Nollvision – på Zimbabwiskt vis

Zimbabwes diktator Robert Mugabe

Zimbabwes diktator Robert Mugabe

Här i Sverige har vi sedan länge haft en målsättning att eliminera dödsolyckor på våra vägar. I Mugabes Zimbabwe finns också sedan länge en nollvision i trafiken. Den går ut på att genom dödsolyckor eliminera politiska motståndare till presidenten. Visionen går ut på att ingen oppositionell skall överleva.

Därför är det ett synnerligen oroande tecken för den bräckliga maktkompromissen i Zimbabwe att premiärministern och Mugabes främsta politiska rival, Morgan Tsvangirai, idag råkade ut för en ”trafikolycka”, som krävde hans hustrus liv.

Visst, det kan hända att det faktiskt var en olycka. Rapporterna är ännu ganska oklara. Att olyckan skulle vara framme bara ett par dagar efter att Tsvangirai tillträtt som Premiärminister sträcker dock ut sannolikheterna till det bisarra, och med tanke på den olycksbenägenhet Mugabes rivaler tidigare haft, torde ingen där tro på olycksteorin, även om den skulle råka vara sann.

Därför får vi nog tyvärr räkna med nya oroligheter i Zimbabwe, för även om MDC lyckas lugna sina anhängare, så finns alltid risken att Mugabe slår till mot oppositionen i preventivt syfte. Han har ju inte dragit sig för att nu under pågående regeringsförhandlingar med MDC fängsla ministerkandidater och domare som trilskats, och genomförandet av fjolårets val tycks ha varit en orgie i trakasserier och förföljelser.

Det är nog bara att konstatera att Zimbabwes neråtgående spiral av ekonomisk och social kollaps, förtryck och terror, endast kan brytas genom att Mugabe permanent avlägsnas från allt politiskt inflytande i landet. Frågan är om sista chansen att genomföra detta på fredlig väg nu är bränd?

Patrik Magnusson

Annonser

0 Responses to “Nollvision – på Zimbabwiskt vis”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser