Krisen i fordonsindustrin: Vad skulle Göran Persson gjort?

Same same but different?

Jag är ganska säker på att om Göran Persson (S) fortfarande vore statsminister så skulle han ha givit Saab och Volvo alla pengar de efterfrågar. Och när pengarna gick till General Motors och Ford istället och Saab och Volvo ändå gick i konkurs efter en tid, så skulle Persson ha sagt att regeringen gjorde i alla fall vad den kunde i det kritiska läge som rådde. Med den självklara konsekvensen att han och socialdemokraterna skulle ha fått poäng hos väljarna båda gångerna.

Men nu heter statsministern istället Fredrik Reinfeldt (M), och även om hans Alliansregering i många hänseenden bedriver en politik som är till förväxling lik socialdemokraternas så är de inte socialdemokrater. Detta är både vad de visar genom att agera som de gör i förhållande till Saab och Volvo, och det är förmodligen lika mycket taktik bakom denna politik. Det stämmer betydligt bättre med Anders Borgs (M) brinnande nyliberala övertygelse under åren i Föreningen Heimdal och Fria Moderata Studentförbundet, än med hans sosse-light-politik de första två åren som finansminister.

Vad Alliansregeringen gör, är att de ställer krav på att både Saab och Volvo ska visa att pengarna verkligen går till att rädda de svenska arbetstillfällena och inte bara rakt ner i fickorna på toppchefer i USA. Alliansregeringen visar tydligt att de tar ansvar för landets ekonomi, de svenska arbetstillfällena och skattebetalarnas pengar. Dock är det svårare att förstå för medelsvensson än Göran Perssons (eller Mona Sahlins) förmodade agerande, så istället för att applådera traditionell och fruktansvärt kostsam socialdemokratisk röstmaximeringstaktik råder det nu en allmän skepsis i Västsverige mot Alliansregeringens sätt att inte vilja ”bry sig om” de tusentals arbetstillfällen som står på spel.

Det leder lika självklart som amen i kyrkan till att Socialdemokraterna, i dessa frågor, med deras ekonomiske talesman Thomas Östros i spetsen, måste göra utspel efter utspel om att Alliansregeringen minsann INTE är socialdemokrater. På nyspråk (jfr Orwells roman 1984) heter det att ”de tar inte ansvar” eller ”deras passivitet är orimlig”. Revirpinkandet torde som sagt vara välkommet från ”De nya moderaternas” sida så här mitt i mandatperioden, eftersom det ju ändå är så uppenbart att Alliansregeringen är bättre socialdemokrater än Socialdemokraterna själva. Jag tror att budskapet ”Som socialdemokraterna, fast ändå inte” kommer att vara det indirekta budskapet från ”De nya moderaterna” i valrörelsen 2010, och att man kommer att göra mesta möjliga för att skapa en positiv klang i detta med Göran Persson-åren som resonansbotten.

Till syvende og sidst är det inte omöjligt för medelsvensson i Västsverige att begripa att Saab och Volvo inte är svenska företag längre, att problemen är de onda kapitalisternas fel och att regeringen nu värjer sig mot dem.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Krisen i fordonsindustrin: Vad skulle Göran Persson gjort?”


  1. 1 Anarkokonservativ mars 13, 2009 kl. 14:07

    Jag får nog allt hålla med krönikör Söderbaum – regeringen tar ansvar och ställer krav för att skattemedel skall gå till avsett ändmål och inte ner i anställdas (direktörer) fickor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser