytte mars 4, 2009 kl. 15:40

  Å andra sidan, läs också David Frums diskussion kring problemen med ”Limbaughkonservatism”: http://www.newmajority.com/ShowScroll.aspx?ID=d22fe4c9-6f8c-4c0d-93af-aed79ad3b467

  Minutz3: Det var aldrig någon tvekan att Mitt Romney, som aktiv och troende mormon, ALLTID har varit personligen emot abort. Däremot ansåg han att det var en personlig åsikt som inte skulle tvingas på andra. Men likt många andra, inklusive mig själv, så insåg han tillslut att denna personliga åsikt hade politiska konsekevenser.

  Vi är många som har ursrungligen varit för valfrihet för att vi ansåg att valet måste finnas där när en gravid kvinna inte har något val. Men vi blev ”rånade av verkligheten”: statistiken pekar på att abort används till stor del i helt andra omständigheter. Vidare så insåg Mitt Romney som guvernör i Massachussets under en diskussionen om stamcellsforskning att abortlagstiftningen inte var det slutgiltga målet – fri abort var bara början. Därmed kom Romney att förena sina personliga och politiska åsikter.

  Jag förfäras över hur de konservativa, och speciellt evangeliska kristna, behandlade Mitt Romney. Politik handlar om att övertyga de som inte delar ens åsikt nu och hur kan vi någonsin konvertera någon om vi behandlar de som ärligt byter åsikt som ”flip-floppers”? Vidare måste vi konvertera fler till livets budskap och då vet vi som tidigare varit pro-choice mer än hur man gör det än de som tar pro-lifeståndpunkten som självklar.

  Slutligen så anser jag att abort ska fortsättningsvis vara lagligt när det gäller incest och våldtäkt. Att bråka om det nu är oproduktivt – i Sverige har vi inte ens någon debatt om abort än och i USA så kväver Roe v Wade (nästan) alla möjligheter till lagstiftning. Frågan om incest och våldtäkt kan vi vänta med tills verkligheten ligger lite närmare vår ståndpunkt. Det går inte att bilda en koalition för liv genom att utesluta de som bara avviker från din ståndpunkt på relativt små punkter.

 3. 3 San mars 4, 2009 kl. 17:59

  Vad säger man, den radikaliseringen av det Republikanska Partiet är precis det som gjort att de hamnat så långt efter. Limbaughfalangen överskattar the real america så till den milda grad att man med fog kan säga att de knappast är the real america.

 4. 4 minutz3 mars 4, 2009 kl. 19:05

  Vilhelm Skytte: det handlar inte vad som är produktivt, utan vad som är rätt. Det är inte rätt att ta en annan människas liv för att man själv har utsatts för en orätt (såsom exempelvis incest eller våldtäkt, då är det betydligt mera rättvist att ge dödsstraff åt den som faktiskt gjort någon orätt – inte att mörda det ofödda barnet som ingenting ont har gjort någon alls).

  Visst är det alltid bra att man kan byta åsikt – om folk inte kan göra det så är de nog inte riktigt mänskliga. Viktigast är att faktiskt veta och förstå varför man anser på ett visst sätt. Jag menade bara på att i USA är det lättare kanske att folk blir brännmärkta.

  Att kämpa för livet, för dess okränkbarhet, handlar inte om att vara ”produktiv” utan om att vara konsekvent och göra det som är rätt. Därför är det betydligt bättre med MRO (Människorätt för Ofödda) än Kristdemokraternas (icke-existerande?) värnande om livets okränkbarhet. Ja just det, det kan diskuteras huruvida något svenskt parti överhuvudtaget värnar om det mänskliga livets okränkbarhet.

  Vad som är rätt och vad folkviljan är är förresten inte alltid detsamma. Fråga t.ex. hur många som skulle vilja ha dödsstraff för pedofili (ganska övervägande andel skulle jag drista mig att säga…) medan folk generellt inte är för dödsstraff (ligger väl ungefär runt 1% (om jag minns rätt) i Sverige som faktiskt är positiva till dödsstraff).

 5. 5 Vilhelm Skytte mars 5, 2009 kl. 3:12

  Minutz3: du lyckas sammanfatta och uttrycka hela pro-liferörelsens attitydproblem i ditt påstående att ”det handlar inte vad som är produktivt, utan vad som är rätt”. Det spelar alltså ingen roll om vi faktiskt lyckas åstadkomma något i abortfrågan, så länge vi predikar vad som är ”rätt”. Det spelar ingen roll om några liv räddas, så länge vi predikar vad som är ”rätt”.

  Visst handlar det om vad som är produktivt för livets ståndpunkt – det är ju när vi åstadkommer något som vi räddar liv. Och det är det enda som är ”rätt”.

  Den dagen som vi har lyckats åstadkomma ett samhälle där abort inte används eller behövs efter frivillig sex så kan du och jag diskutera om det är moraliskt rätt med abort efter våldtäkt eller incest. Innan dess är det slöseri med tid.

 6. 6 Carl Teglund mars 5, 2009 kl. 10:58

  Vilken sympatisk man de har som omslagsfigur. Och vilken snitsig slips han har hittat.
  Man väljer sina hjältar …

 7. 7 minutz3 mars 5, 2009 kl. 21:27

  Vilhelm Skytte: vad som är rätt är också vad som borde vara lagen.
  Som jag försökte förklara tidigare så har inte majoriteten rätt – annars skulle vi ha dödsstraff för pedofili – vilket vi inte har.

  Som det står på ”Priests For Life”s hemsida, ”America Will Not Reject Abortion Until America Sees Abortion”. Man måste visa att det handlar om människor som dödas. Att det faktiskt är värre än Förintelsen.

 8. 8 Dywik mars 5, 2009 kl. 22:58

  http://dywik.wordpress.com/2008/09/01/romney-is-out-sarah-palin-is-in/#more-519

  Inlägget som jag länkar till här ovan innehåller ett av Romeys härligt anti-konservativa kampanjvideor. Gjord av ”The log cabin republicans”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,074 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser