Fler unga definerar sig som konservativa än som socialister

SvDs ledarblogg publicerar idag mycket intressant statistik från Demoskop med frågor kring hur svenskarna definierar sig politiskt.

9 % av Svenskarna definierar sig som konservativa, men bara 8 % som socialister.

I åldern 18-29 definierar sig 6 % som konservativa, men bara 5 % som socialister.

Bland de kristdemokratiska väljarna definierar sig hela 44 % som konservativa.  Motsvarande siffra för de moderata väljarna var 22 %.

47 % av befolkningen instämmer i påståendet ”det är viktigt att traditioner tas till vara och samhället inte förändras för snabbt”.

Fantastiskt underbart. Den som inte tror det finns utrymme för konservatism i samhällsdebatten (jfr radiodebatten tidigare i veckan) får nog ta och tänka om. Kanske är tiden också mogen för SVTs och TV4s olika nyhets- och proffstyckarpaneler att släppa in en representant för konservatismen, jämte liberalismen och socialismen som tvivels utan alltid är representerade.

Redaktionen

Annonser

3 Responses to “Fler unga definerar sig som konservativa än som socialister”


 1. 1 Carl mars 18, 2009 kl. 17:13

  Skulle vilja ha en länk till radiodebatten.

 2. 2 dagelf mars 18, 2009 kl. 19:05

  Se inlägget före detta, det handlar om nämnda radiodebatt.

 3. 3 Patrik M mars 19, 2009 kl. 8:22

  Att 9% definierar sig som konservativa är knappast något att slå klackarna i taket över. Det är ju en väldigt liten grupp.

  Mer intressant är då att 47% instämde i det konservativa påståendet om traditioner. Det visar ju på viss potential i alla fall.

  Tittar man på opinionsmätningar i sakfrågor, t.ex. om skolan, familjen eller brottsbekämpning, brukar också konservativa ställningstaganden få betydligt större uppslutning än 9%, i vissa fall mer än 50%.

  Frågan är hur man får de kanske 20 eller 30% som är konservativa, men inte vet om det eller inte vill erkänna det, att ”komma ut” som konservativa.

  Inte minst intressant är den stora grupp sossar som uppvisar konservativa tendenser, och som uppenbart inte begripit vart deras parti tagit vägen de senaste 40 åren, utan av hävd röstar med ”partiet”. Tänk om bara en del av dessa kunde vinnas för ett konservativt alternativ.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser