Håll isär idrott och politik

München 1972

Idrottsutbyte med Israel - som vänstern vill ha det. München 1972

Bland vänstern finns en attityd att allt är politik, eller borde i alla fall vara det. Därför är det knappast förvånande att vänsterns extremister putsar på sina gatstenar inför den stundande Davis Cup matchen mellan Sverige och Israel i Malmö, medan deras parlamentariska gren i Malmö kommunfullmäktige använder säkerhetshotet från dem som svepskäl för att tömma läktarna på publik, i vad som måste betraktas som en politisk bojkott.

Det följer en numera ganska lång tradition av krav på politiska bojkotter av idrottsevenemang som utspelas i, eller mot, länder som man på goda eller mindre goda skäl anser har gjort något tokigt. Det kalla kriget låg bakom två av de största bojkotterna av idrottsevenemang, nämligen OS i Moskva 1980, respektive Los Angeles 1984.

Sverige har som regel hållit på principen att inte blanda ihop idrott och politik, och deltog i båda dessa OS. Däremot förekom det t.ex. krav på bojkott av OS i Peking ifjol med tanke på de kinesiska brotten mot mänskliga rättigheter och bojkott av Fotbolls VM i Tyskland 2006 i protest mot förekomsten av prostitution i Tyskland. Davis Cup har tidigare berörts då matcher spelats mot länder med icke-socialistiska diktaturer som Rhodesia 1968 och Chile 1975.

Jag kan förstå att man jagar diktatorer med blåslampa. Att man fryser deras tillgångar och beskär deras resor. Jag kan också förstå att man hindrar handel med vapen och andra strategiska varor till de värsta regimerna. Däremot tror jag inte ett dugg på generella handelsblockader, bojkotter av idrott, kultur, turism eller andra kontakter mellan länder. Det är kontakter som kan öka förståelsen mellan länder och folk, och främja utveckling i demokratisk riktning.

Man skall inte göra politik av sådant som inte är absolut nödvändigt. Idrott är en del av det civila samhället och bör så förbli. Idrott är till sin natur en civiliserad verksamhet. Det handlar om ädel tävlan enligt givna regler. Ju fler länder som vill, och får, delta i idrottsevenemang, desto bättre. Kanske kan lite av de ideal som präglar idrotten smitta av sig på samhället i övrigt.

Det kan också vara på sin plats att påminna om att en bojkott kan innebära ett missat tillfälle att slå en diktatur på fingrarna. Tänk om USA hade bojkottat OS i Berlin 1936. då hade vi aldrig fått glädjen att se den färgade Jesse Owens reta gallfeber på Hitler med sina framgångar.

Jesse Owens, flerfaldig olympisk mästare

Jesse Owens, flerfaldig olympisk mästare

Jag kan heller inte låta bli att fundera om inte en och annan vidskeplig partipamp i Peking oroar sig lite för vad som skall komma år 2017, nio år efter olympiaden där. De två stora diktaturer som tidigare stått värd för OS, Nazityskland 1936 och Sovjetunionen 1980, har ju just nio år efter evenemanget haft betydande politiska problem.

Avslutningsvis bör för säkerhets skull nämnas att resonemanget ovan, ehuru inspirerat av ståhejet kring DC-matchen mot Israel, är av generell natur, och egentligen inte applicerbart på detta fall. Israel är en demokrati och skall naturligtvis inte bojkottas överhuvudtaget.

Patrik Magnusson

Annonser

2 Responses to “Håll isär idrott och politik”


  1. 1 Turboed mars 6, 2009 kl. 11:33

    Rätt skall vara rätt.

    Jesse Owens avslöjar i sin självbiografi från 1970 att rikskanslern vinkade åt honom när han passerade och att han vinkat tillbaka, något som hans egen ledare, Franklin D. Roosevelt, inte bekymrade sig om att göra när Owens återvände hem till USA som en vinnare
    Den Tyske diktatorn gratulerade inte någon vinnare.


  1. 1 Bojkotta vänstern | Dexion Trackback vid mars 6, 2009 kl. 13:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 989,074 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser