Ny generation – nytt hopp

Familjen - De ungas mål

Familjen - De ungas mål

Varje generation har sina kännetecken. Vad 68-generationen ställde till med torde inte ha undgått någon. Sviterna efter deras bedrifter lider vi av än idag. Så vad kan vi förvänta oss av den generation som idag befolkar våra gymnasieskolor? Forskningsföretaget Kairos Future har svaret. De har nämligen frågat 19000 ungdomar.

Det visar sig att dessa ungdomar vänder ryggen till samhället i stort och idealistiska projekt, och istället fokuserar på de små gemenskaperna, familj och vänner. Framtidsmålet är att utbilda sig, skaffa jobb, hitta en partner och skaffa barn. Att hålla ihop familjen är centralt.

Vi tycks således få dras med en generation av jordnära, strävsamma och ansvarstagande individer, som vill lägga energi på att bygga upp en bra tillvaro för sig själva och sina närmaste. Sådan läsning måste få det att vrida sig i magen på den rättroende vänsterintellektuelle. Vad har gått snett? Hur skall den fortsatta marschen mot Utopia kunna förverkligas med sådant undermåligt mänskligt material?

Själv tillåter jag mig en gnutta sällsynt optimism. Med sådana värderingar finns faktiskt hopp om att samhällets förfall skall gå att vända. Om vi får en generation som ägnar mer tid åt att skapa än att slå sönder, som ägnar mer tid att vårda relationer och skapa trygg miljö för barnen, än att förverkliga sig själv och att konsumera omedelbar personlig behovstillfredsställelse, så kanske Sverige ändå går mot en ny Renässans.

Undersökningen visar också på att de ungdomar som känner tillhörighet i, t.ex. en familj, religion eller idrottsförening, det vi konservativa med vördnad kallar civilsamhället, ser med betydligt större optimism på framtiden än deras mindre lyckligt lottade kamrater, som socialister och liberaler i ohelig förening lyckats ”befria” från alla gemenskaper.

Synd bara att denna generation av förstagångsväljare inte tycks få något riktigt konservativt alternativ att rösta på i nästa val, för med dessa värderingar borde det ligga nära till hands. Något borgerligt parti som är sugna på att ta chansen att vinna en ny generation? Någon….snälla???

Patrik Magnusson

8 Responses to “Ny generation – nytt hopp”


 1. 1 Uno Hansson mars 6, 2009 kl. 23:21

  Det som man då kan hoppas på är förstås att den fanatiska och altruistiska tokväntern snarast möjligt förtvinar till total obetydlighet i brist på näring. Däremot tycker jag inte att du bör likställa de multikultuella och relativistiska solialliberalerna med de integritets- och rättighetstänkande frihetsliberalerna.

 2. 2 essenonvideri mars 6, 2009 kl. 23:40

  Uno Hansson:

  Nej, du har så klart rätt i att det är en förenkling, och att det finns många kloka liberaler också, som inte behöver ta åt sig av mitt ovett.

  Jag tillhör de som tror att de mest konstruktiva politiska lösningarna står att finna i gränslandet mellan liberalism och konservatism, även om jag själv drar mera åt det senare.

  Att tokvänstern skulle förtvina är förvisso en vacker tanke, men troligen för optimistiskt. Kanske kan vi åtminstone hoppas på en försvagning som är tillräcklig för att vrida det politiska initiativet från dem, och få en borgerlig regering som vågar prata och agera borgerligt.

 3. 3 FredrikN mars 7, 2009 kl. 7:43

  Jag tror inte att man ska dra allt för stora växlar på en sådan undersökning. De är för unga för att veta vad de vill. Kalla det hellre funderingar än mål.

 4. 4 minutz3 mars 7, 2009 kl. 12:27

  Sverigedemokraterna ligger nära till hands för många av dessa omtalade i undersökningen är min okvalificerade gissning.

 5. 5 Söderbaum mars 7, 2009 kl. 13:06

  FredrikN: ”Jag tror inte att man ska dra allt för stora växlar på en sådan undersökning. De är för unga för att veta vad de vill. Kalla det hellre funderingar än mål.”

  Min tanke gick i den riktningen också, men snarare utifrån att idag är de oförstörda och snart kommer tokvänster, socialdemokrater och tokliberaler och förstör dem – såvida inte goda KDU:are kan vara där och rädda dem undan det öde som drabbat ett par tidigare generationer. 😉

 6. 6 The Ivar mars 10, 2009 kl. 2:12

  Bra inlägg. Det som gjorde USA framgångsrikt under första halvan av 1900-talet (åtminstone delvis) var en kultur där man betonade familj, ansvarstagande, göra rätt för sig, måttfullhet. Hur långt från dagens USA är inte det? Detsamma gäller Sverige.

  Bara en kritik: måste du verkligen avsluta texten med ”snälla”? Plötsligt kändes allt så hopplöst ;-). Bara en formsak.

 7. 7 Patrik M mars 10, 2009 kl. 18:34

  The Ivar:

  Beklagar om min avslutning gav ett uppgivet intryck. Dessvärre förmedlar det ganska väl mina egna känslor. Jag kan inte för mitt liv begripa att inget borgerligt parti tycks vilja ta chansen att fånga upp de konservativa strömningar som trots allt finns hos väljarna, utan envisas med att tävla om vem som är mest socialliberal.

 8. 8 The Ivar mars 10, 2009 kl. 18:44

  Patrik M:

  Delar den uppfattningen, det är svårt att känna optimism när dagens svenska partier tävlar om överbefolka mittfåran. Till och med på vänsterkanten finns det gott om människor som är utleda på den situation du beskriver bra i ditt inlägg. Säga vad man vill om den socialistiska delen av sossarnas folkhem, men det var tusenfalt överlägset dagens hedonistiska vänster. Och ja, det är helt sjukt att de borgerliga inte ens försöker svara upp på väljarnas åsikter vad gället det här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser