Nya atomdrivna hangarfartyg till Kola

Det har sagts förut, men det tål att sägas igen. Försvaret är en nationell livförsäkring. Det är en långsiktig investering som tar åratal, för att inte säga decennier, att bygga upp. När man således dimensionerar det räcker det inte att titta på dagens möjliga hot. Man måste titta på de hot som kan komma att vara aktuella om 10-15 år.

Europa - Ur Rysk Synvinkel. Notera Sveriges strategiska läge.

Europa - Ur Rysk Synvinkel. Notera Sveriges strategiska läge.

För Sverige, liksom för våra nordiska grannar, är Ryssland den allt överskuggande faktorn att ta i beaktande. Det är den enda stormakt i vårt närområde som våra länder inte har ett intimt samarbete med och som inte har en lång tradition av stabil demokrati. Hur den ryska militära kapaciteten utvecklas under det kommande decenniet är således helt avgörande för vilken försvarsförmåga Sverige borde ha.

I våra grannländer, Norge och Finland, har det ganska flitigt rapporterats om den återupprustning av den ryska militära förmågan som pågått sedan omkring 2001, efter ett decennium av svaghet och oreda. Det har också lett till en omprövning av försvarspolitiken i dessa länder. I Svensk media är det dock knäpptyst. Nyheterna passar helt enkelt inte in i den förutfattade meningen om ’fred i vår tid’ som både media och våra politiker, djupt in i borgerligheten, anammat, och som inte får ifrågasättas.

Vad vet vi då om den ryska militära förmågan, och hur den kan tänkas se ut i början av 2020-talet? Naturligtvis vet vi inget säkert. Det vi kan titta på är var vi befinner oss i dag, titta på trender, och på egna ryska avsiktsförklaringar. Att skatta militärutgifter är av många skäl vanskligt (valutajämförelser och budgettekniska finesser bl.a.), men för Ryssland är trenden tydlig. Omkring 2001 började militäranslagen öka igen, efter att ha minskat kraftigt sedan Sovjetunionens fall.

Ökningen beror delvis på återhämtning i den ryska ekonomin, men sammanfaller också väl med Putins makttillträde och ökade militära satsningar som andel av BNP. Under åren 2002-2007 fyrdubblades Rysslands militärutgifter, och var 2007 ungefär i nivå med stormakter som Storbritannien och Frankrike. Prognosen för 2009 är att de ryska militärutgifterna kommer att öka med ytterligare omkring 40% jämfört med 2007. De blir då världens tredje största, efter Kinas och USA:s.

När Sovjetunionen föll samman ställdes praktiskt taget all forskning, utveckling och nyanskaffning inom det militära området in. Det formidabla röda krigsmaskineriet formligen rostade bort. Det var dock den äldsta materielen som skrotades först, medan den förhållandevis moderna har bevarats. Nu börjar även den vara obsolet, men sedan ett par år tillbaka ser vi tecken på att utveckling och anskaffning av ny materiel börjar ta fart.

Stridsflygplan Su-35

Stridsflygplan Su-35

För det ryska flygets del handlar det mest om modernisering av befintliga plan, men Ryssland har nu för första gången sedan 1992 nya modeller av både jakt- och attackflygplan på gång. Jaktflygplanet Su-35 och attackflygplanet Su-34 väntas komma i serieproduktion inom kort och vara fullt jämförbara med de bästa västerländska planen. Samtidigt har övningstiden för de ryska piloterna åter ökats och regelbundna patruller med bombflyg över Atlanten och Stilla Havet har återupptagits.

Även på det marina området tycks Ryssland stå inför en nysatsning. I ett flottprogram som sträcker sig till 2025

Admiral Kuznetsov - Rysslands (idag) enda hangarfartyg

Admiral Kuznetsov - Rysslands (idag) enda hangarfartyg

 planerar man att bygga upp en flotta på fem till sex hangarfartyg, och över trehundra övriga ytstridsfartyg, vilket skulle överträffa flottans storlek under det kalla krigets tid. De fyra nya hangarfartygen kommer att vara kärnkraftsdrivna och ha ett deplacement på mellan 40000 och 50000 ton, d.v.s. betydligt mindre än dess amerikanska motsvarigheter. En stor del av dessa nya fartyg kommer att tillhöra Norra flottan med basering på Kolahalvön.

 

Topol M - Ny mobil kärnvapenbärare

Topol M - Ny mobil kärnvapenbärare

Kärnvapenstyrkorna är den del av de ryska styrkorna som prioriterats även under svaghetsperioden, såsom varandes den yttersta garanten för landets säkerhet. Ryssland har idag världens största kärnvapenstyrkor, med omkring 5000 stridsspetsar, och fortsätter att utveckla nya missilsystem för dessa, både landbaserade och ubåtsbaserade. Nya strategiska robotubåtar är också under produktion.

Sammantaget pågår en kraftig tillväxt av Rysslands militära kapacitet. Än så länge finns inget som tyder på extrema rustningsnivåer som på den gamla sovjettiden, däremot kan man säga att Ryssland är på väg att återta en stormaktsposition som svarar mot landets storlek och långsiktiga ekonomiska styrka. Den som till äventyrs trodde att Rysslands försvagade läge under 90-talet skulle bli normaltillstånd får nog tänka om. Det var en historisk parentes. Det vi nu är på väg mot får nog betraktas som normaltillståndet. Det är för detta Sverige måste vara rustat, och dit har vi lång väg att gå.

Patrik Magnusson

Annonser

5 Responses to “Nya atomdrivna hangarfartyg till Kola”


 1. 1 Alamo mars 14, 2009 kl. 20:28

  Välskrivet o välbehövligt!

  När vaknar de ”traditionella medierna”???????????

 2. 2 AnteBragd mars 16, 2009 kl. 17:59

  Den här gången har vi iaf stora delar av östblocket på vår sida. 🙂
  Jag antar att det blåa är Natoländer?

 3. 3 Patrik M mars 16, 2009 kl. 19:33

  Jo, blått är NATO, orange är f.d. sovjetrepubliker utanför NATO. Gult är övriga allianslösa.

 4. 4 kent april 12, 2009 kl. 15:46

  Ja,
  Med tanke på att vi har en försvarsminister som är vapenvägrare så kommer vi i sverige vara helt försvarslösa så länge han sitter kvar. Jag tycker vi ska ha en folkomröstning om försvaret så vi svenskar får säga vårt.
  Jag betalar gärna någon krona mer i skatt för att få ha ett gediget försvar som i sin tur skapar enormt massa jobb.


 1. 1 Ryssland skapar arktisk brigad « Esse Non Videri Trackback vid mars 16, 2011 kl. 23:47

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser